Papilele gustative intră astăzi în examen. Au învățat vreme bună pe de rost lecțiile din programa de patiserie, ba au și solicitat ore în privat, iar astăzi intră în sala de clasă cu supraveghetori aleși, dumneavoastră, cititorii care în mod categoric ați avut bucuria întâlnirii cu eclerul!

Ehehei!, deja vin valuri de gusturi pe vârf de limbă – ba acruț ca de lămâie, ba se simte spre mijloc ciocolata bine echilibrată, și dacă rotim temeinic găsim arome noi, moderne și prețioase. Fisticul își face loc precum o franțuzoaică pe aleile pariziene, numai că el parcurge parte mica din papilele ce se pun martor, bezelele înveselesc ochii copilului pofticios, iar de el, plăcutul caramel sărat aș zice doar că dă linia clasicului actual.

Haideți să le luăm pe rând! Dar, ca să avem ce spune, trecem o fugă pe la Cofetătia nr. 379, de pe strada Caraiman nr.6, din inima Buzăului, orașul care pariază pe calitate având astfel de parteneri de dezvoltare. Plecăm la subraț cu o cutie ademenitoare în care stau cuminți nouă dintre cele mai frumoase eclere pe care le-au văzut ochii copilului pofticios, bine copilul e un adult, însă…. Din când în când, capacul cu delicioasele colorate se ridică precum o atenționare suntem și noi aici, puțină atenție vrem!

Vine și timpul degustării fiecărui ecler marca 379! Interesanta poveste a eclerului care a pornit o fulminantă cucerire mondială ne duce vreme de câteva rânduri spre Franța patiserilor celebri. Totul pornea la 1850, de la Lyon, al doilea oraș francez, iar eclerul era, în opinia chefilor vremii, o prăjitură atât de bună încât era mâncată dintr-o înghițitură, întocmai ca fulgerului, eclair însemnând în limba lui Voltaire chiar fulger. Datorită unui rege englez, faima eclerului a trecut granița și realmente a făcut repede înconjurul planetei. România a iubit și ea eclerul și l-a pus în vitrina cofetăriilor la loc de cinste, lângă amandine, savarine, cu vreo 30 de ani în urmă, iar mai acum stă țanțos lângă lumea modernă a fisticurilor și cafelei alese care se așterne fin între foi de prăjituri speciale.

Să nu uităm de cutia cu eclere de la Cofetăria nr. 379, biata poftă și-a adus prinosul și a așteptat cât a putut ea de mult. A ascultat o frântură de poveste, a suportat un drum de jumătate de ceas, dar să i se ofere ce i s-ar cuveni!

Regele – ciocolată. Mai în glumă, dar mai ales în serios, eclerul cu ciocolată de la 379 poate primi în orice moment coronița și diploma de ecler-șef dacă este să fie  ales de către copii! Specialiștiii patisieri spun că eclerul se mănâncă pe farfurie cu furculița și cuțitul, însă așa savuros cum îi este dat eclerului cu ciocolată să fie cel mai practic este mușcat rapid. Avalanșa de ciocolată produce senzații speciale de onctuos, copilărie fără restricții, ci doar cu bucurii dulci!

Nobilul cu fistic. Alternăm cu preferința adulților care merge către eclerul cu cremă de fistic. Parcă nu s-ar putea ceva mai plăcut în domeniul prăjiturilor! Crema cu fistic este de o finețe rară, iar după ultima mușcătură lasă dor de mai vreau! Acum, cinstit este că dorul poate fi completat tot de la Cofetăria nr. 379 cu un tort elegant cu cremă de fistic! Este împlinirea tuturor dorințelor! Nimic nu rămâne în urmă!

Șic cu cafea. Cam așa apare eclerul cu cremă de cafea de la Cofetăria nr. 379. Vine ca tura de alergare, de dimineață, dată printre firele umede de iarbă. O trezire la viața vie! Gustul cafelei nu agresează, fapt pentru care devine plăcut și de către copii.

Campionul – piersică. Da! Clar, da, eclerul cu cremă de piersică duce luptă aprigă cu cel cu cremă de ciocolată. Se duelează de la un copil la următorul, ambii aflați la rând la Cofetăria nr.379! Piersica, fructul pe care copiii îl iubesc și datorită aspectului diferit de majoritatea fructelor, dar mai ales datorită consistenței pulpei, își aduce minunatul aport la preparea cremei perfecte pentru un ecler!

Tandem cu bezea și lămâie. Așa bine le stă împreună, încât ochii copilului care de obicei aleg devin dintr-o dată nehotărâți în fața lui. Aspectuoasele bezele sunt visul copilăriei dulci din casa în care mamei îi rămâneau patru-cinci albușuri de ou de pe la cine știe ce cremă, le bătea repede cu telul și scotea, ca prin minune, cele mai bune bezele de pe pământ! Bezelele de odinioară sunt azi preparate ca pentru un eveniment special și armonios așezate pe spatele eclerului cu cremă de lămâie. O combinație atât de prietenoasă, iar pentru adultul pofticios necesitatea că lista de cumpărături din weekendul viitor trebuie să conțină număr dublu de eclere cu lămâie de la Cofetăria nr. 379.

Caramel sărat sau noul curajos. Cum altfel să-i spunem eclerului care aduce echilibrul? Este preferatul doamnelor care au astăzi liber de la orice dietă, curiozitatea copiilor care ar savura oricând ecler și prăjitura despre care domnii întreabă, desigur, cine a preparat-o? Crema de caramel sărat din ecler apare la prima întâlnire realmente drept gustul nou ce trebuie repetat astfle încât să poți spune că îl cunoști.

Ideal ar fi fost să vă spun despre crema de deasupra eclerului care musai trebuie să fie lucioasă și uniform întinsă peste choux-ul de ecler, însă ochii dumneavoastră văd bine că zborul de la clasicul ecler de acum minim 25 de ani și până la delicatul ecler din prezent înglobează minunat și acest aspect!

Un singur lucru poate fi adăugat, la Cofetăria nr. 379 în mod clar sunt eclere potrivit preferinței fiecăruia dintre dvs., în cutia magică a degustătorului cele șase s-au înscris astăzi la examenul …. nu al degustării, ci realmente al savurării! Pe rând, da, pe rând!

… și pe limbă încă stă neastâmpărată aroma fisticului care cere partener de joacă!

Înghețata Moritz și eclerele de 379 sunt la BuzăuFest

Astăzi, 3 iunie 2023 și duminică, 4 iunie 2023, patiserii de la Cofetăria nr. 379 ne fac surpriza specială de a fi printre noi, participanți ori simpli musafiri la BuzăuFest, festival al județului Buzău organizat de către specialiștii Consiliului Județean Buzău deopotrivă cu Zilele Chișinăului la Buzău, în Monteoru. Pe Aty Popescu și patiserele cofetăriei le puteți saluta savurând fenomenala îngehțată Moritz, nu uitați de cea cu zmeură!, sau căutând printre eclerele variate.

Despre eclere scriu de acum papilele gustative care încă notează, copilul și adultul se pregătesc de Monteoru, mai apoi revenim în municipiul Buzău, porțile cofetăriei de pe Caraiman ne așteaptă deschise zilnic!

Articolul precedentMâine, pe 1 iunie, ne vedem la Brătianu!
Articolul următor(P) 3 lei costă anul acesta biletul de intrare în Drăgaică