• Model de buna practica pentru salubrizarea rurala din judetul Buzau.
  • Maracineni inoveaza si asigura deja servicii de salubrizare in alte patru comunitati buzoiene.
  • La 3 km de orasul Buzau se face colectare selectiva a gunoiului menajer.

Romania ramane si in 2020 elevul slab al Europei la capitolul salubrizare, mai ales dupa ce in spatiul public au aparut celebrele informatii despre importul de gunoi chiar si din Africa. Totul pentru ca inca intoarcem nasul de la subiectul gunoi pe care o intreaga legislatie europeana axata pe principii sanatoase si care a reusit sa fie excelent aplicata in statele civilizate ale continentului, apogeul fiind minicentrul de colectare casnic. Sistemul acesta a fost pus la punct in decursul multor ani de analiza si verificari de protectie reala a mediului. La noi, in Romania actiunile organelor de control sunt inca simbolice sau heirupiste atunci cand autoritatile “nu asculta”. Acesta pare sa fie contextul national cu un varf care arata ca insusi Bucurestiul este luat la tinta de UE pentru declansarea procedurii de infringement pe salubrizare.

Coboram in zona noastra, judetul Buzau despre care comisarul sef Carmen Ichim de la Garda de Mediu spune clar: ” e cam haos”. Acelasi haos era si la mijloc de an 2020 cand 15 comune nici nu aveau stiinta cum sa rezolve problematica salubrizarii.

Noi mai coboram o treapta la nivel de comuna. Alegem comuna cu cea mai rapida dezvoltare social-economica, una in care un proiect trebuie refacut de doua ori pe an tocmai datorita acestui progres ce impune noi parametri in cazul amanarilor impuse de autoritatile centrale la vreo finantare. In mod clar, Maracineni este comuna care vinde populatiei de gata 16.000 de oameni sanatate contra 7 lei per persoana lunar. Adica, acesta este costul serviciului de salubrizare. Comparativ cu ceea ce se intampla in minim 30 la suta dintre comunele judetului Buzau actiunii de colectare selectiva a gunoiului din comuna Maracineni ii spun fara rezerve exemplu de buna practica. Imediat detaliem. Intai revenim asupra ideii de colectare selectiva.

Ce este colectarea selectiva?

Vi se pare banal. Deja stiti ca numeroase campanii de responsabilitate si constientizare sociala au trecut precum vantul pe langa urechile noastre si au lasat in urma o lectie slab inteleasa chiar si in 2020. Concret, colectarea selectiva este o parte a procesului de reciclare prin care materialele reciclabile sunt adunate si transportate spre centre de reciclare – iar reciclarea este procesul prin care deseurile cu valoare, spre exemplu ambalajele, sunt transformate in materie prima secundara pentru fabricarea de noi produse. Se face colectare selectiva direct de la populatie pentru a proteja mediul inconjurator, dar si pentru a intra in economia circulara – cea a ZERO deseuri ce rezulta in urma consumului nostru. Uf, greu! Si de spus, dar mai ales de facut pentru ca Romania colecteaza selectiv doar 14%, dar potrivit angajamentelor cu vajnicii europeni ar fi trebuit sa se ajunga in 2020 la 50%! Ca un ritm de evolutie spun ca in 10 ani – din 2010 si pana in 2020 – tara noastra a reusit inca patru procente in procesul de colectare selectiva! 4%! Exemplul vine din Austria care colecteaza selectiv de 30 de ani. In Romania se colecteaza selectiv de la 1 iulie 2019. Ce putem colecta selectiv pentru a fi reciclat? Toate produsele ce devin deseuri si pe care exista bucla Moebius – trei sageti ce formeaza un dreptunghi, simbolul international al reciclarii.

Conteaza doar sa punem ce trebuie in pubelele colorate sau in sacii menajeri – si ei colorati – pe care ii primim de la reprezentantii serviciului local de salubrizare.

Modelul Maracineni de salubrizare

Peisajul judetean nu contine nicidecum exclusiv exemple de buna practica. Cateva sunt acestea. Nu as paria sa fie 10 de dat exemplu din cele 87 de comune. Maracineni este in top. Aici fac eu popas direct in comunitate intr-o zi in care se ridica de pe strazile satului resedinta de comuna tomberoanele cu gunoi, dar si boxerii speciali pentru colectarea selectiva.

La Maracineni s-a investit insa. In primul rand a fost intocmita sinuoasa documentatie pentru a infiinta un serviciu al primariei, apoi intr-un parc auto, au fost facute angajari, a fost gandita colectarea selectiva, desi nu este nicidecum un proces usor si, mai presus de toate acestea au fost locuitorii investiti cu increderea ca vor folosi cei doi saci de colectare selectiva: pentru plastic si hartie si pentru sticla.

Constantin Dumitru, primarul comunei situata la trei kilometri de orasul Buzau spune ca despre corectitudine vizavi de problematica gunoiului trebuie sa fie vorba in tot ceea ce se intampla.

Peste 15.000 de oameni are astazi comunitatea Maracineni, iar din punct demografic, va spuneam aici, viata se transforma lunar. Detaliul deloc de neglijat este ca intreg serviciul de salubrizare al primariei Maracineni sa aiba un program clar si respectat in comunitate.

Ei, de acum trecem la sacii colorati care inseamna in fapt viata! In sensul ca gunoiul bine gestionat si nu aruncat de-a valma pe prund sau in locuri aparent abandonate protejeaza mediul in mod real, nu ne mai sufoca respiratia si asa greu incercata in ultimele noua luni de zile de pandemia de COVID-19.  Pastram modelul Maracineni si aflam de la primarul Constantin Dumitru ce presupune acest aspect.

Una dintre cauzele nereusitei colectarii selective in Romania, arata specialistii din domeniul reciclarii este faptul ca tocmai consumatorul serviciului de salubrizare ridica in mod clar pretentia reducerii din pret daca isi colecteaza selectiv gunoiul produs.

Deci, reducere de pret exista in comuna Maracineni, spune primarul Constantin. Numai ca trebuie adusa in prezent o situatie de inceput a colectarii gunoiului menajer din perioada cand nici nu exista impunerea europeana de colectare selectiva in vederea reciclarii. Atunci, compania care contractase acest serviciu pe zona Maracineni nici nu se mai prezenta sa ridice gunoiul daca existau intarzieri la plata. Era copilaria salubrizarii in Romania. Astazi este altfel.

Mai adaug un argument la alegerea de astazi: comuna model la capitolul salubrizare. Acesta este despre existenta si completarea serviciului de salubrizare cu activitatea si necesitatea platformei pentru gunoiul de grajd despre care puteti afla informatii aici.  Iata ce spune primarul Constantin Dumitru despre aspectul potrivit caruia locuitorii din Maracineni care cresc animale in gospodarie au invatat deja sa duca gunoiul de grajd la platforma prietenoasa cu mediul si special construita in 2020 in comunitate.

Serviciul de salubrizare al Primariei Maracineni asigura ridicarea gunoiului si in comunitatile Lopatari, Sarulesti, Colti si Florica.

Finalul spune asa: se face colectare selectiva cu succes si pentru ca la ridicarea unui sac galben locuitorul din Maracineni primeste un alt sac galben nou. De asemenea, nu mai sunt maldare de gunoi menajer aruncate alandala pentru ca este mai simplu sa pui gunoiul in tomberon, iar acesta sa fie descarcat saptamanal in mod civilizat decat sa transporti resturile de acasa cine stie pe unde cu riscul amenzii. Sa nu uitam ca in fiecare succes al unei autoritati locale este culminant si aportul, implicarea locuitorilor, al consumatorilor acestui serviciu. Si mai este un argument final care arata ca Maracineni este comuna care in curand va trece la un alt nivel de trai, desi in acest moment vorbim despre ea ca despre o comunitate semiurbanizata.

Articolul precedentMaracineni a intrat in calculele Guvernului pentru gaze naturale
Articolul următorDigitalizare in domeniul apei