Mirajul acesta numit comuna Maracineni are de fiecare data o alta fata a identitatii de prezentat in fata cautatorului de informatie destinata consumului public. Zic sa las vantul sa-si doboare din putere si din start, in dimineata aceasta sa ma abat in zona dinspre albia raului Buzau. Asa, ca sa gasesc argumente pentru cea mai moderna dintre zonele rurale ale judetului Buzau. Este 7 si 4 minute. Nici soarele nu s-a trezit bine. Gandul cel rau spune ca nu am sa dau de vreun om. Ei, na! Doar sunt la Maracineni – patria legumelor din judetul Buzau, dar si a galopului spre dezvoltare!

Pe partea aceasta, ea insasi condusa de un real drum, i-as zice chiar judetean caci e asfaltat si semnalizat corespunzator, este o intreaga comuna. La fiecare intersectie rasar minim doua strazi lungi pe care stau asezate ca de prezentare indeosebi case noi. Drumul paralel drumului judetean 203K Maracineni-Lopatari chiar taie in doua partea aceasta de sate Potoceni si Capatanesti si este oglinda legumiculturii-mama a vechilor localnici ai zonei. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/de-la-mama-legumicultura-la-smart-maracineni/

Oamenii au pornit betonierele si fac treaba cate doi-cate trei. Ba modifica garduri sau ridica altele noi, ba cara gunoi de grajd in gradina cu legume, ba… Doi maracinari sapa un sant pentru a racorda gospodaria la reteaua de apa potabila. Opresc si ii intreb ce le lipseste: gazele, doamna, gazele! Si o spun cu asa aplomb incat la urmatorul popas intreb direct ce stiu despre gaze, are sansa comuna sa intre pe harta zonelor de confort din Romania? Tanarul din fata mea se uita scurt si taios: pai, putem trai fara gaze?

Sah mat! Cel mai iute gand care imi vine ma duce sus, peste apa Buzaului in satul Ursoaia din Viperesti. Satenii de acolo or putea sa traiasca fara gaze? Dar somnul unora dintre autoritati e mai dulce decat bunastarea sociala.

Deci, Maracineniul anilor care stau sa vina va fi unul al confortului sporit, al cautarii energiilor verzi sau poate ca al tehnologiilor viitorului. Raspunsul acestui tanar incuie orice cautare in comunitate. Merg sa aflu noutatile unui proiect despre care scriem deja de un an si cinci luni.

I-as spune in multe feluri miezului acestui reportaj care in fapt inseamna un update la numeroase alte articole prezente in paginile ziarului buzaulinreportaje.ro despre acelasi subiect: gaze naturale in comuna Maracineni! Interesant este ca orice informatie noua adaugata astfel incat sa identificati si dumneavoastra viitorul bun de care veti avea in mod evident parte se leaga cu precedenta si am sa va dau exemplu acest articol https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/2020-anul-gazelor-naturale-in-maracineni/. Si informatia care sta sa curga imediat spune la fel!

Buzaul- bogat in gaze, sarac in conducte

Romania are a treia cea mai mare rezerva de gaze naturale din Uniunea Europeana, 100 de miliarde de metri cubi, judetul Mures producand majoritatea acestei cantitati de gaze. In acest context, judetul Buzau detine cel mai mare zacamant de gaze naturale din tara, celebra punga de la Caragele, Padina, de 40 de miliarde de metri cubi si aflata in exploatare pe uscat. Statisticile spun ca 40 la suta din consumul de energie din tara noastra este pe baza de gaze naturale. 74,6 la suta din retelele nationale de transport gaze naturale au o vechime de functionare mai mare de 40 de ani si doar 260 de km de retele sunt construite in urma cu maxim cinci ani, in timp ce noua companii produc gaze naturale destinate consumului si 36 de societati distribuie si frunizeaza acest serviciu catre populatie.

Cu toate aceste cifre grozave, doar una din trei locuinte este racordata la sistemul national de furnizare a gazelor naturale, la nivel national. Judetele cu retea extinsa de gaze – Mures, Cluj, Ilfov sau Bucuresti – sunt bogate in general, iar in Teleorman, Mehedinti, Vrancea sau Covasna nici gazul nu curge si nici prosperitatea nu e la mare vaza. Buzaul nu se afla nicidecum in top 10 privind numarul de conducte de gaze infiintate, dar nici la polul opus. Ba spera la un sfert de teritoriu conectat in anii ce vin.

Merg mai departe ca sa ajung inapoi in Maracineni: din 2.859 de comune cate are Romania doar 675 au flacara sub ceaunul cu sarmale data de gazele din conducta. O astfel de situatie am tratat in detaliu pentru judetul Buzau si in articolul https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/gaze-naturale-pentru-un-sfert-din-judetul-buzau/. Daca este sa coroboram doua dintre informatii: ca 74,6 la suta dintre conductele de transport de gaze din Romania sunt mai vechi de 20 de ani si ca doar 30 la suta dintre comunele tarii pun la dispozitia satenilor gaze naturale, atunci revenim si spunem ca realmente va fi un mare privilegiu sa locuiesti in Maracineni – orizontul de timp fiind de maxim un an.

La Maracineni se reface traseul conductei de gaze naturale

Mi s-a parut necesar sa va aduc in atentie cateva situatii cumva plistisitoare cand stau asezate in tabele statistice si comparative, insa fantastic de necesare in fata unei parti dintre noi care comentam aprig cand nu avem parte de ceva in mod rapid, insa uitam sa aruncam privirea si in propria ograda ca sa observam cate lucruri se fac in favoarea usurarii vietii de zi cu zi a concetatenilor. Deci, comparativ!

Din strada, langa raul Buzau, sa mergem la Primaria Maracineni. Administratorul Constantin Dumitru a gandit si a luat parte impreuna cu o echipa de specialisti ai primariei la conturarea acestui proiect de alimentare cu gaze naturale a comunitatii situata la trei kilometri distanta de Buzau, orasul resedinta de judet. Aflu rapid ca forul decizional si de conducere, board-ul Transgaz a poposit din nou la Maracineni pentru a fi analizat traseul pe care il va urma conducat de gaze dintre Vernesti si Maracineni pana la intrarea in satul Matesti, din comuna Sapoca, loc in care va fi amplasata statia de reglare masurare (SRM) calibrata de altfel pentru a asigura consumul in mai multe comune de pe Valea Slanicului si zona Posta Calnau. Echipa Transgaz a venit prima data in teren pe 1 iulie 2019 pentru a pune cap la cap acelasi proiect care va avea flacara la propriu catre final de an 2020, tinand cont de datele din acest moment.

Inainte de a primi detalii de la administratorul Constantin Dumitru fac mentiunea ca am adresat Transgaz Medias pe 16 ianuarie 2020 o solicitare de informatii portivit prevederilor Legii 544/2001 privind liberal acces la informatii de interes public. Raspunsul din 04.04.2020 vi-l oferim in continuare cu precizarea ca solicitarea s-a referit desigur la megaproiectul de investitii care va conecta in prima instanta comuna Maracineni la reteaua de gaze naturale, ramanand deschisa poarta sperantei si pentru comune limitrofe sau din amonte de aceasta. Raspunsul este semnat de directorul general al SNTGN Transgaz SA Medias, Ion Sterian care a fost prezent la Maracineni pentru a observa terenul pentru investitia de peste trei milioane de euro aferenta infiintarii noii conducte de transport gaze naturale a judetului Buzau.

Constantin Dumitru spune din start ca este cea mai mare provocare a celor 30 de ani de perioada moderna a Maracineniului. O provocare atat pentru locuitorii care au devenit neincrezatori in acest proiect ori sa le zic prea dornici, dar care nu cunosc nicidecum cat de sinuos este sa obtii acordul de finantare pentru cel mai mare proiect pe gaze naturale din judetul Buzau. Si mai spun ca in extrem de putine cazuri s-a mai intamplat in cei 30 de ani sa se faca eventual o prelungire a retelei deja ixistente, daramite infiintare de retea noua! Si doar in comuna Unguriu va mai aparea o astfel de investitie in perioada imediata pe teritoriul judetului Buzau! Provocare este si pentru administratia din Maracineni care are in atentie aproape exclusiv acest proiect!

A doua mare subtraversare de gaze naturale a Romaniei va fi la Maracineni

Traseul conductei de transport va porni din zona Vernesti si va subtraversa raul Buzau, aici Maracineniul urmand sa scrie o poveste aparte in acest domeniu: va fi a doua cea mai mare subtraversare din Romania cu o lungime de 800 de metri dupa cea din Corabia care atinge 1200 de m. 

La un moment dat, in 2019 se punea problema ca noua conducta sa treaca printr-un tunel despre care a facut vorbire intr-o sedinta publica unul dintre satenii Maracineniului https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/epopeea-gaze-la-maracineni-la-un-tunel-distanta-de-final/. In 2020, situatia este alta si se adapteaza in mod exceptional in functie de gradul de intelegere aratat de cativa sateni chiar din comuna Maracineni care, iata, au spus “nu” trecerii conductei pe terenurile lor agricole. In caz sunt cinci oameni care locuiesc in comuna si care, culmea, doresc ca gospodariile sa le fie racordate la viitoarea retea de gaze, dar nu sunt de acord ca aceasta sa treaca pe terenul lor fara ca existenta ei in perioada urmatoare sa incomodeze in vreun fel activitatile agricole. Acesta fiind la baza motivul pentru care boardul Transgaz s-a aflat la Maracineni si a gandit impreuna cu adminsitratorul Constantin Dumitru si Bianca Costin, specialist al Primariei Maracineni, un alt traseu astfel incat minunea ce treneaza deja de 30 de ani sa devina realitate la Maracineni.

Gaze in prima etapa – exclusiv pentru Maracineni

Visul frumos este trait doar de catre peste 15.000 de locuitori ai comunei Maracineni si nicidecum si de catre cei ai comunelor Sapoca, Cernatesti si Beceni care fac parte dintr-o asociatie de dezvoltare intracomunitara construita special pentru aductiunea de gaze naturale. Spuneam mai devreme ca SRM va suporta prin constructia sa consumul acestor comunitati, insa nu inseamna ca acestea vor fi si conectate automat. Cel mai bine este sa ne explice administratorul din Maracenineni, Constantin Dumitru.

Deci, fiecare comuna isi gandeste prin reprezentantii administrativi studiul de fezabilitate si reteaua de distributie si face demersuri pentru finantarea acestora.

In mod clar si evident, comuna Maracineni, spune administratorul Constantin Dumitru a trecut de acesti pasi in mai putin de doi ani de la pornirea efectiva a noului proiect de investitii. In acest moment este sigura infiintarea conductei de gaze dinspre Vernesti catre Maracineni, iar acest reprezentant dinamic al Maracineniului, Constantin Dumitru, impreuna cu specialisti ai primariei fac demersuri de finantare prin imprumut de 3,1 milioane de euro pentru a se incepe si constructia retelei de distributie si furnizare a gazelor naturale pe teritoriul comunei. Totul inseamna 44 de kilometri de tevi galbene pe care sa curga gazul pana sub oala cu sarmale a maracinarului!

Ar mai fi ceva de spus? Nu.

Poate doar un aplomb al celui care nu locuieste in Maracineni, dar care cunoaste lejeritatea vietii folosind in propria locuinta gazele naturale si care inseamna trecerea la un alt nivel de locuire! In timp ce comuna situata la trei km distanta de orasul Buzau – Maracineni – galopeaza efectiv catre conditii moderne de locuit, alte comune din aceeasi zona metropolitana isi continua somnul ce le trage in urma la capitolul dezvoltare socio-economica! Se spune ca nu este corect sa facem comparatii, insa este motivant! Oare?

Patru dintre fotografii apartin cetateanului Cornel Soimaru din comuna Maracineni care a luat parte la intalnirea in teren a specialistilor Transgaz cu autoritatile din judetul Buzau.

Articolul precedentMasuri urgente in scolile din Buzau contra noului coronavirus
Articolul următorMaracineni galopeaza spre alimentarea cu gaze

1 COMENTARIU

  1. […] Mirajul acesta numit comuna Maracineni are de fiecare data o alta fata a identitatii de prezentat in fata cautatorului de informatie destinata consumului public. Zic sa las vantul sa-si doboare din putere si din start, in dimineata aceasta sa ma abat in zona dinspre albia raului Buzau. Asa, ca sa gasesc argumente pentru cea mai moderna dintre zonele rurale ale judetului Buzau. Este 7 si 4 minute. Nici soarele nu s-a trezit bine. Gandul cel rau spune ca nu am sa dau de vreun om. Ei, na! Doar sunt la Maracineni – patrai legumelor din judetul Buzau, dar si a galopului de dezvoltare! […]

Comments are closed.