Reportaj

Primul depozit frigorific din județul Buzău se află la doi kilometri de municipiu

Ne însănătoșim singuri până la urmă! Punem idee lângă idee și inovăm. Pe drumul cu prioritate sunt tinerii. Azi, cap compas Camelia Neagu Enache și Dan Enache, Verguleasa, depozit frigorific de 900 de mp pentru 2000 de tone de legume și fructe! O povestire caldă despre un spațiu frig ce a lipsit agriculturii din județul Buzău!

O ușă imensă se lasă deschisă. E primul spațiu frigorific cu 18 celule, de fapt e primul pariu că anul acesta va da de gândit multora dintre producătorii agricoli din Buzău, iar altora le va aduce câștig, spune și mai apoi se uită la noi cu un zâmbet larg ca atunci când știi sigur că fix ceea ce zici fie e rupt din cartea de bază a economiei, cea cu reguli și calcule, fie din experiența de viață din mediul economic din care faci parte. Dan Enache lasă ușa grea să se închidă singură și începe o poveste cu parametri, grade, condiții și tipuri de legume și fructe, produse alimentare ce pot rezulta din silvicultură, pescuit sau din crescătoriile de pește. Suntem la Verguleasa, kilometrul 2 al agriculturii ce duce spre Bărăgan, câmpia-mamă a buzoienilor! Hai, cu noi mai departe! E vorba despre muncă, idei ce există în România în mod practic, dar care abia acum sunt concrete și la noi, să știi!

CAMELIA, DAN ȘI SCURTAREA DRUMULUI DIN LIVADĂ CĂTRE CONSUMATOR

În fapt e povestea lui Dan Enache și a Cameliei Neagu Enache, tinerii care făuresc aici, la Verguleasa, primul hub pentru agricultura buzoiană. Este ceea ce îți este și ție, producătorule agricol, silvic sau piscicol, poate de cel mai mare folos acum când e culesul și ceea ce-ți păstrează în cont cam 30% din roada de peste an! Știm de 30% pentru că tu ne-ai spus în reportajul de AICI cam cât pierzi pentru că nu ai spațiu de depozitare adecvat. Iată, aici este vorba despre primul depozit frigorific din județul Buzău! 25 de celule în care îți pot păstra de la o săptămână la câteva luni legume sau fructe, pește sau cătină, spre exemplu, minim 25 dintre dumneavoastră, producători reali și maxim … ei, maxim este în funcție de cantitatea supusă depozitării în condiții frigorifice și se decide, desigur de comun acord, în fața celulei frigorifice, spune Dan Enache.

Interesantă este rațiunea de la care a pornit construirea acestui depozit frig, cum spun pe scurt producătorii. Camelia Neagu Enache și o mărturisire despre o idee la care am început să ne întoarcem după atât de multe încercări de a consuma fructe sau legume de import. NU trece mai departe, este partea sensibilă a reportajului, zic să asculți dând click pe insertul audio!

Unele fructe sau legume parcurg o distanță mai mare decât reușim noi, oamenii să parcurgem într-o viață. Și fața Cameliei dă să devină roșie cumva de supărare că încă nu ne bazăm nici noi și nici tu, cititorule, pe ceea ce producem intern, adică la noi în țară, în pământul atât de dorit de 34 de ani de străinii de loc.

DEPOZITAREA ÎN ATMOSFERĂ CONTROLATĂ este păstrarea alimentelor în condiții de mediu modificate. Această tehnică are un potențial mare pentru reducerea pierderilor post-recoltare și pentru menținerea ambelor valori, atât nutriționale, cât și de piață.

Probabil că deja te-ai convins de necesitate, atunci e nimerit să apelezi 40 767 515 455 – la Camelia sau 40 733 021 255 – la Dan.

900 DE MP=DEZVOLTARE

Din DN2B Buzău-Brăila, la km 2 virăm stânga pentru a ajunge în zona în care hub-ul economic, incubator de afaceri în bioeconomie, potrivit proiectului finanțat de Uniunea Europeană, destinat agriculturii este finisat. Cam o lună și este gata totul – spațiul pentru incubator, dar și curtea! Îți spun că aici Dan Enache este ghid, aici la Verguleasa, cu Camelia urmează să ne întâlnim în județ. O dată deschisă prima ușă a primului depozit cu cele 18 celule frigorifice, e clar că se deschide și povestirea. Dan merge ferm… dar nu-ți mai zic, treci pe la Verguleasa să-i vezi pe cei doi tineri abia trecuți de 30 de ani! Să punem în concret, iar Dan Enache vorbește la obiect, scurt și axat pe muncă.

Afară sunt destule grade Celsius încă. Șederea aici pare plăcută. Sigur ai da zăpușeala din apartament pentru un sfert de ceas pe holul depozitului, însă nu e chiar ca noi… Pentru fructe și legume e bine la 3 sau 4 grade, pentru oameni scurt și afară!, și cuvintele lui Dan Enache se rostogolesc în lungul depozitului bun de umplut din acest septembrie al lui 2023.

În domeniul agricol, spațiile de depozitare frigorifică sunt deja o normalitate a prezentului. Sunt state europene care au oferit din start de la câțiva eurocenți până la un euro per kilogramul de grâu, întâi, pentru a fi depozitat, iar acum sprijină și producătorii care pun altfel de hrană pe masa oamenilor. România este mereu la început de drum, dovadă că depozitul de la Verguleasa este primul frigorific dn județul Buzău. La Câmpia Turzii există tot în regim privat un depozit frigorific de 7.000 de mp. Ca o comparație, Republica Moldova are 630 de spații frigorifice în care se pot păstra 413.000 de tone de fructe sau legume pentru ca prețul acestora să crească după obținerea recoltei.

PEȘTELE este recomandat să fie depozitat la -30 de grade Celsius, recomandare adoptată în România, dar și în statele Europei. În funcție de specia de pește, temperatura de depozitare, arată specialiștii, poate fi cuprinsă și între -18 …. – 24 de grade C.

Cu aceste date am trecut deja din primul depozit frigorific în cel de-al doilea. Șapte celule. Curățenie. Gata de drumul prosper pentru mulți dintre țăranii cu palmele bătătorite un întreg an de la munca grea a câmpului. Cum ar fi să mâncăm mere proaspete de la Istrița în ianuarie? Răspunsul tău, am părere că se referă la întrebarea mea redundantă, nu-i așa? Nu ne lovim idee de idee, mai degrabă, hai, cu Dan Enache și în al doilea spațiu de depozitare de la Verguleasa!

USTUROIUL poate fi păstrat, spun specialiștii din agricultură, în spații controlate termic. Acesta poate sta bine de la -2 grade C …. la 0 grade C, cu umiditate de 70-80%.

CEAPA poate fi păstrată în depozit frigorific între trei și șase luni de zile, temperatura de păstrare fiind în jurul a 0 grade C, iar umiditatea menținută la 75%. Anumite soiuri de ceapă rezistă și 110-120 de zile în condiții de depozitare frigorifică. În județul Buzău se cultivă ceapă galbenă pe circa 400 de hectare, iar ceapă de apă de Buzău pe aproape 500 de hectare.

CĂTINA se congelează la -40 de grade pentru a fi apoi refrigerată la -20 de grade și păstrată în condiții speciale. Cea mai mare fermă de cătină se află în zona Rm. Sărat (14 ha).

Interesant și esențial pentru afacerea ta este ceea ce-ți spun frații Enache de la depozitul frigorific din Verguleasa. Discuția o poți purta la 40 767 515 455 – cu Camelia și la 40 733 021 255 – cu Dan.

Se vălătucesc în mintea reporterilor nume și locuri, producători mai mici sau mai mari care de ani de zile cer depozite frigorifice aici, acasă, la Buzău. Acum să vă vedem cât de repede ajungeți la ele! Nu vor să transporte merele, ceapa sau usturoiul pe distanțe mari. Ani la rând, și gândul merge spre voi, producători de struguri de masă din arealul Zorești, li s-au stricat strugurii înainte să-i ducă la piață, pentru că piața buzoiană nu poate absorbi cât se produce la preț corect și pentru producător. Doar un gând, exemple ar fi multe și nu e cazul acum. Mai mult, depozitele frigorifice vor rupe un lanț famat producător agricol real – samsar – consumator. Bietul țăran își va permite să-și pună la rece munca și să o vândă cu preț bun spre iarnă când consumatorul va fi dispus să ofere cât cere el pentru că nu mai există grădina de la țară. Nu-i așa că și noi am cumpăra prune de Buzău prin noiembrie, chiar ianuarie? Dar cireșe? Vis, dar ce minune va fi!?

STRUGURII se păstrează la minus 1 grad Celsius. Umiditatea relativă trebuie să fie de 90-95%, opinează specialiști ai domeniului.

MERELE pot ajunge rapid după recoltare în depozitele frigorifice.  Temperatura controlată merge de la 0 grade C și până la 3-4 grade C, în funcție de soi. Umiditatea relativă a aerului, spun aceleași surse autorizate, se păstrează la 90-95%.

25 DE CELULE FRIGORIFICE LA 7 KM DE ORAȘ

La Verguleasa se lucrează avangardist. Tinerii au preluat comanda și investesc în idei care odinioară au produs doar transpirație îndelungată seniorilor care și-au pierdut pe lângă zile multe de muncă și nopți de nesomn – și-au pierdut, ziceam, și 30 la sută din recoltă pentru că nu au avut unde să o depoziteze. Dan și Camelia pariază. Pariază pe 900 de metri pătrați ce ar aduce liniștea pe chipul producătorului agricol și aproape 2.000 de tone de fructe și legume în aceste spații. Atâta au împreună cele 25 de celule frigorifice de la Verguleasa – 900 mp=2000 t. Clădirea în lucru este incubatorul de afaceri, hub l-a numit Camelia Neagu Enache, la care se pot ralia pentru diferite servicii de profil chiar aceeași producători care-și pun producția la rece temporar. Camelia Enache spune acum despre avantajele intrării în hubul economic destinat agriculturii de la Verguleasa. Nu e gata, însă se lucrează la finisaje, să știi! Tot muncă și ți-am zis din start să fii răbdător! Septembrie e luna de start în mod clar pentru depozitarea în spațiile frigorifice.

pentru ca ei să se poată concentra cu adevărat pe ceea ce trebuie să facă, să producă legume și fructe aici, în zona noastră. Esențial. Ar fi de dat multe exemple. Cu suprafețe și culturi, locuri din județul Buzău, însă fiecare își cunoaște potențialul economic și va spune DA acestei idei cum va afla. Camelia e azi la câțiva kilometri de orașul Buzău. Discută în sala căminului cultural de la Potoceni despre faptul că septembrie este prima lună de funcționare a depozitului frigorific de la Verguleasa.

Aici, la Mărăcineni sunt zeci sau chiar peste suta de producători de ceapă de apă de Buzău, legumă care și-a început din păcate cursa pentru supraviețuire în stive, direct pe câmp, pe malul râului Buzău, încă în bătaia soarelui și la 30 de grade C. Zicem așa pentru că legumicultorii au recoltat-o aproape integral și stă depozitată pe câmp. Știu și producătorii că pierd multă ceapă dacă nu o duc în depozite frigorifice, bine ventilate. Să vă fie simplu și rapid, fără drumuri nefolositoare discutați la 40 767 515 455 – cu Camelia sau la 40 733 021 255 – cu Dan.

Camelia Neagu Enache se întovărășește cu drumul. Merge spre Cernătești. Alți producători, noi discuții. Dan și Camelia vin și la voi dacă-i sunați. E vremea deschiderii afacerilor din domeniul agriculturii buzoiene către un nou nivel. Pentru noi, consumatorii de fructe și legume poate fi o bucurie dublă – riscăm să mâncăm în iarnă ceapă sau struguri de Buzău și mai riscăm să fie și la un preț mai scăzut decât al celebrelor tomate vândute patru bucăți cu 14 lei, din octombrie și până în luna mai.

Ne însănătoșim singuri până la urmă! Punem idee lângă idee și inovăm. Pe drumul cu prioritate sunt tinerii. Azi, cap compas Camelia Neagu Enache și Dan Enache, Verguleasa, depozit frigorific de 900 de mp pentru 2000 de tone de legume și fructe! O povestire caldă despre un spațiu frig ce a lipsit agriculturii din județul Buzău!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole