As fi vrut sa incep reportajul de astazi de la mesajul domnului Ion. O voi face imediat. Inainte insa aduc argumentul scrierii: urbanizarea fireasca a zonelor lipite de oras. In 2016, Ministerul Dezvoltarii lansa planul de reclasificare a tuturor zonelor locuite din tara noastra. Exista termeni precum “pol regional principal” pentru Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca si Craiova, dar si “municipii pol regional secundar” in care ar urma sa intre si Buzaul avand peste 100.000 de locuitori. In cazul comunelor, specialistii acestui minister nu vorbesc decat despre comunele depopulate. Culmea, in judetul Buzau, acestia nu
Desigur, exemplul asupra caruia revin este comuna Maracineni. Comparativ, Maracineni ar trebui sa fie al treilea oras ca numar de locuitori, aproape 16.000, dupa Buzau si Rm. Sarat, si al doilea motor economic al judetului Buzau dupa municipiul resedinta. Comuna-magnet pentru tineri si intesata cu mici, medii, dar si foarte mari activitati economice. De fiecare data cand va vorbesc despre aceasta realitate, unii dintre dvs. aruncati fara analiza in teren cuvinte furioase ca: “a inceput campania electorala?” sau “promovati hotii!”. Ideal ar fi sa nu credeti ce va scriu si sa faceti o tura de jumatate de ceas pe drumul paralel DJ 203K Maracineni-Lopatari, pe tot tronsonul zonei Maracineni!
Astazi mergem impreuna pentru ca trebuie sa revin imediat la mesajul domnului Ion.
Domnul Ion – mesaj despre dezvoltare
” Niciodata nu m-am opus dezvoltarii. Dar ceea ce se intampla la Maracineni este o urbanizare agresiva, cu toate efectele benefice dar mai ales oportunitati financiare pentru un grup restrans versus lipsa de solutii de dezvoltare a infrastructurii.
Mentionez “viziunea” cu care retele de apa si canalizare, aferente DJ 203 K, plus pavarile trotuarelor care au (fost n.r.) facute si desfacute timp de 13 ani, iar acum tavalugul modernizarii drumului judetean a reluat efortul demolarilor. Asta dovedeste clar lipsa unui plan de urbanism general vizionar, care ar fi trebuit imaginat pentru dezvoltarea comunitatii locale in urmatorii 50 de ani. Orice potentiala dezvoltare – extindere a mediului urbanistic este de mare interes pentru fostul primar, care nu a renuntat in ruptul capului la “butoane”. Ori poligonul in cauza este visul vietii sale. Numai modelarea terenului de cateva hectare este o mina de aur, dar sa administrezi loturi pentru constructii si mai apoi sa construiesti case???? Tot asa s-a declansat in Buzau obiectivul Orizont.
Armata se va opune pana cand se va gasi o minte “luminata” interesata.
De ce oare terenul oferit de armata in Crang nu a fost folosit pentru dezvoltare imobiliara? Infiltratiile de apa in sol sunt atat de mari incat nimeni nu a vrut sa riste. Acum ochii se indreapta spre Maracineni, viitoare zona metropolitana, nu, suna frumos. Ca o concluzie, dezvoltati oameni buni orice, dar ganditi-va cum va arata ceea ce imaginati peste 30-40 de ani; incepeti cu utilitatile, nevoile esentiale vietuirii apoi oamenii vor veni si vor face credite, vor construi, se vor bucura, s a m d. Vedeti greselile facute in Pipera, Voluntari, unde dezvoltarea a fost haotica, iar acum nu au cum sa intervina pompierii, vidanjele sau repararea greselilor de proiectare precara, fara viziune!!! Succes!”.
Comuna-suverana din zona metropolitan a Buzaului
Pana acum, potrivit Legii 351/2001, in tara noastra s-au dezvoltat 21 de zone metropolitane. Buzaul nu este pe lista
Cu alte cuvinte, in zona metropolitana a Buzaului in care actioneaza Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara tocmai pentru a aspira la concretizarea metropolei orasului, Maracineni ramane suverana si are servicii pe care si le autogospodareste cu success fata de urmatoarele localitati. Exemplu: reteaua de canalizare este infiintata prin proiecte scrise si finantate pe diverse filiere nationale sau europene si nicidecum prin Compania de Apa Buzau care nu are serviciul de furnizare a apei potabile preluat aici pentru ca si acesta are loc tot in regie proprie.
Urmeaza: un drum paralel cu DJ203 K
Concret, am pornit cu administratorul din Maracineni, Constantin Dumitru fix pe ruta posibila pe care ar putea sa circule in mod lejer, intr-o zi, in fiecare zi de fapt, masinile proprietarilor de pe Valea Slanicului.
Drumul porneste cu cateva sute de metri inainte de iesirea din satul vecin, Matesti – din zona statie de apa pe langa care ar si trece. Serpuieste usor pe langa statia de apa si mai apoi paralel cu drumul judetean 203 K efectiv toata comuna Maracineni. Poate iesi in european ori inapoi in judetean la podul Manga. Incurca totusi, un obiectiv care tine de strategia nationala a Romaniei.
O succesiune facila deja de drumuri din pamant formate ad-hoc ca urmare a necesitatii proprietarilor de terenuri de a tranzita zona pentru a-si munci locurile sau pentru a ajunge la propriile case, daca privim in istoria ultimilor 15 ani. Va repet deja obsesiv: Maracineni nu este comuna de la marginea DJ 203K, stanga si dreapta, Maracineni este comuna care se intinde pana spre malul albiei raului Buzau, stanga, si pana sub dealurile Potoceniului, dreapta. O comuna a carei dezvoltare acolo se vede. Case noi in proportie covarsitoare, dar si mici si medii afaceri despre care vom detalia intr-un material separat. Suntem pe un drum pe care deja se circula fragmentat pentru ca la un moment dat se stranguleaza brusc. Aceeasi problema care tine per ansmablu comuna Maracineni pe loc: poligonul militar din mijlocul comunitatii. De data aceasta, pentru o bucata de maxim 500 de metri posibilul drum care ar decongestiona traficul rutier de pe Valea Slanicului se stranguleaza brusc.
Drumul paralel dezvaluie pe rand terenuri lucrate potrivit practicilor agricole ale Romaniei din ultimii 50 de ani, dar tranziteaza zone intregi cu case noi, cu amprente ale unor constructii care stau sa inceapa si cu terenuri ocupate de ferme agricole nu de cultura mare cum e obiceiul din Baragan, ci mici ferme pomicole sau ferme de nisa din agricultura in care sunt cultivate plante surprinzatoare, as zice, insa imi pastrez informatia pentru a o dezvolta in urmatorul reportaj. O comuna in dezvoltare, spune county managerul Constantin Dumitru care precizeaza ca acest drum judetean paralel este o constructie pe care comunitatea a inceput-o in timp, acum o folosesc si intretin, insa pe care nu o pot aduce la standard de drum judetean din ratiuni financiare ce lipsesc unei comune.
Dovada dezvoltarii catre urban o surprindem imediat. Aproape inadmisibil cumva sa nu apara si un cartier aparte in aceasta comuna-magnet pentru populatia tanara. Incet ajungem in zona unui cartier rezidential in plina dezvoltare in apropierea DN2E85 de pe raza comunei Maracineni. Varianta de a iesi in european presupune accesul prin aceasta zona. Drumul prin premier
Ca o concluzie, dezvoltati oameni buni orice, dar ganditi-va cum va arata ceea ce imaginati peste 30-40 de ani; incepeti cu utilitatile, nevoile esentiale vietuirii apoi oamenii vor veni si vor face credite, vor construi, se vor bucura, s a m d. Vedeti greselile facute in Pipera, Voluntari, unde dezvoltarea a fost haotica, iar acum nu au cum sa intervina pompierii, vidanjele sau repararea greselilor de proiectare precara, fara viziune!!! Este partea finala a mesajului cititorului care isi spune Ion. Continuarea drumului judetean posibil paralel cu DJ 203K Maracineni-Lopatari ne duce in cel mai nou cartier al zonei metropolitane de start a judetului Buzau, adica vizavi de DN2E85, tot in Maracineni. Haideti sa aflam daca intai sunt introduse utilitatile si mai apoi se fac constructiile!
Mentionez ca intreg cartierul este si el la start, existand cateva constructii mai avansate. Asadar ascultati ce spune county managerul Constantin Dumitru.
Ma bazez pe mesajul domnului Ion pentru a demonstra ca la Maracineni se intampla fenomenul unic la nivel de judet Buzau: in sase ani comuna gata s-a dublat, daca ne uitam la cele 77 de strazi vechi comparativ cu cele 54 de strazi noi care isi asteapta intrarea in nomenclator. Mai mult, haideti sa vedem si in kilometri ce inseamna calitatea pe aceste strazi! Sunt 44 de km de drumuri comunale, judetene si nationale ce tranziteaza zona aceasta. 25 dintre acestia sunt kilometri de drumuri comunale. Dintre ei doar opt km mai sunt de asfaltat si se va intampla in perioada urmatoare imediata. Aici, e dreptul reporterului de teren sa spuna ca absolut, dar absolut nicaieri in judetul Buzau nu am identificat drumuri comunale utilizate de agricultori si asfaltate! In cazul Maracineni, si cele cu destinatie agricola in prezent capata aproape instantaneu destinatie imobiliara. Zic sa punem punct drumului nostru, caci am ajuns in noul cartier de case al comunei care este vecin cu DN2E85 Rm. Sarat-Buzau.
As putea doar putine lucruri sa concluzionez: efectiv drumul paralel este aproximativ cat cel existent ca lungime. Mare parte din el este circulabil si in acest moment, dar nu are calitate de judetean! Doar Consiliul Judetean Buzau poate sustine investitional un astfel de proiect. Impedimentul ramane desigur poligonul armatei care il scurtcircuiteaza pe o lungime de maxim 200 de metri. Pentru ca oamenii construiesc, autoritatea locala trimite sistematic utilajele pentru a intretine terenul.
Ironia zilelor recente sau pura coincidenta, 25 la suta din orasul preferat al ghidului meu, Constantin Dumitru, orasul Oradea a devenit statiune turistica. Nu are cum sa se intample asa ceva in Maracineni, insa comuna-magnet pentru tineri este, iar comunitatea de afaceri din orasul Buzau, prin vocea catorva importanti investitori romani cu care am discutat nu-i doreste sa devina inca AL SASELEA ORAS!
Fotografiile din galerie urmaresc traseul posibilului drum judetean paralel din Maracineni.