Realitate care combate saracirea populatiei. Vorbim si in judetul Buzau despre un pariu probabil imprumutat din mers de putine comunitati rurale sau care vine pur si simplu ca urmare a propriei dezvoltari: ridicarea nivelului de trai. Modelul vine dinspre Ardeal si poate sa prinda exclusiv doar in acele comunitati in care in mod constant s-a facut in timp si se face ceva si nicidecum dintr-o data, astfel incat sa ajunga din urma comune in mod clar urbanizate de prin zona Cluj, imprejurul orasului Oradea sau de pe langa Iasi. Facem o analiza tihnita si incepem sa numaram si noi, in judetul Buzau, dincolo de cinci situatii pozitive demne de mentionat la nivel national. Cap de lista, aproape indiferent de domeniu este vecina orasului resedinta de judet, comuna Maracineni.
Epopeea: gaze naturale
2008, 2009, 2012, 2016 si 2018. Ba chiar si 1992 cand intai au fost “plantate” in pamantul comunei Maracineni conducte pentru transportul gazelor naturale si mai apoi s-a incercat obtinerea finantarii pentru proiect. Conductele au devenit inutile in timp si si depasite moral.
Epopeea continua acum, din 2019, cu asocierea cu urmatoarele trei comune din amonte astfel incat accesul la fondurile Programului National de Gaze Naturale (PNGN), asumat de fostul guvern si reiterat de actualul guvern sa fie mai usor si asa cum spunea cu putin timp in urma in articolul din acest ziar https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/gaze-naturale-pentru-un-sfert-din-judetul-buzau/ presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, chiar sa aduca la final un pret mai mic cel putin la racordare la consumator.
Dupa asocierea din acest an recomandata la nivel national si de catre economistii care gandesc PNGN, cele patru comune mai au efectiv o singura piedica sa spunem asa inaintea studiului de fezabilitate: cum sa fie traversat raul Buzau dinspre Vernesti, zona in care se afla conducta de gaze? Si cine este mai activ in obtinerea unei solutii? Maracineni. Acum surpriza: finalizarea epopeei gazelor in comuna Maracineni si in cele trei comune din amonte sta fix intr-o semnatura. Si va explic cum
Am stat cuminte si am ascultat povestea intai in biroul din primaria Maracineni. Povestitor este in continuare county managerul Constantin Dumitru. Ba am promis ca la urmatoarea intalnire de la caminul din sat am sa fiu si eu prezenta, si am aflat cum nea Puiu Popescu, dupa cum este cunoscut un batran al satului Potoceni, s-a prezentat la sedinta lunara de la caminul cultural din sat si a dat ideea care poate salva cateva milioane de lei din costul final al proiectului: pe unde sa treaca Cenusareasa acestei suite de proiecte, conducta de gaze. Spuneam poate salva pentru ca exista alta autoritate care sa permita accesul tevii printr-un tunel pe care nimeni nu l-a bagat in seama zeci de ani si aflat pe prundul Buzaului.
Racordare gratuita pentru locuinta lui nea Puiu
Bucuria a venit de acolo de unde conducerea locala se astepta poate cel mai putin, chiar de la oamenii satului. Deci, trebuie cumva si premiat sateanul care a venit cu un aspect concret intr-un proiect care efectiv, putem spune, a tinut inchise aripile acestei comunitati. Initiez provocarea si primesc cu surprindere raspuns poztiv. Iata ce spune Constantin Dumitru.
Iesim din biroul de primarie si batem la poarta sateanului merituos pe care county managerul il apreciaza aparte in acest moment. Drumul judetean ne duce rapid catre iesirea din comuna spre munte, insa domnul Popescu nu este acasa. Pun si o tusa de reporter: discutia dintre Constantin Dumitru si doamna Popescu, persoana cu care am discutat, are loc intr-o nota
Revin singura cateva ore mai tarziu si apare in fata mea, in poarta gospodariei legumicultorului pensionar un batran hotarat care spune raspicat, dar extrem de modest ca a facut intocmai ceea ce a crezut de cuviinta: a spus ce stia nicidecum nu a crezut ca ideea lui va fi atat de importanta, ca va da drumul intregii comunitati sa mearga mai departe si ca o data cu Maracineni vor putea spune ca au bila alba la capitolul nivel de trai inca trei comune.
Pune mana pe caciula si o da putin pe spate. Ridica dreapta in aer si arata spre linia orizontului, la apa raului Buzau. Vine si fratele de vizavi si povestesc ca gurile acestea doua erau folosite in vechi si de ei, satenii din Maracineni, ca sa treaca mai usor cu carutele incarcate ba cu lemne, ba si o piatra, ba boabe de pe la Vernesti. Batranul legumicultor din Maracineni isi freaca mainile si se aude fosnet de pamant care parca ii tine companie intreg anul nu doar in sezon agricol. Curat si cu o inteligenta anume inchisa intre ochi, domnul din fata mea spune sincer ca s-ar bucura intai sa vada teava galbena pe la poarta si mai apoi daca ar fi chiar adevarat sa-i racordeze gratuit locuinta la reteaua de alimentare cu gaze naturale.
“Tunelul” din prund
Continuu povestirea acestei provocari de modernizare a zonei Maracineni in prundul raului Buzau, insa pe partea dinspre
Este palpabil, este evident si poate consemna sfarsitul unei perioade atat de lungi in istoria comunei Maracineni. Constantin Dumitru priveste cu incredere si asteapta ziua de 10 februarie cand la masa discutiilor se vor afla mai multe autoritati
L-am intrebat pe Constantin Dumitru, county managerul zonei Maracineni daca dupa aparitia tevilor galbene in comuna, adica dupa ce va deveni concret si aplicat proiectul de gaze, nu cumva se va plictisi conducerea din comuna si imi raspunde raspicat ca sunt atat de multe de facut, altele de transformat si altele de adus in Maracineni astfel incat comuna efectiv sa fie nu urbanizata, ci in pas cu modernismul ce pune accent pe inteligenta viitorului!
COPIEREA TEXTULUI ESTE PERMISA IN LIMITA A 200 DE CUVINTE MAXIM CU SPECIFICAREA SURSEI DE PRELUARE A INFORMATIEI buzaulinreportaje.ro!