Am inceput sa inteleg de ce aceasta comuna este realmente bogata: pentru ca asa a decis divinitatea sa-i incarce subsolul. Are si oameni valorosi – in prezent, dar si in istorie – si are un patrimoniu natural inegalabil. Coastele Portii Tinutului Buzaului mustesc a titei si gaze naturale, dar stau invelite in pajisti atat de valoroase pentru agricultura incat este incredibil ca nu este folosita fiecare palma de teren macar pentru revigorarea cresterii animalelor, ce sa mai spun despre livezile de odinioara!

Azi iau la pas, chiar prin pamant moale calcat de urs in cautarea-i nestingherita de hrana din curtea omului o parte fantastic de frumoasa a judetului Buzau, zona care-si arunca privirea peste deal catre un palc de vulcani noroiosi cu o panorama aparte. Nu mi-am dus nicidecum curiozitatea spre Scortoasa, ci privesc Beceniul din varf de deal: are atata putere economica, emana aer de innoire, se simte forfota transformarii, vointa comuna as mai adauga si tabloul ar fi astazi complet. Zic despre vointa in sensul in care locuitorii zonelor premontane dau mereu dovada de un spirit aparte prin care se solidarizeaza in jurul acelorasi idei, valori sociale, economice sau culturale. Locuitorii de azi ai Beceniului potenteaza trecutul inceputului de secol al XX-lea, cand americani si canadieni ridicau comunitatea lor scaldata in petrol, dar aplica activitati economice in trend cu nevoile 2020.

Un semn al istoriei de atunci, transformat azi intr-un centru medical unic la nivel de judet am sa vad putin mai tarziu. Acesta se afla chiar in mijlocul comunei despre care incep sa vorbesc cu o pasiune axata pe aportul economic la dezvoltarea insasi a judetului Buzau. Beceni incepe sa-mi apara un mic stat in mijlocul Vaii Slanicului care ar putea sa se sustina singur din toate punctele de vedere daca ar putea sa functioneze asa cum are forta in realitate.
Argumentul cel mai important: ar putea fi prima comuna din judetul Buzau si a doua din Romania care ar cumpara teste RT PCR pentru a testa in masa populatia comunei peste COVID-19. Totul prin proiectul aparte “Sansa pentru Beceni – Impreuna reusim”, proiect finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman.
Deslusim imediat pe teren povestea frumoasa a unui centru medical complet care va muta “orasul” la Beceni – in sensul in care la mijlocul Vaii Slanicului vor putea fi accesate de catre locuitorii din comunitate, dar si de pe intreaga vale servicii medicale complete.

Anularea discrepantelor urban-rural in sanatatea din Beceni
A fost initiata la Beceni rapid in perioada pascala cu scopul de a oferi sprijin social imediat in contextul epidemic dat de cea mai noua boala la nivel mondial – COVID-19, deoarece in stare de urgenta in plan national mobilitatea populatiei a fost redusa la minim pentru a se limita raspandirea SARS COV2. Echipa de conducere a Primariei Beceni a facut apel si la mediul local economic si a oferit alimente, dar si produse necesare si in prezent: masti de protectie si dezinfectant pentru 90 la suta din cele peste 2500 de familii ale comunitatii.
Asadar, discut din start cu primarul comunei Beceni, Laurentiu Constantin. Noul coronavirus devine un “partener” nevazut care ne va insoti multa vreme si pentru indepartarea caruia trebuie in primul rand sa respectam masuri de igiena, deci sa avem mai aproape decat in orice alta perioada recenta a istoriei noastre mediul sanitar. Despre campania de solidaritate de la Beceni am scris pe larg la momentul potrivit: https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/solidaritatea-beceni/.

Astazi, dam foaia si incercam inclusiv din starea de alerta sa iesim si sa intram intr-o normalitate pe care probabil cu mari sacrificii o vom putea tolera de la 1 iunie in conditiile in care vrajmasul nevazut, virusul nou de tip corona, este activ si printre noi. Ca atare, sanatatea intra in regim de prioritate la Beceni astfel incat in maxim trei luni obiectivele medicale de la Gura Dimienii si Margariti sa devina functionale in intregime si sa poata constitui o unitate medicala mobila din care sa faca parte chiar si o ambulanta noua. Totul are loc prin acest proiect “Sansa pentru Beceni – Impreuna reusim” – POCU 114909 pe care eu il regasesc pentru prima data in mediul rural buzoian pe aceasta axa europeana de finantare.

Sanatatea pribeaga de la sat
Ramanem in zona rurala a judetului Buzau, azi la Beceni, insa aduc in discutie o situatie statistica de la nivel national care arata ca unui medic de familie ii revin putin peste 2.000 de locuitori de la sat, in timp ce mai mult de 1.500 de oraseni revin unui medic din zone urbane. Numai ca la oras sunt mai multe cabinete – peste 6.700 – decat la sat – peste 4.500. Vorbim de Romania. Ce rost ar avea sa aducem in discutie stomatologia, centrele medicale si de diagnostic si tratament sau policlinicile care sunt in sate? Sunt un vis pentru romanul de la sat in peste 90 la suta din situatii. Romanul din vatra satului a primit in ultimii 30 de ani mai ales credinta si mai putina sanatate, cam de 27 de ori mai putina sanatate fata de orasean. Cand spun credinta ma refer clar la rugaciunea din biserica, dar si la credinta ca ar avea si rezultate asupra sanatatii, credinta oferita prin intermediul limitatelor numeric si calitativ campanii nationale de preventie ce reusesc sa ajunga pe ulita. Medicii de familie in mod deosebit au cabinete si in sat, dar si la oras. Sunt insa si dedicati profesiei care aleg statornicia pe ulita pentru ca si zonele rurale fac pasi spre modernizare. Pana la 40 de kilometri distanta fata de resedinta de judet gasim si cate un cabinet stomatologic, ba si unul destinat radiografiilor, iar strict pe Valea Slanicului este si un cabinet ginecologic. Dezastrul se profileaza mai sus, din tablou disparand uneori insusi medicul de familie. Sate intregi ale judetului nu au vazut de minim 20 de ani macar un asistent medical trecand pe ulita lor.
Coboram catre harnicii beceneni care gandesc altfel sanatatea si pun pret pe ea.

Teste PCR, gratuit pentru populatia vulnerabila din Beceni
Cand orasul pastreaza de atatia ani distanta fata de sat, atunci acesta din urma are datoria sa se ridice prin fortele proprii si sa devina mare, independent si mai ales performant. Ne aflam la 31 de km distanta fata de municipiul Buzau, in acea zona care a refuzat sistematic in istorie sa devina oras, desi ar fi avut numeroase sanse. Beceni. Spun ca sistemul medical de aici acum se fortifica si devine unul integrat care sa aiba pe langa reprezentanti ai medicinei de familie si stomatolog si diversi reprezentanti medicali necesari asistarii starii de de sanatate a populatiei comunei.
Adica ceea ce are orasul sa aiba si Beceni.

Desigur, la baza discutiei inca sta noua boala care ne-a da frisoane: COVID-19. Pentru limitarea raspandirii noului coronavirus ce o produce si cu rezultate scontate sunt in acest moment recomandate la nivel mondial testele moleculare real time PCR avizate inclusiv de catre Uniunea Europeana si cu deschidere spre utilizare in Romania, implicit si in judetul Buzau, in cele doua municipii ale judetului. Lista de folosire a acestor teste este insa una scurta: categoria profesionala din linia intai, adica absolut cadrele medicale si acei buzoieni care prezinta suspiciune de boala. Bucurestiul da se pare un ton important si cauta parghii financiare sa testeze in masa populatia celui mai mare oras romanesc. Si o comuna din Iasi a trecut deja la aceasta masura si, iata ca Beceniul face pionierat pentru siguranta sanatatii populatiei sale cumva la nivel national.
Surpriza benefica, spune primarul Laurentiu Constantin cu care discut deocamdata la Primaria Beceni, surpriza spuneam pentru populatia comunei Beceni va consta in perioada imediata in achizitionarea de astfel de teste PCR pentru depistarea serologica a noului coronavirus.
Actiunea face parte din acelasi proiect interesant care ar putea sa prinda functionalitate in trei luni, afirma ceva mai tarziu primarul Constantin.
Interesul pentru informatie devine evident: la 31 de km fata de orasul Buzau se profileaza un intreg sistem medical care detine mai multe componente.
Ambulanta si aparatura medicala noi in centru integrat pentru sanatate
Detaliile primarului Laurentiu Constantin arata ca dincolo de aspectul economic despre care am detaliat in alte reportaje https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/nodul-beceni-orizont-industrial/, descoperim astazi domeniul sanatatii caruia i se ofera in afara de spatiu modern si ajutor pentru a detine aparatura si tehnici moderne in desfasurarea activitatii. Ambulanta ar fi cumva un punct aproape de final pentru ca intre timp, spune edilul becenean ar putea fi angajat inca un medic.
Angajez medic la Beceni! Postul poate fi ocupat si de catre un medic tanar, la inceput de cariera, arata Laurentiu Constantin pentru ca proiectul merge mai departe catre domeniul in trend la nivel continental: asigurarea ingrijirii medicale la domiciliul locuitorului din comuna.
Centru medico-social in comuna petrolului american

Caci, la inceput de secol al XX-lea Beceniul avea suta de sonde de petrol si gaze naturale ridicate de companii americane si canadiene. Astazi, sus, pe deal am identificat urmele gloriei de odinioara.
Mergem la mijloc de comuna ce are in spate asa o istorie. Doua cladiri imense stau de veghe la mersul inainte al locuitorilor care scriu inca istorie pe Valea Slanicului. Laurentiu Constantin vorbeste despre cladirea din stanga cu speranta ca aici va fi in centru integrat social si medical. Si-ar putea gasi loc sigur si linistit la etaj femei in situatii familiale dificile sau batrani in neputinta, medicii impreuna cu asistentele ar urma sa urce in ambulanta pentru preluarea unor cazuri medicale limita… avem de-a face cu o alt fel de preocupare, modernista a ceea ce inseamna sanatate la Beceni.
Deci, in fata este sala de sport de la Gura Dimienii, apoi terenul sintetic, de-a dreapta stau deopotriva scoala si biserica. Laurentiu Constantin spune in finalul insertului audio ca asa a fost gandita cu zeci de ani in urma aceasta amplasare a celor mai importante obiective sociale din comunitate. Armonia dintre acestea ar insemna success deplin pentru Beceni si asa mizeaza edilul becenean sa fie mereu.
Margariti sau povestea completa a sansei pentru Beceni
Lasam in urma noastra triada Beceni cu accente sociale, educationale si medicale si mergem spre Margariti, un sat vecin. Nu avem de-a face cu un alt proeict de la Beceni, ci cu ultimele doua componente ale proiectului impresionant “Sansa pentru Beceni”. Primarul Laurentiu Constantin imi arata inca un cabinet medical cu cateva dintre camere deja ocupate si amenajate de catre medicii de familie.
Caut sa vad astazi o alta imagine a comunei care tot a oras imi miroase. Iar localnica intalnita in centrul medical de la Margariti mi-a confirmat. Acum s-a adaugat si informatia bogata despre ceea ce inseamna proiectul “Sansa pentru Beceni” si parca pluseaza argumentele unei vieti ce se modernizeaza indiferent ca inca avem de-a face cu persoane aflate la limita saraciei sau neputintei profesionale. Tocmai acesta este scopul unor astfel de proiecte finantate de la nivel european.

Retineti ca la Beceni este nevoie de medic, ca aici se va face cel mai probabil prima testare cu real time PCR pentru diagnosticarea COVID-19, ca va fi prima comuna buzoiana cu ambulanta si ca varf al piramidei medico-sociale ceea ce fac tarile europene de ani buni, adica isi consolideaza sistemul de ingrijiri la domiciliu, se va face si la Beceni.

Succint: curaj si inovare!
Add Comment