Incep ziua in zori, tare devreme. Zic ca fac un efort, insa vad umbre la colt de strada. Oameni care grabesc pasul. Incepe sa ploua in orasul Buzau inca dis-de-dimineata. Sunt oameni care acum isi termina o intreaga zi de munca si se pregatesc pentru un al doilea job. Nu am cum sa intru in vorba, deranjez linistea unui oras in care freamatul premergator Zilei Nationale este dat doar de multele stegulete prinse de stalpii impodobiti in mod obisnuit cu fel si fel de fire.

Iarna da sa promita ca ne invaluie daca nu in fulgi de zapda, in frig. Pentru ca nu s-a decis, toamna isi incordeaza ultimele puteri si arunca stropi slabi, dar reci de ploaie. Nimic nu se compara cu frumusetea unei zile colorata in gri. Nu se compara pentru ca trebuie sa o gasesti pe ea, frumusetea. Promisiunea vine de la primul cor din istoria unei comunitati asezata pe dealurile odinioara roditoare peste masura ale Cernatestiului. In prag de Centenar al Marii Uniri parca incepe sa tresalte insusi sufletul, iar steagul tricolor si costumul popular, dar cel traditional, nu cel de imprumut modern, etno, dau aripi simtirii romanesti si sperante ca impreuna, ca popor, semanand fapte bune am putea fi mai uniti, mai prosperi.

Drumul judetean care leaga orasul de zona de munte Lopatari pare un copil stingherit de fratii sai zvelti si fericiti, neplouati azi, despre cei din zona de sus zic. Cap compas astazi – Zarnesti Slanic. In fapt insa, locuitorii comunei Cernatesti si-au adus pe parcursul anului 2018 suficient aportul la omagierea Centenarului Marii Uniri. Despre ce s-a intamplat in luna iulie, spre exemplu, la Cernatesti cititi in paginile de reportaj si interviu ale ziarului buzaulinreportaje.ro. Intamplator sau nu a fost tot o zi de sfarsit de luna intocmai cu cea de azi. 27. Astazi punctam o dubla actiune.

Flori de liliac, mi-ai adus la prag…Multumesc frumos Anastasia Lazariuc pentru melodia care nu-mi iese din urechi cel putin din momentul in care am aflat despre cele doua evenimente care au loc astazi la Zarnesti Slanic. La 10.30 o suflare impresionanta de localnici, de mana cu copii atat de frumos imbracati, copii tremurand ca varga intr-o zi care nu tine cu ei deloc, intra in Centrul Cultural.

Cum renaste o comunitate

Facand, crezand, dorind, fiind motivata. Pe toate le vad in comportamentul florilor de liliac de la Cernatesti. Le spun asa copiilor din zona care ofera Romaniei singura rezervatie naturala din care, spune Floarea Burnichi, cercetator de vaza al Statiunii Legumicole Buzau, turistii pot pleca fara risc de amenda cu bratul plin de flori. Liliacul se regenereaza tocmai rupandu-i florile. Rezervatia Dealul cu liliac de la Cernatesti da zonei valoarea de necontestat in plan national: si aici se poate dezvolta turismul! Imi confirma ideea insusi omul care contribuie la scoaterea comunitatii acesteia din rand propunand continuu organizarea de evenimente, fostul diplomat Ion Nicolescu, care reda ideea in partea audio imediata. Domnul acesta este si prezentatorul cursiv al dublei manifestari de astazi de sub poalele dealurilor cu liliac.

Floricelele de astazi nu au ii cu liliac desenat cu ata veche, dar poarta in cel mai placut mod posibil costum autentic traditional. Mare lucru! Mare de tot! Si am tot fost zilele acestea in diverse sate ale judetului Buzau la asa evenimente, deci stiu ce spun. Bravo, oameni faini! Petrache Marzea, primarul localitatii rade intocmai ca un copil cuprins de bucurie: am decis la nivel de Consiliu Local sa-i sustinem si sa le cumparam costume autentice. Este primul nostrum cor din istoria comunei!

Deci avem pe scena Centrului Cultural de la Zarnesti Slanic Corul Flori de Liliac! Omul care a pus bazele, preotul satului, Costin Dragan, este cunoscut buzoienilor prin diverse actiuni bune facute si in comunitatile Vintila Voda sau Berca. De altfel, un tanar care rade tot timpul pentru a fi el insusi un exemplu de traire in bucurie a acestui moment. Omagiu frumos adus Marii Uniri de acum o suta de ani!

Sala este mare si plina! Sunt oameni de varste mici, medii, dar si bunicii curiosi sa-si vada nepotii in cor si cantand pe scena din sat. Stiu ca asa s-au lansat multi dintre artistii nostri populari. Si dau sa cred ca am in fata un cor care va canta muzica populara romaneasca. Nu, imi spune o doamna, copiii vor purta mereu costum popular, insa nu vor avea repertoriu exclusiv popular.

Timpul trebuie sa fie prietenul copiilor care in vara, spre exemplu, ne-au dovedit  ca pot invata foarte bine si la 17 kilometri de orasul Buzau. Astfel, acelasi consiliul local instigat, sa spun asa de primarul Petrache Marzea si de Ion Nicolescu, le-a oferit celor merituosi o excursie in tara. Acum, la Scoala Cernatesti competitia are alte cote! Aceeasi copii sunt astazi Flori de liliac si i-au primit in mod neasteptat – romaneste, cu paine si sare – pe prefectul Carmen Ichim, conducerea locala, monograful dascal seniorul Viorel Suditu, cel plin de har, umor fin si bun simt al prezentului, si invitati militari sau din administratia publica si financiara a judetului Buzau, profesori, istorici, oameni simpli care scriu zilnic istoria locului. Pe toti i-am privit minute in sir si nu am cum sa nu spun ca m-a impresionat tonul frumos, cu incarcatura unui moment patriotic si plin de semnificatii al prefectului Carmen Ichim care i-a indemnat pe oameni la unitate si la bunatate! In aceeasi nota, edilul locului, Petrache Marzea privea cu mandrie la „Florile de liliac” coordonate de tanarul preot.

De pe margine, mereu in picioare, Ion Nicolescu scruteaza sala. Pare sa identifice oameni care se uita la expozitia intinsa de-a lungul intregii sali. O expozitie cu fotografii de calitate menita sa oglindeasca trei mari sectoare ale vietii si devenirii comunei Cernatesti. Il las pe Ion Nicolescu sa spuna continutul in partea audio.

180 de ani de scoala la Cernatesti

Vizibil emotionati la inceput, iar mai apoi plini de incredere, chiar cu fervoare patriotica, micutii din fata mea, 33 la numar, de la clasa I si pana la a VIII-a de la Scoala Cernatesti „Ion Baiesu” scriu de fapt in acest moment o dubla istorie: infiintarea primului cor al zonei, dar si marcarea a 180 de ani de scoala in zona aceasta. De la directorul de scoala, profesorii care au pregatit acesti copii pentru a putea urca pe scena cu o demnitate aparte, poate data de purtarea costumului popular, si oprindu-ne la monograful Viorel Suditu, el insusi dascal al scolii, parca intreaga suflare a devenit dintr-o data mai atenta. Microfonul ii apartine seniorului de 83 de ani, Viorel Suditu, care nu oboseste veghind la schimbarile, oamenii noi si situatia comunitatii sale de suflet, Cernatesti.

Dau si eu o pagina inapoi. Revin la discutia cu primarul Petrache Marzea care devine vizibil sensibil cand il rog sa-si aduca aminte de dascalii de odinioara si de scoala de astazi, dar cu chipul din urma cu peste 40 de ani. Isi pune mana la tampla, parca sa sprijine amintirile care ii ung sufletul, isi arcuieste spatele si regleaza tonul. 

Surprinzator sau nu, optionalul invatamantului din urma cu atata vreme nu era ca in ziua de astazi invatarea limbii engleze si dansul, si nici platit de parinti, ci actiunile concrete cu elevii se puteau numi curs optional: plantarea plopilor taiati nu cu mult timp in urma de pe marginea drumului judetean 203K.

Nici nu ma asteptam la asa ceva! Ion Nicolescu este fost elev chiar al primei scoli din comuna Cernatesti, scoala aflata acum in conservare. Ochii domnului cu tinuta din fata mea prind o anumita expresie de dor parca, iar vocea se inneaca din cand in cand. Mai ales atunci cand spune despre ghetutele care erau lasate de catre copii intr-un hol. Ia, mai bine sa-l ascultam!

 

Tinere flori de liliac, astazi vedete intr-un mare eveniment al comunitatii voastre, iar pe 1 Decembrie la deschiderea Targului de Craciun din Piata Dacia din orasul Buzau, ascultati cu atentie vorbele acestor trei domni care deapana amintiri si istorii despre scolile Cernatestiului cu aceeasi blandete cu care mama le spune povestea de seara copiilor ghemuiti sub bratul ocrotitor!

Am redescoperit astazi aceeasi comunitate surprinzatoare! Dornica sa mai faca un pas in fata. Pasul deja a fost remarcat de catre conducerea judetului care mizeaza pe identificarea acestei comune cu insasi prosperitatea, eficienta, modernismul si speranta!

O comunitate despre care i-am lasat lui Ion Nicolescu dreptul sa vorbeasca in final pe un ton care denota cadenta in care au intrat dealurile cu liliac de pe Valea Slanicului si oamenii lor! Omagiul de la Cernatesti scutura intreaga comunitate de o anumita nota cuminte dobandita in timpurile din urma si scoate in fata florile de liliac, acei copii care fie vor sa invete bine carte nu doar pentru a primi cadou o excursie, ci pentru a deveni oameni mari precum Ion Baiesu si a scrie peste timp propria istorie in actualitatea ce va fi sa vina a zonei lor! Primiti cu bucurie Florile de liliac de la Cernatesti si aplaudati-le!

Articolul precedentOrasul care se incalzeste cu coji de seminte
Articolul următorCand oamenii de langa noi pot schimba istoria

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru curajul de a merge mai departe acolo unde unii nu mai vad nici o speranta in redresarea comunitatilor din zonele rurale.

  2. Emoționant,impresionant mod de a cinsti trecutul, de a gestiona prezentul și de a prefigura viitorul. Felicitari domnului Ion NICOLESCU, pe care îl cunosc de o viață, acestor inimoși locuitori din Cernatesti, care mă fac sa mă simt fericit ca Romania este astfel și nu cum o ponegresc unii sau alții. Dan Dulciu Viena 02.12.2018

Comments are closed.