Cel mai frumos cer de octombrie m-a insotit astazi in cea mai lunga zi de documentare in teren, din toamna acestui an! Am simtit pulsul unei vieti extraordinar de frumoase: este viata muntenilor activi! Este ziua in care intalnesc o doamna invatatoare care face naveta pe bicicleta. Eleganta cat sa-si arate respectul pentru copiii din clasa si mandra ca poate profita de vremea buna cat sa faca naveta intre Manzalesti si Grunj, pe bicicleta. O viata pentru care nici unul dintre noi nu ar da etichetele modernului haotic pe linistea pe care doamna aceasta mi-a dat-o rapid prin vorbe cadentate. Ritmul ei de viata este terapie pentru sanatate!

Si daca ar fi sa concluzionez pentru a da mai apoi detalii as spune si despre voluntarii care fac din satele de munte ale judetului Buzau locuri minunate. Elixir. Ne pun pe farfurie, sub ochi direct, frumusetile pe care noi refuzam sa le mai vedem. Pariem pe lucruri si obiceiuri de imprumut crezand ca acelea sunt fantastice, dar nu credem in valorile din propria ograda. Am uitat sa ne pese de noi si vin tineri, straini de locul nostru si care pariaza pe dezvoltarea durabila pentru a ne arata cum sa iesim din rand! Astazi ii intalnesc in timp ce schimba fata uneia dintre cele mai vechi scoli din judetul Buzau, scoala Beslii, infiintata in anul 1784 ca institutie dedicata invatamantului, insa abandonata in 2015.

Si mai spun ceva: incep sa inteleg si rolul administratiei locale in dezvoltarea aceasta propusa in forma ei moderna! Adica, asist la sprijinirea frumosului chiar de catre edilul din Manzalesti – dascal de moda veche care nu se dezice de maniera sa educationala in tratarea societatii.

Valeriu Besliu imi apare si de data aceasta drept primarul care nu a uitat sa fie dascal! Si am eu note bune ce arata ca asa ar cam trebui sa fie si nicidecum ca in zeci de cazuri din acest loc minunat numit judetul Buzau!

Zic sa invatam impreuna cum se face dezvoltare durabila in Geoparcul Tinutul Buzaului care isi stabileste tot de astazi sediul la Manzalesti, in patria sarii si a apelor dulci!

 

Voluntarii zilelor noastre

M-as face mica-mica in scaun si as deschide ochii cat sa vad spectacolul continuu care se asterne pe tot parcursul celui mai faramitat drum judetean, 203 K! Printre muncitori in papuci care contribuie la stabilizarea podurilor de pe aceasta cale rutiera si alti semeni care desfac marginile carosabilului intr-o lene greu de comensurat, natura isi face loc cu gratie. Soarele sta sulita pe cer intocmai ca vara. Dupa gata doua ore, distanta Buzau-Manzalesti se da rapusa. Acolo unde santierele au executat lucrarile de refacere se circula bine, se schimba chinul in placere! Dau de-a fuga pana in Beslii. Desi vin frecvent pe zona aceasta, cred ca soarele o ajuta astazi sa fie vazuta si mai luminata si mai pusa pe treaba.

Fosta cladire in care se produceau obiecte din lut, unice la nivel judetean si chiar aparte in peisajul national este si ea refacuta si pare ca-si striga petitori. Intr-o alta incursiune poate vedem ce este si inauntru. Cativa zeci de metri mai inspre munte, scoala cu bucuria. Localnicii care au treaba in sus ori in jos si trec prin fata scolii se opresc si se uita cu mare mirare. E forfota, aer de modernitate, de oameni pusi pe treaba. Vin din zari diverse. Cei mai multi sunt din Buzau. Lucreaza la fabrica de bere. Isi iau concediu ori se invoiesc pentru a face astfel de fapte bune. O desfasurare de forte cum nu am vazut in numeroasele puncte de lucru de pe drumul judetean. Diferenta: ei vin cu implicare, cu dorinta de a finaliza un lucru pentru care s-au vorbit! Doamnele pregatesc scandura pentru gard, caci va fi unul pe care arhitectul Florin Enache il gandeste a fi model pentru satul traditional romanesc, barbatii taie fier. Nu exista voluntar care sa-si soarba indelung vreo cafea. Voluntariatul are alti parametri fata de actiunile plicticoase, organizate doar pentru ochiul de pozat de catre oficiali ai statului roman, in mod obisnuit peste tot in tara. Aici, 50 de persoane fizice sau juridice, incepe sa-mi explice Razvan Gabriel Popa, coordonatorul managerial al initiativei Asociatiei Tinutul Buzaului (ATB), au donat pentru a face din scoala cladita in 1784 un centru de senzatii si sediul Asociatiei Tinutul Buzaului. In fata scolii, la demararea lucrarilor au venit si o parte dintre voluntarii dinamici ai Fundatiei Comunitare Buzau. Andrei Tescan vorbeste despre o mana de ajutor pe care o pot da cu bucurie acestor tineri realmente dornici sa ne dezvolte dorinta de a ne ridica propria comunitate din anonimat. In fapt asa incep sa se cladeasca lucrurile frumoase oriunde in Romania astfel incat, ulterior, acestea sa si functioneze foarte bine: in sistem de voluntariat.

 

Laborator unic in Romania pentru toti elevii si dascalii lor

Ceea ce pun la cale Razvan Popa si George Stefan Kudor-Ghitescu, celalalt membru al boardului Asociatiei Tinutul Buzaului pare sa se contureze fantastic! Este o poveste ce ruleaza incet in judetul Buzau, insa fiecare pas dezvolta alti cativa in jurul lui. Spre exemplu, centrul de senzatii gazduit de astazi de fosta scoala de la Beslii.

 

Incet-incet am intrat in scoala fanion pentru istoria educatiei din judetul Buzau. Fanion odinioara pentru comisiile metodice din zona aceasta a Vaii Slanicului, incepe sa-mi explice primarul Valeriu Besliu din comuna Manzalesti, scoala Beslii a avut elevi pana in 2015: Erau doua posturi de invatator, spre exemplu aici. Cand era timpul pentru comisia metodica, aici ne adunam toti cei 13 invatatori din comuna. Odinioara. Erau comisiile metodice pe obiecte de educatie. Era si scoala de coordonare. Numai ca nu au mai fost elevi si s-a mutat scoala de coordonare la Grunj. Obiectul activitatii acestei unitati se pasteaza, tot despre educatie vorbim, va fi centru de senzatii cu scop educational pentru elevii din cele 18 comune care fac parte din geoparcul Tinutul Buzaului care pot veni aici gratuit. Noi ne-am adus aportul in ceea ce priveste sustinerea integrala a ideii, dar si efectiv cu voluntari din localitate si asistati social din comuna care au finalizat gardul drag din jurul acestei scoli. Daca voluntarii veniti prin Asociatia Geoparcul Tinutul Buzaului au inceput, noi am terminat acest gard deosebit de interesant. Dupa gard, urmeaza acoperisul, dar trebuie ca arhitectul Florin Enache sa revina aici pentru a discutat strategia. Pe de alta parte, ca si cladire, scoala devenita acum centru de senzatii este refacuta chiar prin 2014, aproape de ultima perioada de functionare ca si scoala dedicata invatamantului. Pentru noi este in mod esential altceva! Ceva despre care putem vorbi cu mare mandrie si bucurie!”.

L-am ascultat cu atentie pe primarul Valeriu Besliu, reprezentantul oficial care va sta si maine pe santierul de la Beslii pentru ca in jurul centrului de senzatii sa se faca o altfel de lumina: cea a comunicarii, socializarii, dar si a educatiei prin stiinta! Se finalizeaza acest gard drag!

Ramanem in sala de clasa pana in 2015, de astazi prima sala aproape gata  a centrului de senzatii in care mai multe aparate fac minuni.

George Kudor intervine cu explicatii. Nu vreau sa inserez pur si simplu poate cea mai interesanta dintre declaratii fara sa spun ca George are master in conservare si in prezent urmeaza calea doctoratului in geografie. Lucreaza in educatie, iar la baza este inginer. In ATB este specialistul in arii protejate si educatie, iar in proiectul de la Beslii este cel care a explicat minunat care este utilitatea aparatelor interesante din centrul de senzatii.

 

Science museum la Manzalesti

Si nu este doar o pretentie exprimata in cuvinte, ci realitatea aflata la 55 de kilometri distanta de orasul resedinta de judet, Buzau. Acest centru din cadrul Asociatiei Tinutul Buzaului devine un prim science museum al judetului per ansamblu, iar Razvan Popa, coordonator al ATB detaliaza astfel incat sa intelegem clar ce se poate face impreuna cu elevii in acest spatiu.

 

Nu avem cum sa nu mergem mai departe in sala celor mai interesante aparate care ii pot lamuri practic pe copiii nostri, spre exemplu ce inseamna glasul pamantului, dupa cum asa de frumos a vorbit Cecilia Petrescu, unicul culegator de folclor din judetul Buzau si custode al Muzeului Timpul Omului din Manzalesti, muzeu infiintat tot de catre acesti profesionisti ai ATB in colaborare cu Primaria Manzalesti. Doamna aceasta este si membru de baza in coordonarea activitatii asociatiei aici, in arealul Beslii si nu numai. Insa va explic imediat despre doamna deosebita, zic sa ne spuna Razvan despre geofon, radioactivitate si radon, iar dumneavoastra chiar sa ascultati si sa va regandai iti actiunile din planul imediat.

 

Geogate pentru Vulcanii Noroiosi si modelul Popa Tanda

Cumva definirea unui tinut ne da fiori pentru ca in Romania ne-am obisnuit in mod fortat sa identificam un singur tinut, iar acela sa fie cumva construit in sens negativ. In zona Buzaului se construieste insa de ani buni un tinut cu componente diverse: de la educatie la dezvoltare sociala, de la economie la turism, adica dezvoltare durabila pentru ca fiecare cupleaza la formarea unui singur intreg. Mai mult, tinutul acesta identifica grozav arealul turistic al judetului Buzau in cel de-al doilea geoparc al Romaniei, dupa Hateg. Tinutul Buzaului are la baza asociatia coordonata de Razvan Popa.

 

In acest tinut, rolul comunitatilor este primordial, spunea Razvan Popa, cel care ne preda lectia devenirii in comunitati veritabile si unite asa cum apar la fel de lent si in partea Muresului, Clujului, Brasovului sau Covasnei. Modelul Popa Tanda – secretul implicarii comunitatii, arata anterior Razvan Popa. Iar comunitatea este reprezentata astazi, in toata aceasta efervescenta de voluntariat de Cecilia Petrescu. Cu un portmoneu de chei, nici una de la propria casa, doamna aceasta pe care noi o stim imbracata in cele mai frumoase costume populare din judetul Buzau este cumva ea insasi cheia a ceea ce se intampla in scoala Beslii. Doamna Petrescu este liantul dintre tineri si comunitate, tine tare mult la traditia ospitalitatii muntenilor si ii serveste pe voluntari cu bunatati locale si le raspunde mai ales la intrebari cu formulare scurta de genul unde este…?

 

Am lasat special la final sa va vorbesc despre gard si arhitectul de la #Better, Florin Enache pentru ca este o legatura ce se poate duce inapoi la doamna Petrescu, la primarul Valeriu Besliu si Manzalesti si punct final la Razvan Popa. Gardul acesta de joasa inaltime lasa posibilitatea celui care trece prin Beslii sa observe ca are ce sa vada inauntru, ca trebuie sa se opreasca sa-si sporeasca propria cunoastere si sa initieze discutii cu muntenii frumosi ai judetului Buzaului care pot spune in acelasi timp povestea pietrei, a sarii si a lemnului, a omului care isi scrie eternitatea intre muntii minunati ai Meledicului.

 

Aplomb

Imi pun astazi la pachet, de la Manzalesti, iubirea fata de valorile pe care le am langa mine. Ridic un gand bun celor care isi rup din fuga continua pentru a supravietui cat mai bine si le ofera  timp celor care au nevoie sau ofera munca pentru educatie, civilizatie si bunul fara de margini al Buzaului, insasi existenta! O comunitate speciala, Manzalesti creste intr-un ritm propriu si se identifica doar cu ceea ce are ea! Nu cauta decat sa-si scoata din rand oamenii care vor sa promoveze frumusetea locului din toate punctele ei de vedere: turism, social, ba si economic, cultural, educational!
Dumneavoastra nu ezitati sa va opriti in locul in care timpul i-a dedicat omului un muzeu, la Manzalesti, de-a stanga drumului judetean cu tuful alb de la Grunj vecin, dar inainte primiti lectia practica de stiinta interactiva din centrul de senzatii de la Beslii! Nu-ia asa ca Buzaul stie povesti interesante si moderne?

Articolul precedentE targ apicol, in weekend, la Buzau!
Articolul următorBarajul Siriu, singura sansa a unui pret mai mic al apei