Pentru copii si parinti, pe de o parte, pentru dascali pe de de alta parte, dar si pentru autoritatile locale si centrale, ca noul an scolar care ar trebui sa inceapa in septembrie este de fapt o ecuatie greu de dus catre rezolvare. Din cauza pandemiei de COVID-19 care se acutizeaza in majoritatea statelor europene si nu se lasa domolita nici in Romania, judetul Buzau facand parte din lista teritoriilor de risc ale tarii, anul scolar este pus semnul intrebarii si se face trimitere si catre invatamantul online, in mod deosebit, fericite fiind acele situatii in care varianta invatamantului in clasa va putea fi aplicata integral. In acelasi timp, mai ales autoritatile si mai putin specialistii epidemiologi mizeaza pe terminarea concediilor si automat intrarea in regres a noului coronavirus printre romani. Scenarii si situatii. Nesiguranta si probleme sanitare cu care suntem zilnic invatati ca trebuie sa covietuim. Cu toate acestea, scolile ca si cladiri in care ar putea sa intre elevii trebuie sa fie pregatite, sa fie curate si recompartimentate potrivit situatiei din prezent.

In comuna Maracineni, de obicei, la inceput de luna august si pana spre partea a doua din aceasta perioada se pregateau scolile. Desi, vorbim despre lipsa certitudinii inceperii noului an scolar, autoritatile locale respecta obiceiul si sunt aproape de final cu pregatirea scolilor pentru invatamant in banca, dar si online daca va fi cazul.

De la igienizarea obisnuita, la camere video

Tocmai pentru ca exista numeroase incertitudini privind inceperea noului an scolar, desi astazi a fost prima zi de intrat la clasa in cateva unitatide invatamant private din Romania, autoritatile publice din comuna Maracineni au demarat actiuni de amploare astfel incat sa confere un plus de inceredere elevilor, dar si parintilor in acest context pandemic.

Asadar, facem popas la Scoala Gimnaziala “ inv. Clementa Beschea” – unitate de invatamant reper chiar si pentru suratele urbane din zona centrala a orasului Buzau. Inainte de a prezenta ce lucrari de refacere si modernizare au loc in aceasta scoala, spun ca in ultima saptamana din luna iunie a acestui an, zona scolii a devenit zona de gratuitate pentru sistemul public wi-fi alaturi de alte cateva puncte din comunitate precum dispensarul medical, Primaria Maracineni, Scoala Maracineni, toate statiile de autobuz. Nota este relevanta pentru mersul inainte al comunitatii situata la trei kilometri de orasul Buzau in conditiile in care exista atat de multe alte comunitati care nici de asfalt nu au parte… de ce sa licitam noi spre zona smart?!

Revenim in scoala ce poarta numele unei distinse dascalite Clementa Beschea, sotie de preot care a opus rezistenta regimului communist si despre care am scris in premiera aici. Igienizarea din pandemie presupune de data aceasta mult mai multe aspecte. In primul rand, fosta sala de sport din interiorul scolii va fi impartita in aceste zile in doua clase pentru ca intr-una dintre clase sunt mai mult de 25 de elevi cat presupun normele in vigoare dispuse in teritoriu de catre autoritatile medicale si educationale de la Bucuresti. Asadar, sala de sport devine sala de clasa pentru doua clase de elevi, deci inca doua cadre didactice in aceasta unitate.

Fiecare, clasa ca spatiu, a fost masurata separat si corespunde normelor in vigoare. Desi este o cheltuiala in plus pentru autoritatile locale din Maracineni, in scoala din Capatanesti sunt scoase pardoselile si parchetul vechi si montate altele noi, se zugraveste fiecare spatiu si este refacuta instalatia electrica. De asemenea, elevii care speram sa intre in clasa din septembrie 2020 au parte si de mobilier scolar nou. Mai mult, fiecare banca va avea viziera din plexiglas, comanda pentru acest produs fiind deja lansata pentru toti cei peste 400 de elevi din unitatile de invatamant ale comunei Maracineni.

Pentru a nu lasa loc de nesiguranta sanitara in scoala Capatanesti, dar si la Maracineni si Potoceni vor fi dispensere pentru maini si dezinfectant, iar personalul auxiliar care se ocupa de igienizarea spatiilor in fiecare zi va primi doza dubla de clor astfel incat sa fie suta la suta indeplinita misiunea de spalat pe jos.

Desigur, administratia locala din comuna care se dezvolta pe coloana vertebrala a unui oras pregateste pentru copii si masti de protectie sanitara. Poate cea mai importanta dovada a modernizarii intregului sistem educational din Maracineni o constituie montarea camerelor video in fiecare clasa.

La cativa metri in afara scolii din Capatanesti se aud alte zgomote specifice santierului de constructie: sala de sport noua a acestei unitati este in lucru si are termen de finalizare luna octombrie, insa se estimeaza ca inchiderea lucrarilor va fi in septembrie, catre sfarsit.

Noua sala de sport a Scolii gimnaziale Capatanesti “ inv. Clementa Chelcioiu” va putea fi folosita si pentru serbarile de sfarsit de an care in iunie 2020 au lipsit in mod neferict fiecarui elev in parte. Nota reporterului tine doar de atentia pe care educatia o primeste la Maracineni, desigur administratia locala mizand pe rolul social si economic pe care il vor avea generatiile viitoare in dezvoltarea arealului care se pregateste pentru alimentarea cu gaze naturale, ca element premium al confortului din prezent.

Articolul precedentSeniorii Buzaului intra in atentia primariei
Articolul următorDe azi, restrictii de trafic in zona locomotivei de la gara

Comments are closed.