Reportaj

Perla comunelor din judetul Buzau

Nici nu e chiar atat de dificil sa faci din Unguriu statiune turistica, daca ar fi sa tratam la propriu exprimarea, insa ii spunem asa datorita conditiilor de viata, din prezent.

Molcoma tainuirea soarelui pe culmile Unguriului azi. Suparat, acesta s-a retras dupa o copertina densa de nori si pandeste momentul sa iasa. S-au strans involburatii hora si nu-l lasa sa le ameninte ungurenilor bunul mers in treburile zilei. Si e freamat in Unguriu! Comuna cea mai agila si proeminenta a judetului Buzau si-a stabilit parca singura un nivel al dezvoltarii pe care sa il atinga cat mai rapid si deja isi intrece pariul propriu. Pare o cursa proprie, daca e sa tinem cont de tot ceea ce vedem de-a lungul strazilor mai lungi sau terminate dupa numai cateva case cochet aranjate si cu mult, dar mult verde in jur.

Ungurenii sunt iubitori de curatenie si liniste avem sa bagam din nou de seama, desi DN10 Buzau-Brasov care-i trece fix pe intregul coloanei vertebrale a acestei comune pare neobosit: cateva zeci de mii de masini ii macina zilnic carosabilul in trecerea lor dintre Ardeal spre Muntenia, Dobrogea sau Moldova. Specialistii Companiei Nationale de Autostrazi si Infrastructura Rutiera spun ca sunt circa 30.000 de masini pe zi in trecere pe acest national. Acest aspect este pentru reporter doar nota de zgomot.

Casta moderna dintre Ojasca si Unguriu

Argumentele necesare stabilirii ideii de casta le-am detaliat aici, iar astazi ramanem in aceeasi nota: Unguriu apare la sfarsit de august o comuna inchisa, iar membrii ei beneficiaza de privilegiile unei vieti cu nivel ridicat de confort si un cadru natural echivalent cu al unei statiuni turistice.

Astazi identificam aerul aparte, ca din statiune turistica, pe coamele dinspre padure. Pare o asezare prea putin diferentiata fata de zona Unguriu de dincolo de carosabilul DN10: aceleasi case cochete, frumos aranjate, aceeasi oameni ospitalieri.

Nici nu e chiar atat de dificil sa faci din Unguriu statiune turistica, daca ar fi sa tratam la propriu exprimarea, insa ii spunem asa datorita conditiilor de viata, din prezent. Oameni cu pas asezat, deloc plangaciosi despre situatia economica sau sociala – fie ea nationala, locala ori personala – imi spun ca zona este de poveste in 2020: asfaltul s-a asternut aproape pe toate strazile, noi l-am identificat chiar si pe stradute pe care ar trebui instituit sensul unic si care au vecin campul sau padurea; apa potabila curenta nu doar ca este in fiecare gospodarie, ci ramane si pentru a fi vanduta catre Compania de Apa Buzau pentru binele locuitorilor din Magura si a Sectiei Exterioare Ojasca a Spitalului de Neuropsihiatrie si Masuri de Siguranta Sapoca; canalizarea cuprinde din ce in ce mai mare teritoriu din comuna si este realizata in regie proprie la nivel de Primarie Unguriu; scoala din comunitate este renovata si modernizata; comuna are prima sansa judeteana pentru racordarea la sistemul de alimentare cu gaze naturale in restul de 40 la suta dintre gospodarii inca nealimentate cu elementul cheie al confortului sporit in orice comunitate din lume si despre care noi am scris aici, dar si aici.

Orizont social si economic

Uitandu-ne dinspre culmea Unguriului pana in zarea Ratestiului vecin, acest areal pare desenat coerent de un peisagist care a lucrat indeaproape cu un architect. Unguriu este o suita de strazi ce pornesc ca niste aripi din DN10 pret de 16,8 km2 pana la 183 de metri altitudine.

Povestea spune ca si acestia putin peste 2.400 de locuitori au propriul orizont, pentru destui dintre ei deja ajuns la apogeu dupa cum ne-am dat seama in cursul documentarii in teren, pentru o alta parte inca exista o suita de asteptari ce cuprind alimentarea gospodariei cu gaze naturale, in buna masura. Dar oamenii stiu ca totul se va savarsi in aceeasi nota cuminte a castei.

Pentru Unguriu reperele orizontului se pliaza pe ceea ce deriva din confortul prezent, adica ce ii trebuie lui adaugat astfel incat aici sa aiba un trai realmente urban. Bine, acum in calitate de oraseni v-am spune ca un manunchi bun de concitadini nu au inca apa potabila curenta in locuinte, cateva sute bune de strazi astepata inca asfaltul in premiera existentei lor, iar gazele naturale nici macar deziderat nu sunt. Sunt oraseni totusi! Aici este altfel! De departe, ungurenii nutresc sperante pentru tinerii familiei si spun ca marea multumire e legata de modernizarea scolii.

Ziua aceasta in care soarele sta cuminte dupa perdeaua de nori va spuneam ca le da posibilitatea oamenilor sa-si desfasoare treburile obisnuite. Masina Primariei Unguriu de preluare a gunoiului menajer secondata de doi angajati iese de pe una dintre ultimele strazi dinspre Magura. Cei doi angajati spun ca nici nu gandeau ei sa aiba loc de munca acasa si caau primit vestea ca e posibil sa lucreze si in comune vecine tot pentru ridicarea gunoiului menajer.

600

La ciuciurul stradal, chiar de la marginea DN10 Buzau-Brasov se face din nou aglomeratie.

Sunt oameni care coboara din masini inmatriculate si in alte judete. Stiti ca suntem in unica localitate buzoiana care vinde apa, da?! Unguriu este ea insasi comuna care-si deapana propria poveste intr-o poveste despre succes.

Perla comunelor buzoiene este o asezare strategic amplasata si chivernisit administrata, rar identifici oameni care sa mearga pe strada doar de dragul de a consuma timp, majoritatea cauta sa-si duca treaba proprie la bun sfarsit. Iar diminetile in aceasta localitate cu aer de casta si comportament urban sunt un freamat viu si placut de asezare care-si cauta drumul exact!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole