Interviu

Poveste de succes cu nuci frantuzesti in Sahatenii Buzaului

... povestea cu regele care se plimba abatut prin curtea mare a palatului. Dincolo de gard, un batran planta nuci. Intra in vorba cu acesta si il intreaba de ce se mai chinuie sa planteze pomi din care va putea manca peste 20 de ani, el fiind deja batran? Omul si-a ridicat privirea si i-a spus regelui ca o viata a mancat si el fructe din pomi plantati de tatal sau si de catre alti oameni de pe pamant, nu trebuie sa fie egoist, ci sa lase celor din viitor fructe pentru desfatare din pomi plantati si de mana lui. Regele i-a oferit batranului o recompensa ...

Un manunchi de mituri legate de nuci, dar mai ales despre succes organizat in afaceri s-a naruit dupa ce am facut popas printre liniile perfecte cu pomi fructiferi de provenienta aleasa, frantuzeasca. Lara si Fernor scriu la Sahateni o poveste frumoasa, deja de succes din minim doua puncte de vedere: productia este si mare si de calitate superioara, iar pomii fructiferi fac parte dintr-o ferma completa care incepe intr-adevar din livada, insa se termina in halele cu masini speciale pentru pregatit nuca de comercializare.

Intram in ferma familiei Stelian cu inima cumva stransa: despre nuci si cultivarea acestora sunt atat de putine informatii, iar incercarile din judetul Buzau fie au avut iz politic, asadar au devenit din start neinteresante, fie au avut parte de esec inca din al doilea an de la plantare, nucii uscandu-se subit. Ar mai fi o categorie: plantatii mici aflate in productie chiar, deci nesemnificative din punct de vedere industrial sau comercial. Ceea ce urmeaza sa cunoastem in urmatoarele doua ore comporta succes, stiinta, implicare corecta, dar mai ales dorinta de reusita inca de la farama de idee despre a porni o livada cu nuci. Recunoastem pe rand aceste aspecte din discutia cu Loredana Stelian, specialist agronom si fermierul cu cea mai mare livada cu nuci de la Curbura Carpatilor, 60 de ha cu Lara si Fernor.

PRIMA PRODUCTIE DE NUCI, LA PATRU ANI DE LA PLANTARE

Se spune ca o livada cu nuci autohtoni ar avea o durata de viata de 60 de ani, iar una cu nuci altoiti 50 de ani. Alte spuse merg spre 80-90 de ani. Spuse. Nu am verificat informatia la gazda noastra de astazi, insa stiu povestea cu regele care se plimba abatut prin curtea mare a palatului. Dincolo de gard, un batran planta nuci. Intra in vorba cu acesta si il intreaba de ce se mai chinuie sa planteze pomi din care va putea manca peste 20 de ani, el fiind deja batran? Omul si-a ridicat privirea si i-a spus regelui ca o viata a mancat si el fructe din pomi plantati de tatal sau si de catre alti oameni de pe pamant, nu trebuie sa fie egoist, ci sa lase celor din viitor fructe pentru desfatare din pomi plantati si de mana lui. Regele i-a oferit batranului o recompensa pentru asa raspuns, insa in poveste nu este precizat daca nucii plantati erau sau nu altoiti pentru ca inteleg ca nu 20 de ani astepti ca sa mananci miez de nuca, ci mai degraba chiar patru-cinci ani, in cazul acestora cu “pedigree”. Din ceea ce spune imediat Loredana Stelian intr-un inedit tur prin livada de 60 de hectare cu nuci calculam asa: 2011 – pregatire teren, 2012 – plantare, 2013 – primul an de vegetatie, pana in prezent, adica si 2020, patru ani de productie, primul fiind cel de-al patrulea de la plantare. Povestea noastra este un mit naruit.

In livada minunata cu nuci Lara si Fernor, soiuri frantuzesti cu eticheta aleasa si inclusa in patrimoniul INRA – Institutul National pentru Cercetari Agronomice din Bordeaux, Franta, este in toi culesul. Loredana Stelian ne spune ca munca manuala este inlocuita de efortul masinii speciale pentru cules.

In 2010, Romania era campioana europeana la productia de nuci. Judetul Alba era atunci numarul unu in plan national la cultivarea nucilor. Este posibil ca la 10 ani distanta sa fie pe acelasi loc unu, insa judetul Buzau, cu plantatia de 60 de ha a familiei Stelian din zona Sahateni a urcat in mod clar in top 10 national.

APELUL NUCARILOR ROMANI: PRETUL TREBUIE SA FIE CORECT!

Discutia cu Loredana Stelian, in livada cu nuci plantati intr-o simetrie perfecta si cu o asemanare aproape identica intre pomi, este in fapt o terapie de relaxare intr-o zi frumoasa de toamna.

Nu la fel este si subiectul urmator tratat cu gazda noastra: piata nucilor sau canalele de distributie care pun pe acelasi taler nucile produse intr-o livada atent cultivata si tratata profesional in mod nemaipomenit cu nucile recoltate ocazional de diverse persoane din aliniamentele stradale, iar judetul nostru are un drum national, 10 Buzau-Brasov, imbracat o buna portiune in coroane de nuci pana in zona Cislau. Ca atare, spune Loredana Stelian, nucarii romani trebuie sa se asocieze si sa propuna, dar sa si obtina un pret corect pentru calitatea oferita si munca depusa.

Ramanem la subiectul amar al pretului per kilogramul de nuci sau de miez de nuca si discutam cu George Sava, fost secretar general adjunct al Ministerului Agriculturii intre 2017 si 2019, prezent alaturi de noi la Sahateni, in livada familiei Stelian.

Acesta face din start precizarea ca statul trebuie sa intervina cu un management serios al domeniului, sa aloce ajutoare clare pomiculturii si mai ales sa incurajeze asocierea si in acest caz, asocierea nucarilor.

Scurta incursiunea in livada de nuci Lara si Fernor de la Sahateni, nu avem pretentie de acribie in domeniul prezentat, insa retinem lucruri interesante pentru sanatatea noastra pusa atat de aprig la incercare in aceasta perioada pandemica de COVID-19: nuca este si tratament, spune imediat Loredana Stelian care ne invata si sa rehidratam beneficul fruct.

Sincer, o aroma de toamna as aseza astazi in farfurie: o sfecala rasa sau taiata cubulete mici, acompaniata de usturoi de la Ramnicelu de Buzau si nuci de la Loredana Stelian! Daca  fuga continua numita viata de zi cu zi nu ne permite aceasta salata ma gandesc la pui cu nuci pentru weekend sau poate efectiv miez de nuca pus in palma si mancat impreuna cu copiii nostri care au parte de atat de putina scoala fizica si mai mult de stat acasa pentru a reduce insomnia adultului si a pastra in forma creierul micutului.

Nu suntem experti medicali, insa citim ce spun specialistii despre nuci si aportul lor in pastrarea sanatatii noastre. Acestia arata ca nuca reduce cu o treime riscul de stop cardiac, ca este indicata ca atare, fara sare ori prajita, in cure de slabire, ca … dar si dumneavoastra puteti afla despre acest redutabil dusman al cancerului.

In final revin in livada de la Sahateni pentru ca Loredana Stelian spune ca ar putea sa scrie un eseu, atat de mult ii place efectiv plimbarea printre pomii cu provenienta frantuzeasca. Iar plimbarea aceasta inseamna abolirea racelilor ascunse. La Sahateni, familia Stelian probabil ca astazi supervizeaza atent pregatirea pentru livrare a nucilor si miezului de nuca.

Noi zicem ca ar fi bine sa valorizati producatorii adevarati si sa le pretuiti munca desigur cumparand de la ei! Si nu doar prin vorbe, ci spre exemplu facand popas in livada de nuci de la Sahateni!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole