Drept este că Mărăcineni a impus la nivel județean un pas dificil de adaptat de către minim 80 la sută dintre comunele județului Buzău. Alert, dinamic, continuu axat pe dezvoltare. Nivelul se ridică deja la confort premium pentru cei 15.000 de locuitori într-un orizont de timp de patru luni, pentru că atunci va arde prima flacără cu alimentare cu gaze naturale, în gospodăria acestora.
Toate aceste informații au fost furnizate pe 19 decembrie 2023, la mijloc de zi, cu ocazia recepției finale a lucărilor de executare a rețelei de alimentare cu gaze naturale a comunei Mărăcineni. Constructori, reprezentanți ai diferitelor structuri private din domeniul gazelor naturale, dar și reprezentanții mediului administrativ local, județean și național au fost prezenți întâi în Stația de Reglare Măsurare din satul Potoceni, finalizată și ea de construit și în grija unor specialiști bine echipați pentru probele ce stau să fie realizate și mai apoi în cadru de prezentare.
Amfitrion și artizanul cel mai activ al megaproiectului gaze la Mărăcineni nu are cum să fie altul decât însuși primarul Constantin Dumitru, cel care a realizat mii de kilometri Mărăcineni-București, după cum spune în prezentarea inițială Bianca Costin, managerul acestui deziderat. O misiune a unui primar aparte devenită realitate. O ascultăm din start și, mai ales tehnic, pe Bianca Costin.
51,3 kilometri de rețea=3.996 de bransamente=77.322.000 de lei prin FADR, plus 15% de la bugetul de stat.
Revenim la primarul din Mărăcineni care este conștient de existența unei părți restrânse, poate nesemnificativă din populație care indiferent cât de ridicat este nivelul de trai și confortul tot are ceva în contradictoriu de menționat. Real este că acesta este apanajul comunităților dezvoltate – cu cât mai multe servicii, condiții de trai și elemente notabile din gala premium, cu atât mai ridicată este și dorința de a exprima nemulțumire. Ce să zici despre comunități cu două-trei străzi asfaltate care se gândesc însă la alimentare cu gaze naturale și canalizare? Noroc cu așezarea geografică favorabilă!
Sala ascultă, însă vorbele tremurând de emoție ale primarului din Mărăcineni. Și noi le auzim imediat!
Despre ziua fără egal la nivel de comunitate Mărăcineni, care pe 19 decembrie 2023 a făcut recepția finală a lucrărilor de înființare a rețelei de alimentare cu gaze naturale a 3.996 de gospodării plus 26 de instituții publice, a vorbit în sala de recepție și președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, conducător de instituție care a alocat încă din luna august a acestui an un ajutor de 500.000 de lei, iar acum, la final de an, a precizat Neagu, totalul s-a ridicat la 1,5 milioane de lei. Să ascultăm iarăși partea audio!
GAZE LA MĂRĂCINENI – PROIECT STANDARD LA NIVELUL MINISTERULUI DEZVOLTĂRII
Cel care a decis așa astăzi, la Mărăcineni, la recepția finală a celui mai mare proiect de alimentare cu gaze naturale pe care l-a dus la îndeplinire o comunitate din România modernă este chiar secretarul de stat Alexandru Stoica, în același timp și coordonator al programului național Anghel Saligny.
Înțelegem, așadar că reușita fără dubiu și asemănare în plan național de la Mărăcineni devine standard la nivelul Ministerului Dezvoltării – ministerul celor mai mari fonduri din țară – iar viitoarele finanțări din orice comunitate românească vor avea la bază modelul de aici astfel încât inclusiv eșecurile de proiectare, întârzierile de lucrări, concesionarea sau autorizarea să fie trepte ușor de urcat fără a crea efecte secundare nedorite. Iată opinia secretarului de stat Alexandru Stoica.
Intenționat l-am lăsat la final pe seniorul Traian Popa, și el fost secretar de stat așa cum scriam în reportajul de AICI și mare iubitor al zoeni care face pionierat în România, în domeniul alimentării cu gaze naturale. În luna octombrie a acestui an, Traian Popa, director al YRGC, companie constructoare preciza că lucrarea este imanesă. Acum, reiterează – 74 de km din rețea sunt doar de șanțuri. Acum are loc pregătirea pentru faza a doua – racordarea celor 3996 de imobile, plus domeniul instituțiilor publice. Înseamnă că de la 1 februarie 2024, după obținerea tuturor acordurilor de la ANRE se trece la alte lucrări pe care fiecare gospodar din comuna Mărăcineni le va vedea efectiv în curtea sa. Iată și declarația directorului Traian Popa.
APLOMB
Media la nivelul UE privind utilizarea gazelor naturale pentru încălzirea locuințelor, dar și pentru preparare mâncare și apă caldă este de 38%, iar România – al doilea mare producător de gaze al blocului european – este cu mult sub medie. Campioane continentale sunt Olanda și Italia. Județul Buzău nu are integral alimentat decât municipiul reședință de județ și parțial câteva alte comunități. După 1989, nici o comunitate din arealul Buzăului nu a reușit să se racordeze absolut la o rețea proprie de alimentare cu gaze naturale.
Concretul este la Mărăcineni, comuna al cărei primar a avut un singur deziderat – gaze la Mărăcineni – și a reușit să-l și ducă extrem de sinuos până la capăt.
Add Comment