Eu scriu astazi cu entuziasm aparte pentru ca subiectul este generos, asteptat de cea mai mare parte a populatiei unei intregi comunitati si nu doar a acesteia, ci chiar de catre oraseni ai Buzaului care ar putea sa primeasca pozitiv vestea ca la trei kilometri de municipiul resedinta de judet va functiona din noua septembrie 2019 o gradinita cu program prelungit.
Desigur, dezvoltarea aceasta din comuna Maracineni are la baza seria pozitiva de factori socio-economici: peste 70 la suta din populatie este ocupata, canalizarea si apa potabila nu sunt nicidecum un vis, ci realitate in locuinta a minim 80 la suta din populatie, ba chiar se poate avea incredere in aductiunea cu gaze naturale care a inceput deja la nivel de acte premergatoare, iar in primavara anului 2020 vor fi lucrari efective in teren, exista si un camp destinat amplasarii panourilor fotovoltaice, asfaltarea strazilor din comuna a depasit deja 75 la suta din volumul total de lucru. Asa ca este nevoie sa se treaca la nivelul urmator de gradinite impus in mod concret de baza dezvoltarii.
Intocmai. Directoarea gradinitei Capatanesti, Simona Tablet vorbeste inca de la momentul inaugurarii noii gradinite despre o presiune sociala care arata ca oamenii isi doresc sa aiba un loc sigur pentru copiii lor, iar ei sa lucreze la oras. Vor sa-si lase copiii la gradinita, iar aceasta sa aiba program prelungit.
Asa ca la Capatanesti, din noua septembrie este prima gradinita si nou construita si prima cu program prelungit din mediul rural buzoian!
Povestea v-am detaliat-o insa la inaugurarea caldirii, acum va aduc doar informatia noua ca aceasta chiar va avea din acest nou an scolar o grupa-pilot cu 30 de copii care vor sta in gradinita pana la maxim ora 18. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/cea-mai-moderna-casuta-cu-povesti-este-la-maracineni/
La polul opus
Tabloul general al invatamantului local nu este insa luminos! Daca in cazul de fata vorbim despre lux in invatamantul preprimar, in oglinda necesar de privit inainte de primul clopotel se vede destul dezastru in invatamantul buzoian care in fapt nu catre dascali arata cu degetul, ci catre primii oameni ai localitatilor care au terminat de multa vreme de invatat alfabetul si mai apoi putina geometrie, dar care au uitat realmente sa aloce buget de investitii si pentru scolile in care candva ei au invatat. Ce altceva pot sa spun despre edilii din 19 comune buzoiene care ii trimit inca pe elevi la grupuri sanitare in curte, iar aceste grupuri sanitare nici acum nu sunt racordate la reteaua de alimentare cu apa potabila? Pentru cativa stiu sigur ca modernizarea scolilor nu a fost vreodata macar obiectivul numar cincisprezece din perioada unui mandat de primar. Pe de alta parte, si reprezentantii din domeniul sanatatii publice sunt in fiecare vara blanzi in fata unor situatii care deja se repeta nu de doi ani, ci poate si de 30 de ani! Acestia “reamintesc” edililor ca fiecare unitate de invatamant noua sau renovata trebuie sa aiba si sursa de apa curenta, iar in perioada prezenta ar fi musai de precizat ca si grupul sanitar face parte din constructiile noi, adica este in interior si nicidecum la metri buni fata de scoala. Nu va dau exemple pentru ca le cunoasteti foarte bine! Mai spun inca o data ca mirosul de indiferenta cauzeaza grav educatiei! Nu vorbesc nici despre autorizarea sanitara de functionare care potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1030/2009 se poate face pe baza declaratiei pe propria raspundere fara a exista obligativitatea obtinerii vizei anuale. Exista unitati de invatamant chiar si in municipiul Buzau in care nu a fost miscat nici un centimetru de praf macar pana la data prezenta astfel incat prima zi de scoala sa fie de neuitat pentru copii! Ce sa mai spunem despre investitii. Un administrator mi-a raspuns sec la aceasta intrebare: de ce sa facem investitii daca merge si asa?
Am discutat pret de cateva minute si cu Florina Stoian, inspector scolar general al judetului Buzau. Am pus accent pe gradinite. Sunt 12 cu program normal si inca 12 cu program prelungit in orasul Buzau, si cate trei in regim normal, respectiv program prelungit si in municipiul Rm. Sarat. Teoretic, spune prof. Stoian, in plus, fiecare sat ar trebui sa aiba cate o gradinita, insa nici la cativa kilometri in orice directie doriti nu se intampla acest aspect. Inspectorul scolar general spune ca nu sunt probleme grave in invatamantul prescolar.
Este necesar sa asezam cadrul invatamantului si in comunitate. In mod clar, ultimii 30 de ani au urmat curba activa a depopularii satelor situate la distanta mai mare de 40 de km de orasul resedinta de judet. In 2008, plecau din tara peste 55.00 de tineri cu varste intre 0 si 19 ani, iar anul trecut a fost al doilea in cest nedorit top: 44.048 de tineri au plecat din Romania, adica 1.761 de clase cu cate 25 de elvi, arata informatiile furnizate astazi de Institutul National de Statistica. Din 8.230 de unitati de invatamant in acel an de referinta 2008, astazi Romania mai are 7.047.
Insusi municipiul Buzau are minim 20 la suta din populatie in afara granitelor tarii, iar judetul are deja peste 15 sate cu maxim sase locuitori. L-am intrebat pe presedintele Consiliului Judetean Buzau daca nu cumva chiar scoala trebuie sa fie cea care ii aduce acasa pe imigrantii nostri. Acesta spune ca in primul rand scoala romaneasca din comunitatea cu imigranti trebuie ridicata si mai apoi sa le dam motive acestora sa se intoarca acasa.
Nici un primar din judetul Buzau nu are drept prioritate constructia de scoli sau gradinite. Daca exista, jos palaria! As fi aflat cumva! Iata de ce cazul Maracineni este exceptia unica la nivel judetean: in februarie 2019, dupa zece ani de eforturi in satul Capatanesti din comuna Maracineni s-a terminat constructia unei gradinite! Din 9 septembrie aceasta va avea si prima grupa-pilot cu 30 de copii inscrisi, insa presiunea sociala este mare si ca atare va fi cazul ca aici sa existe minm inca o grupa!
Sa dam foaia: cand se vrea se si poate!
Pai, trebuie data foaia pentru ca nu este obiectivul meu sa va prezint aspectele negative din judetul Buzau, insa sanatatea si educatia imi par sa fie baza existentei noastre, iar batjocorirea lor sunt de incriminat! Nu fac eu asa ceva, sunt suficienti responsabili care ar avea treaba de facut si nicidecum de fredonat “ daca merge si asa”.
Ca atare revin la prezentarea acestui reportaj realizat la 33 de grade
Celsius, la mijloc de zi cand cam toti incercam sa ne ascundem in zone cu umbra. Am zis ca am facut in zadar drumul pana la Potoceni, apoi inapoi spre Capatanesti si Maracineni. Nu-i ca mine, e ca muncitorii care renoveaza abitir in curtea scolii din satul Potoceni, ultimul din Maracineni inainte de a doua comuna a judetului Buzau pe Valea Slanicului. Doua masini incarca spartura rezultata din constructie si stau in asteptare la poarta. In curte, zaresc din drum, vreo patru muncitori. Buldozerul tot sapa. Plec spre reprezentanta administrativa a comunei pentru a afla ce se produce in curtea unei scoli care nu arata nicidecum rau. Si, important de specificat: in tot peisajul acesta vad la treaba femeia de serviciu a scolii!
Discut cu administratorul comunei, Constantin Dumitru, dar si cu directorul scolii de coordonare Maracineni, profesorul Adelina Chiru.
Dascalul de limba si leteratura romana de la scoala din Maracineni si director de coordonare in acelasi timp, Adelina Chiru vorbeste cu mare mandrie despre cele trei scoli din comunitatea de gata 16.000 de persoane: Scoala primara Maracineni, Scoala Gimnaziala Capatanesti si Scoala primara si gimnaziala din Potoceni, desigur cu gradinite cu program normal pana la ora 12 la Maracineni, Potoceni si cu program prelungit pana la maxim ora 18 iata din acest an la Capatanesti. Sunt 70 de cadre didactice si circa 780 de elevi in fiecare an. Numarul elevilor stagneaza de cativa ani. Nu putem spune ca e crestere sau invers, este in stagnare cam de cinci ani. Avem curaj cu grupa aceasta mixta cu program prelungit, iar din anul scolar 2020-2021 exista desigur posibilitatea pentru doua-chiar trei grupe cu asa program.
Pentru a verifica daca si societatea doreste program prelungit in conditiile
in care deja vorbim despre costuri, ma refer desigur la masa zilnica pe care parintii o vor plati, am iesit in sat si i-am intrebat pe localnici. Interesant este ca sunt parinti nemultumiti de pretentiile unor cadre didactice din oras si care se gandesc sa-si mute la Capatanesti copiii pentru finalizarea anilor de gradinita. Aici punctez cu doua exemple clare de mamici care deja se afla la a doua gradinita in care isi duc copiii. Motivul initial al schimbarii a fost existenta fondului clasei – metoda invechita de finantare mascata a dotarii cu rechizite a clasei, iar in a doilea caz securitatea precara a gradinitei a dus la mutarea copilului.
Revin putin la subiectul securitate in gradinita Capatanesti – imobil nou construit dupa un model care pare de statiunea balneara cu sala deschisa in care se pot aduna toti copiii din unitate si beneficiaza atat de lumina naturala, cat si de spatiu. Mai mult, zona este monitorizata de sistemele de supraveghere ale Primariei Maracineni.
Ca atare, trec la partea a doua a discutiei cu county managerul Constantin Dumitru care inca de la inaugurarea imobilului din cel mai dezvoltat sat, Capatanesti vorbea despre perspectiva de transformare in gradinita cu program prelungit. Demersurile au inceput imediat dupa inaugurarea in februarie 2019 si, iata ca vin la sfarsit de august cu autorizarea de catre ARACIP – Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar a acestui tip de invatamant prescolar.
Pentru ca deja vorbim despre presiune sociala pentru un numar mai mare de sali – tinem cont ca un procent foarte mare din populatia comunei Maracineni este activa si, ca atare are loc de munca la oras de minim opt ore zilnic, din anul scolar urmator in mod clar vom vorbi despre minim o alta grupa de gradinita cu program prelungit. Asa ca i-am solicitat administratorului Constantin Dumitru sa vorbeasca despre perspectiva.
Am exemplificat cazul celor doua mamici care se gandesc sa-si aduca la GPP Capatanesti copiii din anul scolar 2020-2021, iar un aspect de stiut si pentru parintii celor 30 de copii inscrisi in grupa-pilot cum i-am spus ad-hoc este detaliul numit masa, hranirea copiilor. Iata informatiile la inceput de drum si dupa doar o sedinta de consiliu de administratie a acestei unitati.
Si daca este sa concluzionez cu ceea ce a precizat prof. Florina Stoian, inspector general scolar al judetului Buzau: initiativa este excelenta si va
deveni model, atunci in mod clar vom auzi in perioada imediata despre astfel de unitati de invatamant in judet pentru ca necesitatea sociala este uriasa.
Meritorie la Maracineni este intocmai alocarea nu bugetara musai, ci a atentiei catre scoala. Si arat imediat ceea ce povesteam la inceput de reportaj: popasul la Potoceni unde in curtea scolii patru muncitori si un buldozer roboteau a zor! Nu am cum sa nu intreb despre ce este vorba.
In fiecare comuna a judetului Buzau s-a pus problema cel putin o data in acesti ultimi 30 de ani si mai ales dupa 2010 cand imigrarea romanilor a atins cote ridicate ca anumite scoli sa fie inchise. Nici nu cred ca in zona-cartier a orasului Buzau, Maracineni se poate discuta despre asa ceva.
Premiera este facuta, anul scolar gata sa inceapa, iar demersul si sustinerea scolii venita din partea autoritatii administrative din Maracineni este de dat exemplu. In casuta de povesti din Capatanesti clopotelul va suna din nou altfel pe 9 septembrie!
Add Comment