■ În Calvini apă potabilă curge la discreție oriunde privești, fără a fi însă de folos cuiva și curge pe una dintre cele mai rudimentare rețele existente în județul Buzău, înființată înainte de 1989, potrivit locuitorilor, după anul 2000, potrivit primarului Valeriu Bîtu.
■ Calvini este însă vedeta megaproiectului POIM în valoare de 292 de milioane de euro accesat de Compania de Apă Buzău și aflat în proces de validare la UE!
■ În trei dintre proiecte este cuprinsă și comuna Calvini: cei 4.700 de locuitori vor avea rețea NOUĂ de furnizare a apei, în același timp apă de la Calvini va pleca spre alte comunități buzoiene aflate în suferință din cauza apei potabile!
■ Comuna Calvini face parte din ADI 2008, însă pune problema ieșirii din asociație pentru că nu mai are răbdare să aștepte pornirea lucrărilor, se gândește la referendum pentru a lua de la Compania de Apă rețeaua de apă, dar pune clar în acest fel în pericol o finațare istorică pentru 23 de localitatăți din județul Buzău!
SATUL CU CAI PE CASĂ ȘI APĂ CE CURGE ÎN VAN
Pe parcursul reportajului vă argumentez de ce consider Calviniul un paradox.
Deocamdată zic să ieșim din drumul national 10 Buzău-Brașov stânga spre altă patrie, Plaiul Bâscilor. Repede ajungem la destinație, Calvini răsare rapid ca un pinten în calea călătorului. E comunitatea despre care știm mai ales că are minim 45 la sută din populația de 4.700 de locuitori etnici romi și … cam atât. Ba, în perioada recentă am mai adăugat la mica enciclopedie patrimoniul inestimabil al satelor încă autentice și ascunse bine de ochii curiosului care vrea să călătorească doar pe asfalt. Bine și mai punem la socoteală și arhitectura de școală nouă chiar din satul Calvini. Deschiderea comunei este una impresionantă, de munte, e poartă spre Cătina istorică și Chiojdul – rămășiță a Țării Luanei, acea patrie alcătuită exclusiv de marketing pentru a conține povești, dar și a unei zone ce poate fi magnet pentru schiori și pentru redescoperirea tradițiilor vechi din satul de munte.
Nu am mai fost de ceva vreme în Calvini și azi apare mai cuminte, mai frumoasă, parcă nu toți locuitorii ei sunt acasă. Zic așa pentru că nu mai sunt mașini staționate peste tot și tineri ciorchine în jurul lor. De la câte un balcon de vilă apare câte o doamnă: scutură covoare sau aerisește. E dimineață încă devreme. Ici-colo cișmele al căror robinet este deschis și curge apa. Toate la fel! Nici una nu are vreun localnic alături care să ia din apa care curge în van. Pentru început nu dăm deosebită importanță acestui aspect.
Privirea este atrasă imediat după intrarea în sat de o casă fără lei pe stâlpii porții, ci cu cai pe coama casei. Localnicii spun că este loc de selfiuri, turiștii nu mai merg spre Bâscenii de Sus sau Chiojdu, fac popas poză și e destul! Aflăm repede că voința locală ar fi ca omul să dea caii jos de pe casă! Păcat. Dacă pe majoritatea stâlpilor de porți tronează de ani buni lei mai crescuți sau la început de viață, caii de ce să nu rămână în zbor pe o singură casă? Culmea este că sunt și frumoși! În curtea casei, la momentul fotografierii, un tânăr își pregătea mașina pentru plecare. A văzut gestul nostru și a zâmbit larg, semn că omul este obișnuit cu așa situații.
Dacă ceasul era mai bland și nu alerga așa grăbit spre ora 9 poposeam pentru detalii la casa cu cai pe acoperiș. Așa, rupem noi ritmul observației și ajungem la Primăria Calvini, căci avem programată o discuție cu Valeriu Bîtu, noul și fost primar al comunei, aflat la mandatul numărul patru. Preț de 20 de minute așteptăm și discutăm cu secretara primăriei, doamnă faină cu voie bună și vorbe așezate despre comuna Calvini.
Imediat, discuția cu primarul Bîtu pornește de la posibilele forme de turism, aici în patria calvinenilor – oameni destoinici ce-și trag rădăcinile de peste munte, tocmai dintr-un sat din Ungaria – în secolul al XVII-lea o mână de refugiați de confesiune calvină se stabilea aici alungată fiind din zona ei și forma în timp ceata moșnenilor săseni. Primarul spune că astăzi, 45, dacă nu chiar 50 la sută din populație este romă, că nu mai apar probleme vechi ce țineau prima pagină a ziarelor și că arealul acesta tinde să crească, o problemă trebuie însă să primească rezolvare: apa! Auzim acum!
RĂZBOI PE APĂ ÎN COMUNA CEA MAI BOGATĂ … ÎN APĂ
Valeriu Bîtu spune că a ridicat steagul luptei de reluare a sistemului de furnizare a apei potabile de la Compania de Apă înapoi la primărie pentru că și-a pierdut răbdarea și el, dar și oamenii satelor în a mai aștepta implementarea vreunui proiect de modernizare a rețelei. Iată declarația!
Deja nu mă pot despărți de o idee spusă de edilul calvinean: indiferent câtă apă consumi plătești 15 lei lunar, de fapt corect este, spun imediat oamenii 12,5 lei. Pfoaaa, trai berechet: și apă de munte și la discreție!
Să facem puțină lumină: rețeaua din Calvini, potrivit primarului Valeriu Bîtu este construită între anii 2000-2008, în timpul unuia dintre mandatele sale de primar. Puțin mai târziu aflăm că de fapt este realizată înainte de 1989. Tot atunci când precizează primarul că a decis în aceeași calitate pe care o are și în prezent au fost făcute și mai multe foraje de apă. În 2015-2016, spune Valeriu Bîtu, apa a fost predată Companiei de Apă Buzău printr-o dispoziție a primarului de din acea perioadă, Nicolae Curelea, semnată de primar pentru că era dizolvat consiliul local Calvini. Astăzi, Bîtu contestă dispoziția lui Curelea. Ia ascultați!
Deja, discuția atinge un alt nivel: primarul Bîtu aduce în atenție pe lângă legalitate dispoziției de primar, faptul că desi fac parte și din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008 pentru apă alături de alte 32 de comune buzoiene, Compania de Apă nu se grăbește nicicum să investească în sistemul local. De reținut din ce spune edilul din Calvini este faptul că totuși comuna este inclusă în megaproiectul POIM despre care v-am scris aici și care se apropie de finalizarea evaluării de către experții Jaspers ai UE – desigur, revin la un moment dat cu detalii. Supărarea este că durează și de ce durează și cât durează?
Primarul din Calvini spune imediat că atât de mare este supărarea încât are în plan desfășurarea unui referendum local prin care să ia apa înapoi la comună, fapt pentru care a strâns deja mai bine de 30 la sută dintre semnăturile localnicilor din comună.
Știe bine însă Valeriu Bîtu că decizia nu este tocmai una facilă, nu poate ieși oricând din ADI, mai ales că zona Calvini este epicentrul a trei dintre proiectele POIM, unele deja lansate spre licitație cu clauză suspensivă de Compania de Apă Buzău. Este epicentru pentru că, așa cum și primarul Bîtu afirmă și cum și noi am văzut peste tot în areal: comuna este o mină nu de aur, ci de apă potabilă de munte. Sunt analize calitative și cantitative în acest sens, fapt pentru care apa de aici va fi de mare necessitate și comunei Cislău, dar mai ales orașului Pătârlagele.
″NE SCĂLDĂM ÎN APĂ POTABILĂ″
Am înțeles punctul de vedere al primarului din Calvini, Valeriu Bîtu: ar vrea apa înapoi la comună de la Compania de Apă Buzău, are în gând că poate investi singură comuna pentru a-și realiza rețea de apă potabilă și mai apoi ar vinde chiar ea apă. Toate ar fi bune dacă zona Calvini nu ar fi una dintre cele 23 de localități prinse în megafinanțarea de 292 de milioane de euro prin POIM de la UE, proiect aproape de final, spun obsesiv deja acest detaliu. O să vedem imediat chiar aici, în Calvini dacă e rău sau este bine. Până atunci luăm satele la pas. La o fântână, o bătrână curată și bine îngrijită strânge o batistă în palmă cât să o ascundă. Trage de lanțul unei fântâni. În comuna cu cișmele care curg continuu fără ca vreo persoană să se sesizeze să strângă robinetul dânsa scoate apă de la fântână? Noi suntem curioși să aflăm direct de la localnici cum este cu apa la Calvini. Însoțiți-ne în ascultare!
Și Valeriu Bîtu a spus la un moment dat și că apa este murdară atunci când plouă și că vara rămân fără apă. Întrebăm mai departe dacă realmente comuna cu cel mai bogat sac de apă nu are apă vara. Oamenii spun clar că nu s-a întâmplat:
Concluzia pare să fie data de două doamne gălăgioase care urcă spre zona Huma. Din larma lor fac liniște cu întrebarea: dvs aveți apă la chiuveta din casă?
PE TEREN CU REPREZENTANȚII COMPANIEI DE APĂ BUZĂU
Este clar că o primă poziție în această situație pare ca o respirație: necesară. Nu cerem poziția conducerii Companiei de Apă cu care preferăm o discuție detaliată, subiectul fiind de amploare, ci profităm de prezența în teren a lui Constantin Morărașu, șeful sectorului Valea Buzăului din partea CAB.
Ziua pare să fie una și cu o reclamație pe call centerul companiei venită chiar din zona Calvini. Așa că o echipă de anagajați încearcă să descopere problema din arealul Huma, ah, ce rețea de nici privirea nu o poți arunca spre ea!, unde în decembrie 2020, chiar în ajunul Crăciunului autoritățile locale au betonat o porțiune din drum afectând infrastructura și așa precară de apă.
În zare, echipa de muncitori întinde o sârmă. Aici, sus, Mihai Bucur, localnic din Calvini și angajat CAB spune o realitate despre apa din această comună. Să auzim împreună!
Suspendăm preț de o prezentare detaliată discuția cu Constantin Morărașu și Mihai Bucur din punctul Huma.
GAVRILĂ: DISPOZIȚIA DE PRIMAR E PEREFECT LEGALĂ
Înainte de a vedea cum este cu prezența comunei în ADI pentru apă și poziția în proiectele de finanțare discutăm telefonic cu Laurențiu Gavrilă, secretarul general al județului Buzău, angajat desigur al Consiliului Județean Buzău și la zi cu situația din ADI 2008. În atenție aducem poziția primarului din Calvini Valeriu Bîtu care contestă legalitatea dispoziției de primar dată de Nicolae Curelea, primar la Calvini până în septembrie 2020 – și cu care am încercat să relaționăm, însă probabil programul acestui domn a fost încaărcat – când a fost ales Valeriu Bîtu, și prin care se decide darea în administrare a rețelei de apă a comunei către Compania de Apă Buzău. Dispoziția a fost dată în acest fel de primarul Curelea pentru că acolo consiliul local era dizolvat. Dispoziția este perfect legală, are deja efecte în plan real și concret. Nu se pune problema unei astfel de situații, ieșire din ADI 2008. Mai mult, consilierii din acest moment dacă iau act de dispoziție bine, dacă nu ea oricum produce efecte, există. La Calvini din când în când apare câte o situație de revoltă, câte o situație aparte, a precizat Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău.
CALVINI RISCĂ SĂ COMPROMITĂ POIM-UL
Până acum am expus situația din teren, din zona ″minei″ cu apă a județului Buzău. Acum este timpul să rezumăm: comuna Calvini a intrat în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în 2012 și a predat sistemul de frunizare a apei abia în 2017 către Compania de Apă, operator regional, un sistem despre care reprezentanții acestei instituții spun că este necorespunzător şi neconform, iar din resursele financiare ale CAB imposibil de refăcut și modernizat fapt pentru care a fost inclus rapid în imensul proiect finanțat prin POIM de către Uniunea Europeană și care se află în perioada de analiză și validare prin experți Jaspers ai UE. Despre investițiile care s-au făcut în rețeaua de apă de la Calvini din 2017 și până în prezent, despre apartenența în proiectul POIM și influența forajelor de apă ce vor fi făcute în Calvini asupra zonelor limitrofe, dar și asupra întregului proiect dezbatem într-un material detaliat.
Până atunci revenim pe teren, la Huma, la Constantin Morărașu, reprezentantul CAB pentru Valea Buzăului și colegul acestuia din Calvini, Mihai Bucur. Vă aduc aminte că aceștia ne-au precizat inclusiv acțiunea locală prin care a fost betonată o bucată de drum din zona gospodăriei de apă Huma și care a afectat furnizarea apei în perioada Crăciunului. Bine, și în luna februarie 2021 o altă bucată de magistrală de frunizare a apei era înțesată cu bureți de vase, spun chiar localnici din zonă, aspect confirmat de reprezentanții CAB.
Am reținut așa: cam jumătate dintre gospodăriile din Calvini sunt racordate la rețeaua de furnizare a apei, utilizatorii sunt taxati cu 12,5 lei lunar în sistem paușal pentru câte 2,4 metri cubi de apă potabilă indiferent de consumul real tocmai pentru că rețeaua este deplorabilă și are nevoie efectiv să fie schimbată, spun la unison toate părțile din reportaj. Totuși, și o parte a localnicilor, dar și autoritatea locală și-a pierdut liniștea și nu mai are răbdare să aștepte startul lucrărilor finanțate prin POIM. Așa că îl rog pe Constantin Morărașu să spună care este în acest moment situația. Iată ce spune, dar vă rog ascultați cu atenție și prezentarea lui Mihai Bucur!
Pentru că primarul Bîtu a ridicat problema de alimentare cu apă a satelor Olari și Frăsinet caut să aflu de la reprezentantul CAB dacă și în aceste zone vor exista lucrări prin POIM. Constantin Morărașu certifică!
APLOMB PENTRU APĂ ȘI RĂBDARE
Păi, atât ar mai trebui dacă punem cap la cap toate informațiile: răbdare mai puțină decât a fost alocată de către calvineni până în prezent.
Facem inclusiv mențiunea că în materialul următor aducem în atenție puncte de vedere ale primăriilor vecine cu Calvini și a căror apă depinde de noile foraje care vor fi în Calvini, potrivit primelor informații furnizate de CAB 13 noi foraje vor exista aici și vor asigura necesarul de apă potabilă și pentru Cislău și Pătârlagele.
Obiectiv, nici una dintre cele 23 de localități prinse în proiectul POIM nu poate face în prezent un pas în spate și să iasă din ADI 2008 pentru că ar putea compromite întreaga finanțare, gest ce, potrivit practicilor UE, poate fi sancționat de europeni cu până la imputarea sumei integrale comunității care vrea schimbarea regulilor în timpul jocului, arată experți în finanțări europene.
Este drept, rețeaua pe care am văzut-o în Calvini este rudimentară, greu de apreciat ca furnizoare de apă potabilă, însă așteptarea oamenilor, spune mai sus și Constantin Morărașu este la final. Dacă acum Calvini vrea referendum să ia sistemul de furnizare a apei înapoi la primărie și să facă singură investiția – ceea ce nu a reușit nici o comunitate buzoiană din bugetul comunei – POIMul de 292 de milioane de euro este efectiv anulat pentru întreg județul Buzău! Potrivit articolului de aici, toate lucrările prin acest POIM sunt prevăzute a fi terminate în 2023!
Ieșirea din ADI 2008, a precizat Laurențiu Gavrilă, trebuie validată de membrii ADI care nici nu concep ca după atâta așteptare a unor lucrări de canalizare, gospodării de apă, noi foraje sau modernizări de rețele să le fie anulate toate brusc!
Așadar, un material cu VA CONTINUA, mai ales că săracul județ Buzău are nevoie de investiții și pentru drumuri, dar și în ridicarea nivelului de trai în mediul rural prin asemenea investiții! Deci, paradoxul la Calvini este așa: apă potabilă de bună calitate curge peste tot, liber, dar nu toți calvinenii au apă curentă în case. În același timp, în paradisul apei din județul Buzău există una dintre cele mai vechi rețele de apă potabilă din județ. Al treilea lucru, Calvini este epicentrul proiectului european pentru apă aflat în fază finală, ba cu proiecte în licitații, dar vrea să iasă din asociere.
Add Comment