Ghidăm continuarea acestui subiect în funcție de titlu pentru că el însumează viața însăși din comunitatea din care desprindem scrierea de azi.

mai 2022

Mergem în comuna lipită de municipiul reședință de județ, areal unde străzile sunt asfaltate, iar cele noi, după primele fundații de casă sau chiar case ridicate până la acoperiș, străzile sunt balastate, comuna unde este internet wi-fi în locurile publice, iar fiecare locuință are apă potabilă din sistemul public administrat de societatea de profil a primăriei și unde se fac proiecte pentru comuna ce va să fie peste 10-15 ani pentru că încă se stabilesc aici tineri din sate montane sau orășeni sătui de traiul condiționat și scump de la bloc.

Gas burning in the burner of gas oven

Mărăcineni – comuna în care în 2022 a ajuns conducta națională cu gaze fix pe granița cu următoarea comunitate de pe Valea Slănicului și care se grăbește să nu piardă 21 de milioane de euro, bani din care să racordeze 38,5 de kilometri de case din cele trei sate aparținătoare.

2022 și-a lăsat doar realizările în urmă. Ne uităm spre luna lui ianuarie împreună cu primarul din Mărăcineni, Constantin Dumitru și vedem așa…

Deci, mai degrabă spunem că în mod serios treburile sunt urnite în România toată din februarie abia, aspect deloc pe placul primarului din Mărăcinenii de Buzău care gândește că a doua parte a megaproiectului de alimentare cu gaze naturale, prima parte fiind subtraversarea râului Buzău, 820 de metri lungime, și aducerea dinspre Vernești a gazelor până la Potoceni, spuneam că a doua parte a proiectului tot din februarie ar putea începe. O suită de contestații explicată aproape în totalitate de suma mare destinată lucrărilor pentru rețeaua internă din comună, 21 de milioane de euro, ține pe loc în mod nefericit comunitatea toată până la urmă. Constantin Dumitru, primarul comunei cu gaze la intrare, se teme pentru volumul de muncă ce trebuie depus până la final de 2023, astfel încât să fie gaze naturale și la porțile oamenilor, nu doar ca acum pe conducta ce vine dinspre Vernești.

Banii atât de mulți sunt miza contestațiilor. E bine definit. Pentru că tot din cauza banilor și oamenii simpli au rețineri să mai construiască. Doar 98 de autorizații de construcție au fost eliberate până spre final de decembrie 2022 la Mărăcineni. În 2021, spune primarul Constantin, s-au ridicat 155 de noi construcții la trei kilometri de Buzău.

Prezența subiectului construire de case este o notă vizavi de puterea economică a tuturor categoriilor sociale și motivează cumva contestațiile depuse în cadrul demersului de obținere a contractului pentru înființarea rețelei interne de alimentare cu gaze naturale în Mărăcineni. Primarul spune clar – avem gaze în comună!

Perioada de trei luni pierdută de către comuna Mărăcineni în desfășurarea celui mai important proiect din istoria ei dăunează deja. Înseamnă minus trei luni de muncă pentru oamenii comunei, arată primarul Constantin Dumitru.

Supărare motivată a primarului Constantin Dumitru care a ținut aproape, cu insistențe maxime, la fiecare autoritate ce trebuia să avizeze pașii proiectului, astfel încât gaze în Mărăcineni să fie o realitate palpabilă în cele din urmă pentru omul de rând. Câteva zile ar mai fi probabil până când Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor va da un răspuns la contestația făcută de către o companie prahoveană la licitarea proiectului. În cele din urmă, răspunsul va stabili câștigătorul celor 21 de milioane de euro, dar și a minus trei luni în care ar fi făcut proiectul și ar fi așezat șantierul. Numai că, așa cum a precizat primarul din Mărăcineni vor fi depuse toate eforturile posibile de a face ca șantierul să se așeze în Mărăcineni și, pe rând să fie gaze în satele comunei. Iată speranța pe care Constantin Dumitru o are vizavi de acest proiect.

APLOMB

Comuna Mărăcineni este probabil cea mai atractivă comunitate cu standard normale pentru anul în care ne aflăm, pentru locuire. În timp ce alte atâtea comunități expun în fața propriilor locuitori asfaltarea unor bucăți de străzi ori construirea unui parc public pentru copii, fapte ce par deja pierdere a ritmului dezvoltării și progresului. Comunele caută să obțină finanțări de stat sau europene pentru proiecte de anvergură precum cel din Mărăcineni ce va însemna în final 38,5 km de rețea internă comunală de alimenatre cu gaze naturale. Peste 15.500 de locuitori își vor spori confortul vieții de zi.

Epopeea gaze la Mărăcineni trebuie să se termine chiar în primele zile din 2023, iar cuvântul contestație în mod sigur ar trebui eliminat din dicționarul local, dacă așa ceva ar exista, desigur!

La mulți ani!

Articolul precedentO companie aplică în premieră, la Buzău, proiecte de îmbunătățire continuă!
Articolul următorLa mulți ani!