Dumneavoastră știți dacă în comuna sau în orașul în care locuiți au loc zilnic activități coordonate de aleși? Cu ei înșiși pe teren sau din biroul în care cei mai mulți se cam înțepenesc până la final de mandat? Dacă punem la socoteală și vremea de toamnă târzie, păi, răspunsul poate fi unul previzibil. Nu generalizăm de obicei și este bine. Marja aceea de altfel se păstrează în fiecare situație în parte.

Sunt comunități în care se pariază pe dezvoltare. Din cele peste 80 de unități teritorial-administrative ale județului Buzău până pe la 20 putem exemplifica în mod realist cu proiecte de amploare duse la împlinire și ale căror efecte socio-economice chiar ridică nivelul de trai al locuitorilor. Se și vede dezvoltarea dacă treci prin numeroase zone de pe Valea Buzăului sau de pe Valea Slănicului.

Punct de reper rămâne indiferent de perioada din an comuna cu structură semiurbană, Mărăcineni.
Spre strada Tovărășiei
…pentru că spre capătul satului Potoceni merg camioane încărcate cu pietriș. Stau la rând în trafic câte trei ca să intre din drumul județean 203K Mărăcineni-Lopătari pe strada reținută datorită prezenței unei pubele imense destinată exclusiv colectării hârtiei și cartoanelor, stradă numită Câmpului. Până la capătul ei vedem în trei trepte diferite dezvoltarea economică a comunei Mărăcineni din perioada recentă, în speță maxim 15 ani. La intrarea dinspre județean, casele localnicilor și ale urmașilor acestora.

Mai apoi, apar semne ale întreprinzătorilor care au ales cu multă vreme în urmă arealul de sub coasta dealului Potoceniului pentru că era areal neocupat. Unii au înființat hale, alții depozite, explică de la mijloc de stradă primarul Constantin Dumitru, azi în cizme și pregătit să urce pe oricare dintre utilajele de aici care-și aduc aportul la nivelarea și mai apoi balastarea străzii Tovărășiei, perpendiculară pe Câmpului.Ceea ce a și făcut!
Iată explicațiile primarului Constantin Dumitru, la mijloc de stradă. El vorbește despre ce urmează, care sunt pașii firești în această comunitate – stabilizarea prin pietruire, înființarea canalizării și la final asfaltarea.
Așadar, aflăm și în ce context are loc balastarea străzii Tovărășiei.
Tovărășiei, Armoniei și Prosperității. Trei străzi la rând, trei misiuni pentru conducerea comunei Mărăcineni. Revenit din zona în care un al doilea camion a răsturnat pietriș, primarul Constantin Dumitru a explicat ce se întâmplă în locul în care ne aflăm, în același timp vorbește despre planurile următoare după operațiunea Tovărășiei.
Despre smart Mărăcineni am scris AICI și este clar că vom reveni deoarece comunitatea este în dezvoltare, proiecte diferite sunt în stadii diferite, inclsuiv la nivel de idee.
APLOMB
Părăsim zona cuprinzând cu ochii cât mai mult din zona aceasta ce devine pe măsură ce timpul trece mai ușor de utilizat ca alternativă rutieră pentru DJ 203K, drum încă în șantier. Un singur obstacol apare spre satul Căpățânești – poligonul militar ce scurtcircuitează ieșirea direct în drumul european 85.

Esențial este că în bucata cu 50 de case, a celor trei străzi – Tovărășiei, Armoniei și Prosperității – stabilizrarea și modernizarea ca zonă locuită este în toi! Tot acest areal, din partea dealului Potoceniului, spune primarul Constantin Dumitru trece prin același proces de dezvoltare în intravilan.

Mărăcineni merge mai departe. Cum ar fi dacă toate comunele buzoiene ar avea același pas?

Add Comment