Specialiștii în participare publică îi spun democrație participativă, în cuvinte pe care le înțeleg și seniorii noștri care au încă de opinat hotărâtor este implicarea cetățenilor în deciziile aparatului primarului, iar mie ca jurnalist mi-ar plăcea să-i zic poate parteneriatul omului simplu care alege să locuiască într-o comună sau care se naște și rămâne în satul natal cu cei aleși să conducă respectiva comunitate minim patru ani.
Multe conduceri locale încearcă din răsputeri să relaționeze impecabil cu oamenii care le-au dat girul prin vot liber, altele reușesc efectiv prin punerea în normalitate a modului în care își desfășoară activitatea. La bază este comunicarea pe care o frâng poate din suficiență mulți, din neștiință câțiva și pe care șlefuiesc cu măiestrie cei care înving reticența cetățenilor și pariază pe celebrul îndemn al experților în comunicare care spune că a vorbi nu va pieri niciodată, nu ezitați să vorbiți!
Așadar, urcăm spre munte pentru că în partea a doua a zilei de duminică, 4 septembrie 2022, a avut loc o primă acțiune inedită pentru comunitatea care se pregătește să aibă grădiniță cu program prelungit, în care prin fonduri norvegiene sunt aproape de instalat încă 12 panouri fotovoltaice în satul Gura Siriului și în care există proiect pentru a fi instalate primele două prize de încărcare a mașinilor electrice. Motive pentru SMART Siriu, comunitatea în care primarul îi invită pe locuitori să înțeleagă azi fenomenul pentru ca din martie 2023 să-i scrie electronic propuneri coerente, plauzibile și aplicabile în sat.
O aplicație pentru android destinată Siriului
Întâlnirea de la căminul cultural din centrul comunității Siriu, sat Lunca Jariștei, a fost organizată de către primărie prin primarul Dragoș Voicu și membrii Asociației de Dezvoltare Comunitară Nehoiu prin președintele Mirela Mircică, o tânără școliltă în București care iubește zona Nehoiu-Siriu datorită originii familiei sale.
Interesant este că la un simplu apel al primarului din Siriu, la prima dezbatere publică au luat parte 100 de locuitori dornici să se implice în dezvoltarea satului în care își cresc copiii. Putem compara cu ședințe din comunități mai mari ale Buzăului la care cetățenii iau parte în număr de maxim 60 de persoane. Deci, câștig deopotrivă pentru muntenii Siriului, dar și pentru organizatorii evenimentului despre care ne spune întâi Mirela Mircică, de la ADCN. Ascultăm care este proiectul și scopul acestuia.
De cealaltă parte, primarul Dragoș Voicu spune că la baza conducerii locale cu care a fost învestit în 2020 stă chiar comunicarea și implicarea cetățenilor în ceea ce duce la întocmirea în final a unui proiect aplicabil și trimis spre finanțare către diferite foruri naționale. Auzim opinia primarului.
Așa spun și experții în participare publică din facultăți românești – cetățeanului îi este încă teamă să-și exprime identitatea în cazul opinării într-o speță ce vizează comunitatea, iar cei care au curaj se tem încă de neascultarea de către autorități a acesteia. Tocmai de aceea, iată ce spune și primarul din Siriu că este scopul proiectului ADCN în colaborare cu primăria.
Adugăm un alt argument al deschiderii către satele din Siriu la nivel de comunicare directă, dar de data aceasta exprimată și electronic – potrivit Mirelei Mircică, din decembrie 2022 începe realizarea unei aplicații pentru android, aplicație ce va fi de folosit maxim din luna martie 2023. Adică, orice localnic din Siriu poate trimite propuneri, proiecte char, clasicele nemulțuiri direct pe această platformă electronică. Înainte de discuția de la căminul cultural din Siriu, spune Mirela, a avut loc o sesiune îndelungată de dezbatere directă cu oamenii din Siriu pentru a afla clar ce nevoi au, ce ar dori să comunice către primar, dar și cum cred oameni că se comportă primarul și ceilalți angajați din Primăria Siriu în raport cu locuitorii. Iată ce spune Mirela Mircică despre sondajul inedit.
Deci, Siriul intră în liga puținelor comune din județul Buzău care vor să devină SMART, să adere la noile tehnologii ce nu abolesc arta de a vorbi, ci îi multiplică modalitățile de exprimare. Concluzionăm împreună cu primarul Dragoș Voicu.
Proiectul din 4 septembrie 2022 de la Siriu se numește „Implementarea Mecanismului de Consultare Primării-ONG-Cetățeni”, cod SIPOCA 888/MySMIS2014+ 150664, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Manager de proiect este chiar președintele ADCN, interlocutorul nostru Mirela Mircică. Pentru că pariul edilului din Siriu se referă clar la comunicare, am întrebat-o pe reprezentanta acestui ONG dacă nu cumva astfel de întâlniri sunt precum cele din poiana lui Iocan, dar în versiune modernă.
APLOMB
Județul Buzău are o varietate restrânsă de comune. În majoritatea dorm edilii, metaforic zis, în câteva se scriu, aplică la finanțare și intră în execuție atât de multe proiecte încât acoperă o plajă locală ridicată de necesități socio-economice. Aici, edilii sunt printre oameni, îi unesc, îi salută sau îi întreabă ce fac, unde și dacă nu ar fi bine să spună și altora binele lor?
La Siriu se trece spre folosirea platformelor electronice și a unei aplicații pentru android! SMART.
Add Comment