O altfel de lume. Una in mana careia se afla sanatatea care ne da noua, oamenilor, sanatate! I-am gasit pe medicii sanitar-veterinari din judetul Buzau stransi in grupuri mici, aflate in permanenta regrupare si discutie. Se revad periodic in astfel de intalniri. Le place sa-si povesteasca unii altora despre ce se intampla nou in zona lor de activitate, insa cel mai interesenat este ca breasla aceasta stie sa fie unita, sa se asocieze pentru un scop comun, iar asocierea are loc instantaneu, nu dupa mai multe apeluri din partea celor alesi sa-i coordoneze.
De vreo doi ani de zile, fermierii au constientizat ca daca amelioreaza un animal au de castigat. Am cativa care prin monta artificiala ori cumparand rase ameliorate au de castigat si prin subventiile primite, dar si prin calitatea animalelor. Am in zona fermieri, patru-cinci, care se ocupa de cresterea vacilor – e baltata romaneasca, cea cu negru. Se intereseaza foarte tare de asa ceva. In zona mea nu sunt oi de carne din rase straine. Este un singur crescator care vrea sa amelioreze cu Tigaie ca sa intre la o subventie aparte, insa nu are suprafata de pasunat. In general, pana la urma, toti se descurca. Noi, medicii, mai mult preventie facem. Nu sunt boli epizootice majore. Vreo 15 ani in urma am avut leucoza, am lichidat-o. In rest nu. La mine in zona sunt putini fermieri tineri. Profesez de 40 de ani. Sunt medic de libera practica, deja pensionar.
Noi, medicii sanitar-veterinari suntem buni la toate in sat. Asa ne spunea si la facultate. Are parti f rumoase si parti urate meseria noastra, dar daca iti place e foarte bine. Nu am fost medic in multe locuri, insa acolo unde am fost m-am atasat. Problema numarul unu la noi este ca nu mai are cine sa creasca animale. Tineretul pleaca afara unde are mai multe posibilitati, fie merg la oras, caci e aproape Buzaul. Fermierii nostri duc laptele si branza la oras, la usa, la bloc. Trec cu sticlele dimineata de dimineata. La fiecare producator se da un carnet de sanatate. Nu am avut nici o problema, arata medicul Gheorghe Danila, omul care de 40 de ani are grija de sanatatea animalelor din comunitati ale judetului Buzau, acum raspunzand de comunitatea Vadu Pasii.
Caut sa aflu care este motivul intalnirii acestor specialisti in luna iunie a acestui an. Seful de lucrari Mihai Cornila, cadru didactic in Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti si lector in cadrul Programului National de Educatie Continua, unul dintre cei trei profesori universitari de la Bucuresti veniti la Buzau pentru a prezenta ce e nou in medicina sanitar-veterinara, pe anumite paliere, imi spune ca in toate judetele avem patru teme pentru instruirea medicilor veterinari. Drept pentru acest aspect, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari organizeaza cate patru seminarii de pregatire. Azi, avem la Buzau trei teme pentru educatie continua. Eu prezint urgentele respiratorii la animalele de renta, iar colegii mei vor prezenta teme de diagnostic si tratament pe boli infectioase la animalele de renta. Noi incercam sa aducem in actualitate problemele de medicina de preventie, in principal, desigur coroborate cu toate proiectele nationale. Sunt convins ca ne-am aliniat cu legislatia si masurile de preventie la nivel european si mondial. Acesta este si scopul prelegerilor noastre in tara. Eu cred ca oamenii deja au constientizat impactul pe care aceste boli infectioase il pot avea asupra sanatatii populatiei umane, dar si din punctul de vedere al impactului financiar. E mai usor sa previi. Deci, oamenii sunt mai constiinciosi sa ia parte la preventie decat sa cheltuie orice resursa!
Medicii buzoieni pun in discutii libere diverse subiecte care deriva din meseria lor. Precum se intampla si in alte domenii ale vietii economico-sociale, si aici in centrul oricarei dezbateri este banul pentru ca aprecierea muncii depuse nu este conforma efortului, calitatii si cantitatii oferite. Dr. Florin Sangiu, presedintele Colegiului spune ca asteptarea medicilor este deja de durata si parca nu mai poate fi suportata: Avem 180 de medici sanitar-veterinari in judetul Buzau. 60 sunt concesionari, de comuna, restul sunt de libera practica pe animale mici, mai sunt medici sanitar-vetrinari si functionari publici. Preventia e la baza muncii noastre. E mult mai usor sa previi, decat sa combati boala. Nu avem focare, poate avem suspiciuni, dar sunt imediat anuntate la DSV prin sistem de alerta. Toti medicii rezolva aceasta problema.
Medicii veterinari concesionari respecta programul de la inceput de an: vaccinari anticarbunoase, recolta de sange, tuberculinari la ovine si bovine, urmeaza vaccinarile antipseudopestoase la pasari. Problema numarul unu a medicilor este cea financiara. Noi avem contractele de concesiune si prestari servicii care nu au mai fost reviziuite din 2013, sunt cinci ani in care inflatia nu a fost adusa la nivelul preturilor de azi. Mereu am avut negocieri cu autoritatile sanitar-veterinare, insa nu s-a reusit nimic! Speram ca in viitor sa reusim aceasta marire de tarife asteptata de toti colegii din judetul Buzau, dar si de catre cei din tara, este concluzia medicului Sangiu.
Mai este o ferma de taurasi la ingrasat. Eu cu ceilalti frati ai mei avem 500 de tauri la ingrasat. Crestem baltata romaneasca, tineret. Cumparam taurasi de la 70 la 100 de kg, mergem pe lapte cu ei pana la 60 de zile si pe urma furaj combinat si grosiere – paie-iarba. Noi doar ingrasam, nu avem vaci de carne. Ii vindem la 300 de kg la export si peste 500 de kg pentru abatorizare. Piata romaneasca nu prea este pregatita pentru carnea de vita pentru ca in Romania carnea de vita este scumpa. Se consuma foarte putina carne de vita in Romania. Din acest motiv nici nu se dezvolta foarte tare acest sector. Activitatea mea ca medic se concentreaza si pe acest subiect. Sunt boli in zona, este inevitabil, insa nu grav. Noi activam pe preventie foarte mult. Sunt si dificultati din ambele parti, organe de stat si oameni, isi spune rapid povestea medical Adrian Carbunaru, medic sanitar-veterinar de libera practica in circumscriptiile sanitar-veterinare Pogoanele si Caragele.