Duminica, pe 1 Decembrie de Ziua Nationala a Romaniei invitatia cea mai frumoasa vine din partea celei mai vechi comunitati din judetul Buzau.
Urmasii sarbilor gradinari de pe strada Luminii din orasul Buzau marcheaza pentru al cincilea an consecutiv forma proprie in care sarbatoresc Ziua Nationala. Este singura petrecere romaneasca nefinantata nici macar cu un leu de statul roman, dar sarbii in cinstea Romaniei organizeaza eveimentul care uneste comunitatea, ii pune la rang de cinste pe batranii ei si ii invata pe tineri ca solidaritatea este o caracteristica primordiala a acestei comunitati. Nu le spun etnici, insa in sangele lor exista inscrisa a trei popoare: roman, sarb si bulgar.
Ideea lui George Bizoi, inima comunitatii, de a contribui fiecare membru astfel incat in curtea unui fost CAP din zona sa fie petrecere intreaga zi de 1 Decembrie a ramas si in 2019 in picioare, iar cei mai buni producatori de babic ai judetului Buzau acolo vor fi de gasit in ziua in care mare parte din suflarea romaneasca sta cu atentia pironita pe parade militare si la o farfurie cu fasole primita gratuit, de fapt platita chiar de popor cu varf si indesat timp de un intreg an: Anul acesta aniversam cinci ani de cand comunitatea sarbilor gradinari de pe strada Luminii si imprejurimi organizam “fasolea de 1 decembrie “! Fasole de post, cu ciolan, muraturi, peste si, cred ca intuiti ca nu lipsesc pitustile de babic. Totul se pregateste la ceaun pe foc de lemne! Preotul paroh va veni la ora 11-11.30!
O poveste scrisa de urmasii sarbilor care au fugit in zarile istoriei judetului Buzau din arealul bulgaresc si dinc el sarbesc din calea turcilor cotropitori si s-au asezat in lungul raului Buzau pentru a putea cultiva legume in continuare. In timp, ne-au predat si noua lectia obtinerii din ardei iute a prafului condiment de baza in prepararea celui mai bun babic din prezentul judetului Buzau. Si spun asa pentru ca George Bizoi povesteste cu tact despre o reteta pe care ei, sarbii gradinari ai Buzaului o au inscrisa in AND, fapt pentru care nu au nevoie de hartii din care sa-si aduca aminte atunci cand framanta carnea toccata cu boiaua iute si bulionul de ardei pentru care muncesc in gradina o vara intreaga. Iar strainului care das a incerce nu-i spune decat “success” pentru sigur nu va face vreodata babic asa cum se face in casele sarbilor gradinari de pe strada Luminii.
Primim cu bucurie lectia de unitate si solidaritate si zic si despre solidaritate pentru ca atata timp cat mancarea pregatita de femeile din comunitatea sarbilor este calda, tinerii duc portii cuvenite si batranilor de pe strada Luminii care fie sunt singuri, fie prea impovarati de ani ca sa mai ajunga la petrecerea de Ziua Nationala!
Add Comment