Argument

Precautia nehoienilor in fata COVID-19

Un oras peste care s-a asezat o liniste in permanenta stare de alerta parca. In toata aceasta panorama statica, soarele imblanzea insasi viata, iar verdele crud ce da sa tasneasca tanjeste dupa admiratia omului. Magnolia celebra a Nehoiului astazi este in maxima-i splendoare!

Precautie. Responsabilitate. Masura in orice activitate publica. O lupta directa pe care noi, romanii trebuie sa o purtam tacit si cu toate insusirile de mai sus drept portdrapel timp de multe zile, fix cum ne recomanda sau ne impun autoritatile de la Bucuresti prin Ordonanta Militara nr. 3. “ Stai in casa” trebuie realmente sa devina refren pentru Romania astfel incat demersul medical si social sa fie ajutat si de populatie. Deja orasele golite de oameni trebuie sa devina semn ca am inteles sa respectam ceea ce ne indeamna oficialii medicali si specialistii in situatii de urgenta: sa stam in casa!

Aceasta era si in aceasta dimineata atmosfera in orasul de munte al judetului Buzau, Nehoiu. Apelurile repetate ale oficialilor de la Bucuresti reluate si aplicate local de catre primarul Ionut Milea catre populatie sa stea in casa au fost insusite corespunzator. Un oras peste care s-a asezat o liniste in permanenta stare de alerta parca. In toata aceasta panorama statica, soarele imblanzea insasi viata, iar verdele crud ce da sa tasneasca tanjeste dupa admiratia omului. Magnolia celebra a Nehoiului astazi este in maxima-i splendoare!

De altfel, comunitatea din Nehoiu a trecut din 24 martie la tratarea prin stropire cu solutii dezinfectante – cu biocide a tuturor suprafetelor si cailor de acces cu trafic intens din zona centrului civic. Toate institutiile publice, magazinele de utilitate publica si bancile au fost dezinfectate pe rand astfel incat oamenii sa poata iesi in siguranta pentru a-si asigura in primul rand hrana. Actiunea coordonata de catre Consiliul Local pentru Situatii de Urgenta Nehoiu are loc din doua in doua zile si cuprinde de fiecare data si zona comerciala, plus piata Nehoiului.  Tot din 24 martie, parcurile si locurile de joaca au fost dezinfectate si inchise pe o perioada nedeterminata.

STATI IN CASA, NICAIERI NU SUNTETI MAI PROTEJATI CA ACASA!, este mesajul primarului Ionut Milea catre cei peste 10.000 de locuitori ai urbei minunate din Muntii Buzaului. Contactat telefonic, primarul Ionut Milea a relatat despre masura dezinfectiei din doua in doua zile in orasul Nehoiu.

Pastrez detalierea activitatii de prevenire a raspandirii coronavirusului in zona montana a judetului Buzau in care sunt cateva zeci de persoane intoarse din zona europeana in perioada recenta si spun ca specialistii buzoieni in situatii de urgenta au instalat in curtea Spitalului Orasenesc Nehoiu un cort destinat trierii in caz de necesitate. Iata ce spune edilul Ionut Milea despre atmosfera din unitatea medicala destinata cazuisticii generale, dar si despre utilitatea acestui cort.

Fac o trecere in revista succinct a altor masuri aplicate in orasul Nehoiu prin decizii nationale sau ale CLSU astfel incat sa fie limitata raspandirea coronaviruslui si spun ca aprovizionarea cu produse alimentare direct de la producatorii zonei, din piata orasului are loc in continuare dupa un program bine stabilit. La Nehoiu, sambata si duminica este inchisa zona de piata, insa de luni si pana vineri, locuitorii pot cumpara material saditor pentru gradini (seminte, rasaduri sau pomi), miere de albine, legume trufandale de sezon, lactate si branzeturi, peste proaspat sau furaje pentru animale. In acest fel este asigurata si aprovizionarea nehoienilor, dar are loc si comercializarea produselor obtinute de catre producatorii locali prin diversele activitati mai ales agricole cu scop economic. Producatorii au la dispozitie tarabe amplasate la distante de peste trei metri una de cealalta, iar suprafetele si aleile de acces sunt dezinfectate frecvent. Cumparatorii sunt atentionati ca inclusiv in fata tarabelor din piata Nehoiu sa respecte distanta de minim 1,5 metri intre ei si clientul din fata, sa poarte masti si manusi.

Voluntariat pentru nehoienii singuri sau izolati

Aduc in atentie si faptul ca la Nehoiu s-a facut primul apel din judetul Buzau pentru voluntariat in procesul de prevenire a raspandirii COVID-19. Pe 16 martiei 2020, activii nehoieni in stransa colaborare cu Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, cu sediul la Primaria Orasului Nehoiu ii chemau pe locuitorii dispusi sa dea o mana de ajutor persoanelor izolate si celor aflate in situatii medicale si sociale speciale: bolnavii nedeplasabili, persoanele in varsta care locuiesc singure, dar si celor in dificultate materiala. Grupul activeaza deja de minim 11 zile in Nehoiu impreuna cu CLSU si Primaria Orasului Nehoiu, prin Serviciul Asistenta Sociala. Valentin Dumitru coordoneaza acest grup care deja are zilnic actiuni de ajutorare a nevoiasilor nehoieni. Oamenii, spune acesta, suna si ne solicita sa le cumparam alimente si medicamente in principal. Sunt oameni batrani si mai ales izolati. La noi taximetrele nu mai circula, iar transportul in comun … e greu de ajuns de la Valea Nehoiului sau Valea Nehoiasului pana la magazine sau farmacii. Momentan noi spunem ca facem fata la solicitarile zilnice pentru ca oamenii au putut circula si si-au facut provizii, insa potrivit prevederilor ordonantei militare numarul trei restrictiile sunt altele si solicitarile catre noi sigur vor creste in perioada urmatoare.

Voluntar insa nu de teren, ci mai degraba un voluntar donator, daca as putea sa-i spun asa, catre acest grup coordonat de Valentin Dumitru poate fi orice persoana fizica sau agent economic care stie ca are cum sa ajute efectiv prin donatii acest demers. Grupul de voluntari de la Nehoiu este in continuare deschis si are nevoie de sustinere materiala si cu oameni dispusi sa faca un bine mai ales in perioada de instituire a starii de urgenta in Romania si de pandemie COVID-19.

Nehoienii au demonstrat de fiecare data ca stiu sa tina bine balanta astfel incat sa treaca merituos peste momente dificile ale vietii sociale.

 

 

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole