Tranzitie la economia verde. Asa se numeste in prezent drumul pe care a intrat si cea mai dezvoltata comuna a judetului Buzau – Maracineni. Si este singura din zona noastra care intra accede in premiera pe acest tronson stabilit la nivel continental deoarece detine cel mai avansat proiect de aductiune cu gaze naturale din zona noastra.
Asa ca, intai prezentam contextul european pentru ca de el depinde si Romania si pe cale de consecinta fiecare judet al acestei tari. Acest context arata din septembrie 2020 ca Parlamentul European a votat crearea unui fond pentru finantare a celor mai afectate regiuni de trecerea la economia verde. Potrivit analizei europene, Gorjul si Valea Jiului ar fi in acest caz la noi, insa ele vor beneficia de un buget mai mare si nu inseamna ca nu sunt incluse la finantare si alte zone romanesti. Din 35 de miliarde de euro puse la bataie la nivelul UE, Romania va primi 3,5 miliarde de euro. In categoria de proiecte finantabile au fost introduse investitiile in infrastructura ecologica, mobilitate, transport, investitiile in proiecte de combatere a saraciei energetice, in special in locuinte sociale si de promovare a eficientei energetice. Finanțarea se va face in proportie de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si 15% din fonduri guvernamentale. Fondurile se vor acorda prin programul Operational Infrastructura Mare, in cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente si sustenabile de transport al energiei electrice si gazelor naturale, iar distributiile nou infiintate de gaze, finantate din aceste fonduri europene vor avea componente inteligente care vor creste eficienta energetica, imbunatatind flexibilitatea, siguranta si eficienta in operare a acestor retele. In acest moment, aductiunile noi de gaze naturale in comunitati inseamna as in maneca dezvoltarii acestora.
De mentionat este ca desi auspiciile oficiale sunt minunate, cu mare dificultate poate sa acceada o comunitate catre finantarea concreta. Totusi, dupa zeci de interpelari si propuneri inaintate catre alte multe autoritati centrale Maracineniului se afla pe lista scurta a localitatilor romanesti care ar putea sa dea da startul POIM-ului national pe gaze. Lista scurta!
Luam la pas din nou megaproiectul care a devenit epopee in comunitatea de gata 16.000 de locuitori urbanizati in mod natural – prin dezvoltarea comunei – si aflam de la artizanul acestui proiect detaliile recente, iar aici puteti citi precedentele informatii despre gaze la Maracineni!
Licitatie suspendata pentru lamuriri la subtraversarea raului Buzau
Primarul Constantin Dumitru si cativa dintre specialistii Primariei Maracineni au ajuns sa cunoasca pe de rost demersurile necesare intocmirii unui proiect perfect pentru a realiza aductiunea cu gaze naturale in comuna dupa atatia ani de facut si refacut actele necesare. Fac aceasta mentiune pentru ca exista reprezentanti ai altor comunitati buzoiene care asteapta “ sa le bata gazele la poarta”, desi nici in visul cel mai frumos nu vor fi rugate autoritatile sa primeasca reteaua de gaze naturale in arealul pe care-l coordoneaza.
Asadar, sa clarificam cum este cu proiectul gaze la Maracineni: licitatia Transgaz Medias este suspendata ca urmare a interesului unei companii de a licita si care are nevoie de mai multe detalii tehnice.
Subtraversarea raului Buzau dinspre Vernesti spre Sapoca inseamna 800 de metri si este a doua mare magistrala de acest fel din Romania in perioada moderna. In paginile buzaulinreportaje.ro gasiti detalii in acest sens. Ducem ideea mai departe si detaliem motivul acestei suspendari. Desigur, detalii ne aduce primarul Constantin Dumitru.
Ca atare, Transgaz Medias va relua licitatia. Aflam asadar ca ideal ar fi ca lucrarile sa fie pornite in timpul iernii pentru a respecta si activitatile in gradini ale legumicultorilor din zona Maracineni, spune primarul Constantin.
V-am precizat anterior ca tot exersand depunerea si adaugarea de acte necesare acestui proiect de mare anvergura in plan judetean, dar si in zona Carpatilor de Curbura, edilul din Maracineni stie foarte bine fiecare schimbare legislativa si pasii pentru intrarea in programele nationale specifice. Mai sus va spuneam despre zonele favorizate pentru infiintarea de retele de gaze naturale, spre exemplu.
Accentuez: proiectul se adreseaza si este demarat si sustinut de comunitatea Maracineni. Potrivit primarului Constantin Dumitru in timp ce lucrarile de infiintare a aductiunii vor avea loc dinspre Vernesti si in comuna vor fi demarate lucrarile de infiintare a retelei de 44 de kilometri de retea de-a lungul drumului judetean 203K si o parte din DN2E85 Buzau-Focsani.
Finalizam si spunem ca o curiozitate a ceea ce inseamna de la un an la altul comuna Maracineni: de patru ori a fost refacuta proiectarea pentru infiintarea aductiunii de gaze naturale realizata direct cu sprijinul Transgaz Medias. Motivul este clar: comuna este in dezvoltare! O dezvoltare care de fapt se pliaza perfect nu pe normativele romanesti, ci pe principiile europene care arata in primul rand ca este nevoie de gaze naturale pentru a reduce poluarea si pentru a spori nivelul de trai al romanilor, stiti, acel popor cu doar 35 la suta dintre gospodarii racordate la reteaua nationala de gaze naturale, dar al doilea mare producator continental de gaze naturale. Dvs. ce credeti ca urmeaza sa fie implementat in Maracineni?
Atentie! Preluarea informatiilor si a textului acestui reportaj se face in limita prevazuta de lege, maxim 500 de caractere cu citarea sursei buzaulinreportaje.ro!
i love this optimum post