Reportaj

„Poiana lui Iocan” din Potoceni

Dumneavoastră aveți poiana lui Iocan, nu ca în Moromeții lui Marin Preda unde politica dicta dezbaterea, ci locul acela în care se discută problemele comunei și chiar sunt date soluții administrative?

În fapt este inima adevărată a comunei Mărăcineni. Aici sunt pulsul, ritmul și adevărații localnici care se simt una cu zona căreia îi aparțin. Cei care vin la dezbaterile din Poiana lui Iocan, în mod real la căminul cultural din satul Potoceni, la întâlnirile lunare altădată, duminica ultimă din iulie 2021 reluate în mod neașteptat, sunt mărăcinarii cărora le pasă de ceea ce se întâmplă.

Dumneavoastră aveți poiana lui Iocan, nu ca în Moromeții lui Marin Preda unde politica dicta dezbaterea, ci locul acela în care se discută problemele comunei și chiar sunt date soluții administrative?

Parcă aud un cor de nu. …misiune neînțeleasă de către mulți, prea mulți primari, din nefericire. O ședință publică este un act corect de curaj din partea administrației locale, iar curajul nu este nicidecum apanajul oricărui om ajuns pe funcția de primar înâmplător – nu exista alt candidat ori familia are atracție spre așa poziții sociale. Curajul de a fi măsurat din cap până în picioare de seniorii vetrei, de a suporta greșeala dacă ea este comisă, dar și de a primi felicitări cum se cuvinte, judicios, nu precum o vedetă de pe Magheru este deja … fenomen rar.

Ședință publică rurală cu probleme urbane

Soarele împunge cerul gata-gata să-i dea foc! S-a dus temperatura până spre 32 de grade C, poate mai sus. La mijloc de zi ai pune pariu că nimic nu mișcă pe drumul județean 203K în afara mașinilor care-și duc în goană pasagerii spre case sau relaxarea de weekend pe Valea Slănicului. Cuptor în calendar, cuptor în aer! Amorțite de soarele care dă năvală și sub umbrele, câteva localnice stau curajoase în așteptarea clienților cu roșii, castraveți, păstăi și primele căpățâni de ceapă de apă de Buzău scoase la vânzare. Tarabele lor, pată de culoare în soarele năprasnic. Peste drum, pe partea pe care se află căminul cultural din satul Potoceni al comunei de 2.947,89 hectare, Mărăcineni, deja e coloană de mașini parcate.

Ceasul arată că ar mai fi nouă minute până la 14 fix, ora anunțată ca start pentru atât de așteptata ședință publică – obicei ținut în ultima duminică din fiecare lună, însă înainte ca pandemia de COVID-19 să impună restricții. Bărbați și femei își caută în fugă masca sanitară, știu bine să o așeze și dau binețe tot rapid pentru că au venit să audă și să spună ceva despre ceea ce li se întâmplă sau are loc lângă ei. O comunitate semiurbană cu obiceiuri rurale încă nestinse și e mare lucru. Dar din sală lipsesc reprezentanții urbanului adoptați fără tăgadă de către mărăcinarii sadea.

Intrăm și noi în sala ședinței publice. Întreaga conducere locală discută deja cu localnicii veniți special pentru a spune ceva. Nu avem în totalitate dreptate. Peste 45 de minute, din sală iese un senior care salută audiența – a venit să vadă lumea și să-și audă vecinii! Cel mai frumos gest al zilei! Sociologii ar trata probabil altfel – omul vrea să comunice social, pandemia are efecte nebănuite.

Trec doar câteva minute peste ora fixă, ședința nu începe doar pentru că în sală încă intrau săteni. Se face liniște fără să fie cerută de cineva.

În fața oamenilor, Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni face scurt invitație oamenilor să conducă ei ședința publică prezentând efectiv problemele sau veștile pe care le-au adus cu ei.

O doamnă care oricum stătea ca pe mărăcini se ridică de pe scaun. Ține în mâna stângă câteva foi scrise, iar cu dreapta trasează linii imaginare care o ajută să-și țină un discurs coerent. Carmen Cazan deține un teren în tarlaua 26 Mălăiești a comunei Mărăcineni. Ea și alte 127 de persoane. Problema este așa și o auzim imediat!

Carmen Cazan este cumva acea proprietară de teren în tarlaua 26 care a preluat problema spre rezolvare în numele tuturor celor 128 de persoane cu drepturi funciare acolo. Înțeleg rapid că la finalizarea cadastrului sistematizat național – în urmă cu câteva luni – au primit 60 de zile termen de contestare a situației, dacă era cazul, nimeni nu a ridicat vreo problemă, iar acum majoritatea dorește fie să vândă, fie să-și construiască locuințe, însă actele de proprietate nu corespund cu realitatea.  Ca atare se cere ajutor de la primărie – un cost pe care autoritatea locală îl va plăti efectiv pentru a soluționa o problemă din comunitate și că ar trebui să fie implicată. Înapoi în timp însă, primăria a intervenit și a croit drumuri tocmai pentru a ușura accesul la terenuri, însă oamenii le-au închis și le-au repus în circuit personal. Problemă grea! Și în sală se simte aceeași agitație pentru că unul din toată gloata de proprietari nu dorește nicidecum să cedeze din terenul său, fapt care dă peste cap zbaterea din zi de duminică.

Insert contra

Soluția propusă de către primarul Constantin Dumitru este ca fiecare proprietar să semneze în prezența notarului ajutorul pe care autoritatea locală îl oferă. Ascultați!

Zic să încheiem prezentarea problemei care a monopolizat ședința pentru că în discuție au mai apărut situații concrete. Așadar, Carmen Cazan spune așa în concluzie!

Ca idee finală, proprietarii de terenuri din tarlaua 26 Mălăiești se vor întâlni în sala de consiliu a Primăriei Mărăcineni cu notarul cu care colaborează autoritatea publică astfel încât fiecare dintre ei să dea girul sub semnătură pentru intervenția în areal pentru a avea loc măsurătoarea corectă, dar și trasarea de drumuri destinate circulației. O situației rară de implicare a primăriei în rezolvarea unor probleme pentru care se fac vinovați cumva chiar proprietarii de terenuri, dar și compania care a realizat recent cadastrarea., potrivit declarațiilor din sala de ședințe unde nu se mai aud discuții despre pământ. Un domn de pe celebra stradă Prelungirea Șerban – din această zonă se prezintă de fiecare dată la ședințe tineri interesați de mersul comunei – se ridică să-și prezinte problema. Acolo canalizarea ridică probleme, fapt pentru care primarul Constantin Dumitru spune clar că o dată pe săptămână, vidanja Primăriei Mărăcineni va goli stocul doar cu condiția ca locuitorii să nu mai arunce șervețele umede în canalizare. Aceste produse de igienă sunt pacostea canalizării peste tot. Din cauza lor se arde sau se înfundă o parte din angrenajul de epurare. Și când te gândești că zeci de mii de buzoieni nici speranțe nu mai au ca în localitatea lor să fie înființat sistem de canalizare…

Probleme urbane. La fel ca și în următoarea situație de pe strada Islazului traversată și de canalul de irigații. De două ori noroc în acest caz. Tot cu o solicitare scrisă în numele mai multor locuitori de pe strada sa, Constantin Bucur cere sprijin autorității publice locale din Mărăcineni pentru a  fi construită o rigolă care să conducă apa pluvială către canalul de irigații din apropiere.

Primarul Constantin Dumitru le-a spus locuitorilor de pe Islazului că în mod obiectiv în 2022 va putea fi prinsă lucrarea în buget. Iată și soluția administrativă, dar și problema!

Probleme mici, probleme mai mari, toate legate de aspecte ale vieții urbane, mai puțin cea funciară din tarlaua 26. În scurtă vreme, în poiana lui Iocan de la căminul cultural din Potoceni se face liniște. Ultimul din sală iese primarul Constantin Dumitru.

E timpul să facem suma celor gata două ore de dezbateri cu sala aproape plină de locuitori din comuna Mărăcineni. Primarul își trage sufletul după sesiunea complexă de probleme și spune așa – sunt și oameni care se implică în ceea ce se întâmplă în comunitatea lor!

APLOMB

Curajul vorbelor este dat astăzi cu ajutorul unui domn care în timpul ședinței publice a notat cu rigurozitate fiecare intervenție, a analizat din priviri situația și iarăși a scris. Simi Sterea, și el locuitor al Mărăcineniului pe care orășenii din Buzău îl doresc cartier în contextul referendumului de unire a municipiului reședință de județ cu comuna Țintești, a făcut poate cea mai bună observație a zilei – oamenilor le-a lipsit interacțiunea cu autoritatea locală în perioada de restricții pandemice. Auzim acum!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole