Rieni (Bihor), Crișcior, Baru, municipiul Brad, Baia de Criș (toate din județul Hunedoara), Nojorid (BH), Unirea (Călărași), municipiul Ploiești (Prahova), Malu (Giurgiu), Frumosu (Suceava), orașul Murfatlar (Constanța), Poiana Sibiului (Sibiu), Studina (Olt), Poarta Albă (Constanța) și Mărăcineni (Buzău).

Acestea sunt cele 15 localități din România care primesc acordul Ministerului Fondurilor Europene pentru finanțare europeană destinată înființării de rețele inteligente de alimentare cu gaze naturale!

Mărăcineni este singura localitate buzoiană care primește vestea așteptată de minim 30 de ani de către comunitatea cu peste 15.500 de locuitori! Proiectul a fost admis al 15-lea pe lista MFE și va primi finanțare de 65, 73 milioane de lei din totalul de aproape 92 de milioane de lei necesare. Acest lucru înseamnă că în curând va putea fi demarată licitația prin care să fie desemnată firma ce va face lucrările în comună.

Între timp însă, fotografiile arată că deja dinspre Vernești, lucrările executate de consorțiul de trei firme argeșene și mureșană au ajuns la marginea DJ 203 K Mărăcineni-Lopătari, la limita dintre satul comunei Mărăcineni, Potoceni, și comuna Săpoca, areal în care va fi înființată stația de reglare-măsurare. Termenul cel mai probabil ca o astfel de SRM să existe ar putea fi chiar primăvara acestui an.

Despre epopeea gaze la Mărăcineni v-am scris fiecare pas parcurs de către autoritatea publică locală pentru a obține reușita din prezent și puteți găsi și citi materialele de presă în www.buzaulinreportaje.ro.

Muncitorii au pregătit în cursul zilei de marți, 8 februarie 2022, zona prin care va fi subtraversat la începutul săptămânii viitoare chiar DJ 203 K Mărăcineni-Lopătari pentru ca țeava de gaze să ajungă în SRM-ul ce va fi înființat în vecinătate. Când temperaturile se vor stabiliza și vor fi pozitive vor avea loc și lucrările ce se anunță a fi impresionante de subtraversare a râului Buzău. Aici, adâncimea la care se fac foraje speciale este de 70 de metri.

De notat este și un alt aspect și anume că în cursa pentru finanțarea pentru aducțiuni de gaze naturale sunt în total 60 de localități buzoiene, potrivit informațiilor furnizate de către specialiștii Consiliului Județean Buzău care coordonează Asociația ProGaz2020. Câteva au reușit să scrie proiecte și să le depună spre finanțare, însă doar celebrul și muncitul proiect din Mărăcineni a primit aviz favorabil de finanțare de la MFE.

Articolul precedent(P) Lucian Romașcanu anunță modificarea ordonanței referitoare la finanțarea de programe și proiecte culturale
Articolul următor(P) Ministrul Culturii, întâlnire cu ambasadorul Turciei la București