Zăngănim o piatră colorată ridicată din albia Slănicului peste care am trecut în zona Beceni. Poartă urme ce au din 21 aprilie 2022 valoare UNESCO. Cu piatra frumos colorată, cu dungi profunde și formă aparte am zis să pornim pe cărări de munte. El ne-a intrat la suflet. Pe crestele Munților Buzăului dinspre Vrancea încă se vede albul zăpezii ce-și tânguie plecarea. Deasupra lor, mai la stânga, Penteleul e cărunt. Își leapădă și el haina aceasta, dar are să mai treacă timp bun. Azi alegem un drum prin Ținutul Buzăului. Unul în refacere și modernizare. Scormonit de luni de zile, ba chiar din 15 iunie 2020. Mai are puțin, bietul de el și se va ridica între surate. Deja, localnicii aprigi și-au potolit strigătul vizavi de starea acestui drum croit exclusiv prin munți așa cum v-am povestit AICI. Vrem oameni și vești despre locurile lor.

Drumul utilajelor

10 martie 2022

Da, da, chiar așa este cam de o lună și mai bine! Și sunt și muncitori, dar și specialiști prezenți pe șantier! Drumul lui Ceaușescu forfotește pe tronsoane de lucru. O poveste ajunsă deja spre mijlocul Bisocii. Azi nu facem popas pe drum, salutăm din mers oamenii care trag de fiare și țevi, sapă sau direcționează utilaje și urcăm spre patria ciobanului Bucur. Par să lucreze în anumite locuri la celebrele coloane forate despre care Liliana Drăgulin, expertul Consiliului Județean Buzău spunea AICI că stabilizează pârdalnicele alunecări de teren.

10 martie 2022

Pentru lucrările de pe drumul acesta este contract până în iulie 2022 și se speră ca finalizarea să fie maxim în decembrie 2022. E drumul care deschide o patrie aparte a Ținutului Buzăului, iar cei peste 2.000 de locuitori așteaptă să aibă după zeci de ani de așteptare condiții bune de trafic către căsuța minunată.

Așa că mergem mai departe spre Primăria Bisoca. O zi cu forfotă în sediul administrativ din comuna cu 250 de kilometri de drumuri comunale și sătești.

Florin Stemate, primarul din patria aceasta de munteni harnici și care ar trebui să-și ceară drepturi de deținere a proprietății câtorva produse tradiționale celebre spune din start că după refacerea acestui drum județean ce pornește de la Vintilă Vodă și-și încheie misiunea pe povârnișurtile dinspre Vrancea, urgență este furnizarea apei potabile în satele Recea și Sările. Deja există în desfășurare un proiect de circa trei milioane de lei prin PNDL2 astfel încât în aceste două sate să fie apă potabilă în casele celor peste 135 de gospodării chiar din 2022. Ascultați ce spune primarul Florin Stemate.

Deci, reținem că în satul cu 35 de gospodării, Recea se lucrează în prezent la amplasarea bazinului de apă. La Sările, în toi sunt lucrările la rețeaua de alimentare cu apă pentru cele peste 100 de gospodării. Vă aduc aminte că în Sările este și favela rudarului Buba, ultimul lingurar autentic al județului Buzău, om de pus în galeria tezaurelor umane vii ale UNESCO. Proiectul este gata de liman, confirmă primarul din Bisoca, deci va fi apă și în unul dintre cele mai sărate sate din Geoparcul Ținutul Buzăului.

Planificarea înființării serviciilor publice de apă și salubrizare

Este declarația lui Florin Stemate, primarul Bisocii care spune că deja a fost suspusă această idee înregistrării oficiale sub forma unui serviciu comun de apă și salubrizare la nivel de comună. Extrem de dificil subiectul acesta, dar iată cum gândește primarul organizarea acestuia.

Reținem, așadar că pe raza comunei Bisoca vor fi amplasate din loc în loc, la nivel de sat, tomberoane de colectare selectivă a gunoiului. Pentru ridicarea gunoiului, comunitatea are deja o gunoieră, mașină specială pentru activitatea de salubrizare.

După finalizarea lucrărilor privind înființarea rețelei de furnizare a apei potabile la Recea și Sările revenim detaliat, desigur cu problematica serviciului de furnizare a apei potabile.

Rai imobiliar?

Se știe că Bisoca este una dintre atracțiile imobiliare din județul Buzău cam de doi ani în mod continuu. Au pus ochii pe patria ciobanului Bucur fel și fel de locuitori ai diferitelor orașe românești, ba și buzoienii dornici să respire aer de munte măcar o dată pe an în căsuța proprie de vacanță. V-am mai povestit la un moment dat că o intenție de afaceri la Bisoca arăta că se dorește îmbutelierea de aer montan de la 900 de metri altitudine. Acum, aici ajung alte idei, spune primarul Florin Stemate.

Ce rost are să punem noi aici prețuri aflate în zonă, fiecare bisocean știe el însuși cât valorează bucata de rai din patria ciobanului Bucur care se pare că va intra în curând în atenția specialiștilor Asociației Ținutul Buzăului nu doar prin prezența fotografului oficial al GȚB, Marius Iancu, ci prin lucrări de dezvoltare sustenabilă în comunitate.

ciute în Geoparcul Ținutul Buzăului, foto Marius Iancu, 13 aprilie 2022

Vin bani prin Programul Anghel Saligny

Din nou, drumul. Ne întoarcem în comunitate pentru a surprinde pulsul ei. Încă o zi fără soare deschis la comunicare. Muntenii parcurg distanțe scurte, casă-magazin sau casă-școală. De la mijloc de iulie și până la sfârșit de septembrie știu că au parte de muncă intensă pentru că e plin sezon de coasă. Prin grădini, câte-o femeie dă lupta de sezon cu pus semințe de legume și zarzavaturi.

Drumurile din comună sunt chiar și după iarna 2021/2022 cu mult mai bune de circulat decât același județean căruia i s-a făcut darul modernizării și este într-un șantier întins deja pe circa 18-20 de km din totalul de 24,5 km. Interlocutorul nostru spunea mai devreme că vremea bună le permite să balasteze o bună parte dintre drumurile sătești și comunale afectate de precipitațiile anului trecut. 5,5 milioane de lei au fost alocate pentru calamități, dar detaliază primarul Florin Stemate.

Așadar, am ajuns la subtitlu, iar vestea o dă de fapt chiar secretarul de stat Alexandru Stoica, coordonatorul național al Programului de Investiții Anghel Saligny din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Pe baza a ceea ce a spus anterior primarul Bisocii despre cele două proiecte înscrise în acest program – asfaltarea a patru km de drum între Recea și Șindrila, sate ale comunei, și asfaltarea unui km de drum în satul Lopătăreasa, l-am întrebat pe secretarul de stat Alexandru Stoica dacă vor primi sau nu finanțare.

sursa foto facebook, Ioana Horhocică, Lopătăreasa

Informația de la acesta arată că luni, pe 2 mai 2022 intră în analiză și în finanțare pe lucrări în primă urgență. Același demers ar putea să fie asigurat și pentru kilometrul de asfalt din Lopătăreasa. Un aspect foarte promițător pentru că pe drumul dificil de la Lopătăreasa am întâlnit copii cu vârste mici care vin spre grădiniță de la distanțe foarte mari și pe jos, zilnic.

APLOMB

La coborâre, județeanul pare mai simpatic și deja mai bun de circulat decât varianta ocolitoare pe zona Bisoca-Mânzălești. Bisoca este comuna pentru care starea drumurilor este prioritară. Viața rurală de aici trebuie însă conservată cât mai frumos posibil pentru că are obiceiuri deloc întâlnite în alte sate buzoiene, un ritm bine tocmit de oameni cât să nu piardă nici timpul stând, nici să nu uite de ei înșiși și o frumusețe pe care ai să o simți doar dacă vara aceasta urci de două-trei ori spre patria ciobaului Bucur al cărui bolovan imens tronează sus, la Pleși deasupra eternității acesteia.

Articolul precedent(P) BonOM, centru de zi pentru persoane cu dizabilități într-un fost punct termic
Articolul următor1 MAI – abnegație