Cele opt ansambluri din șapte țări europene participante la ediția a IX-a a Festivalului Internațional Plaiurile Mioriței s-au prezentat marți, 23 iulie 2024, atât buzoienilor care s-au aflat la mijloc de zi pe bulevardul Bălcescu, dar și pe străzile către Piața Dacia, dar și celor două administrații buzoiene, județeană și municipală.
Doar cu dansatorii din Slovenia – ansamblul de studenți numit chiar așa Student, Lituania Ansamblul Platele, Ungaria – Szazhalombatta, Turcia – Folklor Kurumu Dernegi, Belgia – Vredon, Bosnia Herțegovina – Slavija și Dorulețtul din Tulcea și Plaiurile Mioriței din Buzău – România, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău le-a oferit salutul cald de bun venit în județul care a pus pe roate acest festival al portului, dansului și meșteșugului popular, găzduit anul acesta, în premieră, de către Centrul Muzeal I. C. Brătianu.
De la prezentarea din Sala Gh. Filipescu a CJ Buzău, dansatorii populari au mers în pas de paradă către Primăria Municipiului Buzău unde au fost de asemenea primiți de unul dintre șefii administrației locale, viceprimarul Ionuț Apostu. O prezentare scurtă a celor mai frumoase costume populare din statele care au putut să spună da invitației buzoienilor la ediția a noua a spectaculosului Festival Internațional Plaiurile Mioriței, gândit cu atâta vreme în urmă de către actualul vicepreședinte al CJ Adrian Robert Petre, însă din funcția de director al Centrului de Creație Populară Buzău.
Celor ce doriți să luați parte la spectacolele presărate și cu concerte ale soliștilor acestor ansambluri vă recomandăm să urmăriți afișul evenimentului și să vă bucurați de rădăcini de tradiții din carea noi înșine ne-am născut, după cum a spus atât de frumos în sala PBZ, Cristina Nicoleta Borcău, instructor de dans popular la Centruld e Creație Populară. O auzim imediat pe instructorul de dansuri populare de la Buzău prezentă în festival încă de la prima ediție!
Add Comment