Reportaj

Penitenciarul Unguriu – as in dezvoltarea Vaii Buzaului

... 2.240 de buzoieni din 980 de gospodarii care deja au un alt nivel de trai analizat prin formule economice tehnice .....

Astept in mod intentionat ca soarele sa razbeasca prin plapuma de nori a lui februarie incrancenat din 2020. Si-ar da sa ploua, nici nu s-ar indura, caci mai curand ar ninge. Pamantul are nevoie de omat dens cat sa imbratiseze graul ingalbenit in zona Vernesti. Scrutez zarea. Oamenii fac mai ales treburi de inceput de primavara. Totul are loc cu o luna mai devreme. Ceva mai tarziu un batran imi spune ca luna este prea putin, cam cu doua luni mai repede decat in calendar. Nu ma gandesc decat la cum va fi in mai daca acum oamenii muncesc in tricou?! Si gandul secundar la apa se duce. Nu a plouat, nu a nins, cum ne va fi acolo unde vorbim despre rezerve de apa de suprafata? Dar drumul meu de astazi cauta oamenii la ei acasa, in comunitatea mica si performanta pe care o descopar altfel de fiecare data: premianta la nivel national si cu gand de viitor bun!

Si unde este cerul acesta plumburiu in mod nefondat, iar eu tot astept de la ora 8 sa se dezbrace de haina tristetii sau poate unde este atat de mare aglomeratia pe drumul national 10 Buzau-Brasov, ca pare sa ma incurce tare astazi aceasta cale. Dupa Satuc parca se deschide o oglinda. Soarele iese ca un copil care vrea sa fuga din casa: se uita timid de dupa intinderea gri si crapa pojghita, iese ca pe sfert. Deja imi apare in fata o asezare linistita ce pare sa-si croiasca oranduirea chiar dupa soarele acesta: apar in scurt timp oameni la capat de strada, iar porti de ograzi se deschid si ies alti oameni care cara sau lucreaza cate ceva in zona. Taie crengi uscate ale copacilor sau pomilor din livezi si arealul pietonal, refac garduri, sapa santuri sau gradinile pentru legume…

Unguriu forfoteste in soare! Soarele aduce viata si multumire. Aflu astazi ca exista buzoieni chiar multumiti de confortul de la tara ajuns la nivel de oras: gaze, canalizare, apa potabila, ba si un penitenciar in curand care va schimba nu doar menirea economica a zonei, ci va deveni asul cu care se va putea plusa in dezvoltare si garanta independenta zonei cuminti Unguriu, dar si a Vaii Buzaului! Si mai aflu imediat ceva ce devine fir rosu al reportajului: Unguriu a fost apreciata la nivel national ca fiind comuna care se dezvolta rapid pastrand insa traditiile satului romanesc! Nu este o simpla diploma, ci un merit national acordat doar catorva dintre cele 2.861 de comune ale Romaniei de catre Asociatia Comunelor din tara noastra! Daca inchideti ochii spuneti cum va apare dvs. aceasta comuna peste zece ani de acum incolo!

Premiul care face diferenta

Cu soarele acesta ingaduitor si, daca as fi corecta as spune nu tocmai binevenit in perioada aceasta din an, insa, iata ca atat de dorit pentru a deschide sufletul, bat la poarta Unguriului! Pana reuseste el, falnicul sa sparga toata plapuma de nori discutam cu primarul comunei, Gheorghita Ciprian Tirizica – un om domnule care daca are sa-ti spuna o vorba de bine se opreste langa tine, daca nu are ceva concret de zis, ridica mana, te saluta si isi vede de drum! Cam asa il vad oamenii comunei pe primarul care bate de finalul celui de-al doilea mandat, insa care este la conducerea comunei inca de la infiintarea ei in anii 2000, asa cum va detaliam in reportajul “Casta Unguriu” https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/casta-unguriu/. Localnicul care si-a prezentat astfel primarul este de 30 de ani in zona, are argumente, il tine pamantul si legatura cu acesta in Unguriu, desi vreun suflet ales nu are. A lucrat in multe locuri din Romania, insa aici ii stau radacinile si viata are deja echilibru, tot ce ii trebuie. Ochiul meu care analizeaza hainele curate ale batranului, dar si luciditatea gandirii spune ca Unguriu detine oameni multumiti care au uitat cum e sa te plangi ca nu ai una sau alta!

Ma intorc la intentia de a discuta cu edilul ungurean. Doua mari motive ar fi: premiul din partea Asociatiei Comunelor din Romania primit la cea de a XXIII-a adunare ordinara a acesteia din 17 si 18 februarie 2020, dar si constructia unica in Romania care aici sta sa inceapa, zic de penitenciarul pentru detinuti de drept comun ce va  prinde contur pe locul fostelor unitati militare din Unguriu.

Ciprian Tirizica este el insusi realist: premiul este o dovada ca administratia pe care o realizeaza impreuna cu echipa din primarie este performanta si va trimit la partea audio care deschide si inchide, in acelasi timp reportajul meu. Are la baza activitatii chiar pastrarea valorilor comunitatii rurale romanesti si nu doreste decat sa-i sporeasca in mod firesc confortul si calitatea vietii. Rosteste cuvintele cu un anumit ritm ce confera siguranta. Generatia tanara de edili pariaza pe o dezvoltare alerta, nu tine pasul nici cu ordonantele de urgenta si nici cu schimbarile dese din spatiul politic.

Apreciez un detaliu: Ciprian Tirizica a solicitat mutiplicarea diplomei astfel incat aceasta sa stea in biroul fiecarui angajat din Primaria Unguriu drept semn ca munca in aceasta institutie duce in primul rand la performanta! O atentie pentru detalii ce nu fac decat sa stimuleze activitatea si sa dea incredere. In fiecare reportaj pastrez placerea detaliilor amplasate temporal si spatial astfel incat peste timp sa se constituie in franturi de viata vie. Asa ca acum caut oamenii care beneificiaza de roadele muncii echipei conduse de Ciprian Tirizica.

Asa o fi peste tot? Cu domnul acesta discutam la marginea DN 10 Buzau-Brasov ce taie pe lung in doua comuna Unguriu. Domnul isi indruma un consatean cum sa procedeze intr-o activitate obisnuita a zilei. E coltul strazii Minerilor cu Soseaua Brasovului – caci mineri au fost aici candva, iar mina pe fostul loc al Sectiei Ojasca a Spitalului de Neuropsihiatrie si  Masuri de Maxima Siguranta Sapoca. Sunt asa de domoli oamenii si chiar nu se plang! Sa fi uitat sau chiar au parte din necesarul confortabil al vietii? In partea aceasta, inspre Ojasca au inclusiv locuintele racordate la sistemul national de alimentare cu gaze naturale. In aer, pe langa noi, pasarile primaverii si-au inceput spectacolul mai devreme decat in alti ani. La poarta, un batran isi face calculul: din pensia de 800 de lei gata ca nu-i ajunge sa manance doar el singur! 

Arestul care pune Unguriu pe harta mare a investitiilor romanesti

Nu o zic eu, ci specialistii. Unii sunt din ocuparea fortei de munca si din administratie publica locala. Gandul sa scriu despre penitenciarul din Unguriu treneaza de fix un an de zile. La nivel judetean este considerat marea provocare a perioadei moderne a judetului Buzau, iar local imensa gura de oxigen care aduce nu doar stabilitate, ci boom economic. Pentru ca subiectul este unul amplu nu am cum sa aduc in atentia dumneavoastra doar opinia locala. Asadar, solicit informatii la Focsani chiar comisarului sef de politie penitenciara Robert Schmidt si in plan judetean. Potrivit conducerii Penitenciarului Focsani care va avea in subordine noul penitenciar de la Unguriu si care se ocupa in acest moment de aspectele administrative si de executie a proiectului, initiativa arestului din comuna care astazi se lasa rasfatata de soare a inceput in 2017 prin transferul de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Justitiei pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor a unor imobile. In 2018 s-a facut trecerea acestora catre Penitenciarul Focsani si s-a luat decizia achizitiei unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar in comuna Unguriu. Sursa mentionata anterior estimeaza finalizarea expertizei tehnice si intocmirea studiului de fezabilitate in cursul lunii martie 2020, mai apoi acesta intrand in circuitul de avizare. Inainte de a reveni la o discutie necesara cu edilul Ciprian Tirizica, de a asculta si vocea oamenilor din Unguriu, dar si opinia lui Ionel Tociu, director al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Buzau, ideal este sa ne aducem aminte contextul national in care a aparut ideea construirii penitenciarului Unguriu: supraaglomerarea din inchisori.

In 5 decembrie 2017 era aprobat Memorandumul “ Decizie privind oportunitatea finantarii infrastructurii fizice a sistemului penitenciar roman printr-un proiect finantat din fonduri externe rambursabile”. In 17 ianuarie 2018, Guvernul Romaniei aproba Calendarul de masuri 2018-2024 pentru solutionarea supraaglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, in executarea hotararii pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe 25 aprilie 2017, in vederea inaintarii acestuia Consiliului Europei. Aplicarea masurilor stabilite in plan presupune crearea a 8.095 de noi locuri de cazare si modernizarea altora 1.351, investitiile fiind facute din trei surse: Mecanismul Financiar Norvegian  – 1.400 de locuri de cazare noi in valoare de peste 21 de milioane de euro si 100 de locuri de cazare modernizate in valoare de 940.000 de euro; bugetul de stat – 4.795 de locuri noi de cazare si modernizarea a 1.251 locuri de cazare in valoare de 75, 297 milioane de euro, iar in bugetul din 2018 au fost deja prinsi bani pentru crearea a 5.110 locuri in perioada 2019-2023; si a treia sursa este imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei conform memorandumului din 5 decembrie 2017 – 1.900 de locuri noi de cazare prin construirea si infiintarea a doua noi penitenciare – Berceni si Unguriu. Asadar, obiectivul P48 – Unguriu este o provocare sustinuta si prin documentele strategice ale Guvernului Romaniei, iar pe 5 februarie 2019, Romania si BDCE aproba contractarea unui imprumut prin care sa fie modernizata infrastructura judiciara din Romania si pe 13 august 2019 la Bucuresti si 2 septembrie 2019 la Paris este si semnat acordul-cadru de imprumut, urmand ca in scurta vreme sa fie legiferat si de Parlamentul Romaniei.

De la directorul Penitenciarului Focsani, comisarul sef de politie penitenciara Robert Schmidt am aflat care va fi locul Penitenciarului P48 Unguriu in contextul celorlalte tipuri de arest din Romania.

Imbunatatirea conditiilor de detentie si diminuarea fenomenului supraaglomerarii stau la baza infiintarii P48 si cer sa aflu si adresabilitatea acestuia, adica ce tip de detinuti vor fi incarcerati la Unguriu?

Informatiile comisarului sef de politie penitenciara Robert Schmidt sunt valoroase si arata ca proiectul P48 Unguriu este concret si pe fagas bun. Asadar, este clar nevoie sa stim daca si pentru localnicii zonei poate fi o oportunitate de ocupare a fortei de munca.

Trec de informatiile oferite de directorul Penitenciarului Focsani, unitate care coordoneaza proiectul Unguriu, la Ionel Tociu, directorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Buzau. Acesta inglobeaza noul penitenciar intr-un fenomen care va capacita insusi judetul Buzau.

Asadar, vom avea de-a face cu o altfel de realitate a judetului Buzau ce aseaza pe o harta inedita teritoriul nostru si potenteaza economic comuna intima de dinainte de Muntii Buzaului.

Boom economic, interes demografic si imobiliar, ocupare a fortei de munca de pe toata Valea Buzaului, de fapt, si mai ales confort pentru ungureni, acei 2.240 de buzoieni din 980 de gospodarii care deja au un alt nivel de trai analizat prin formule economice tehnice care insumeaza prezenta apei potabile in fiecare gospodarie, 13 kilometri de retea de canalizare dintr-un total necesar de 16 km si a sistemului de alimentare cu gaze naturale prezent in satul Ojasca si cu sanse reale de extindere in toata comuna o data cu ridicarea penitenciarului! In mod real, mai dureaza cativa ani! Dar daca este sa analizam datele inscrise in fiecare etapa de infiintare a P48 Unguriu, atunci vorbim despre aspecte concrete.

Revin la discutia cu edilul Ciprian Tirizica pentru a auzi cum este privita constructia de la poalele padurii ungurenilor, acolo unde ani de zile au functionat de fapt trei unitati militare – 01635, 01661 si 01698, foste depozite chimice ale Armatei care in 2005 le-a inchis, iar in 2006, spune edilul, a si retras tot ce era in interior. 

In trecerea frecventa pe strazile comunei Unguriu zaresc case puse in vanzare, insa cele mai multe nu au anunt. Un satean imi explica: “si ar vinde si ar mai sta, oamenii spun ca daca se deschide penitenciarul e altfel si viata noastra”. Nimerit este sa ne spuna primarul Ciprian Tirizica daca vorbim si in domeniul imobiliar despre o crestere sau se bate pasul pe loc. Un singur lucru evident am intalnit: exista in aceasta comunitate buzoiana familii de tineri care se intorc acasa dupa ani de munca in strainatate si scriu povesti ce raman in istoria locului.

Totul se intampla pe fondul construirii in anii imediati a penitenciarului. P48 Unguriu! Cel mai interesant va fi desigur ca va coagula forta de munca existenta, insa intoarcem medalia si vedem si oportunitatea care arata inspre zona Arges unde este penitenciar si unde detinutii sunt ei insisi forta de munca folosita regulat de investitori si administratii publice din zona.

Ies din nou in sat, la vocea poporului. Fostul constructor de baraje de 83 de ani vede reala constructia unica in judetul Buzau, insa mai tanarul Mihai Negoci lasa in suspensie ideea in cauza, semn ca oamenii pana in 50 de ani ai Unguriului sunt adeptii lui “acum”, ai muncii axata pe ceea ce detin si pot ei insisi. Sunt totusi 49 de milioane de euro alocati unei megaconstructii cu efecte economic-sociale.

Stop cadru pe lumina

Pana am iesit din Unguriu cerul si-a alungat plapuma gri de nori. Comuna se vede in alta lumina. Una care trece si prin informatiile primite de la surse oficiale importante. Nu sunt nori nici gri si nici negri aici. Reportajul se incheie chiar cu informatia de deschidere: totul aici arata ca viitorul castei Unguriu este intocmai cum spune primarul Ciprian Tirizica.

Informatiile si fotografiile din acest material jurnalistic pot fi preluate in limita prevazuta de lege nicidecum mai mult!

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

  • O ce veste minunata!
    De cativa ani se vorbeste despre acest proiect si cred ca ungurenii, consatenii mei, il astepta cu nerabdare. Este mare nevoie de locuri de munca in zona, iar acest PENITENCIAR ar fi o gura de oxigen sanatoasa pentru comunitate, pentru tinerii care in special sunt nevoiti sa plece pentru a-si asigura traiul zilei de maine.
    Daca stam sa privim antent, cati tineri avem in sat si in comuna care sa munceasca si sa aduca profit si la nivel local? Unde pot ei sa munceasca ca sa-si poata intretine familiile?
    Avem de toate in comuna: gradinita, scoala, dispensar, avem drumuri bune, canalizare, gaze, s-a muncit mult pentru asta in diferite mandate. Avem insa copii inteligenti care participa la olimpiade si merg la scoli bune mai departe, avem conditii de trai decente, create pentru a usura viata, dar nu avem locuri de munca.
    Nu pot decat sa ma bucur ca se va dezvolta comuna si viata oamenilor ei odata cu acest proiect. Poate nu-si mai vand oamenii casele ridicate cu truda ca se plece in oras si poate ne chemam tinerii inapoi sa le oferim sansa de a lucra intr-un sistem (apropos stiu ca avem tineri in sat care sunt absolventi de academie militara, academie de politie, de marina, de facultate de drept, economisti, si mai sunt poate care nu imi vin in minte de moment). De ce sa nu beneficieze de ei si comunitatea in care s-au format de mici, de ce sa nu profite la modul frumos si ea de roadele stiintei lor si a specializarilor lor.
    As sugera dlui Primar Tirizica pentru care am un respect deosebit, sa faca un sondaj si sa vada cati consateni plecati sa munceasca ar reveni in comuna daca ar avea un loc de munca bine platit si daca munca lor ar fi respectata. Poate va avea o surpriza placuta (eu particip de acum cu un DA). ORICARE DINTRE NOI AM REVENI ACASA DACA AM PUTEA SA NE INTRETINEM FAMILIILE DECENT SI MAI ALES CA SA FIM LANGA PARINTII LASATI ACASA SINGURI.

  • Aveți nevoie de bani pentru proiect, afaceri, impozite, facturi și multe altele
    alte motive, împrumuturile noastre sunt simple și ieftine, contactați-ne astăzi.
    împrumutul de care aveți nevoie, putem aranja orice împrumut, care va corespunde dvs.
    buget, cu 3% rata dobânzii, răspundeți acum prin e-mail:
    Felixalexinvestment22@gmail.com

Mai multe articole