Pentru ca e sarbatoare! Si este prima dupa 30 de ani de cand Nehoiu este oras! Sunt Zilele Orasului Nehoiu!

Este clar ca drumul de astazi duce in centrul orasului de munte al judetului Buzau care vrea, domnule sa se ridice prin propriile puteri redobandite nu din padurile din jur, mai degraba din apele repezi si din dorinta de a deveni o urbe de luat in seama in plan national. Si daca ne uitam pe filele de istorie identificam si importanta si unicitatea in plan continental, in Europa prin activitatea IFET-ului.

Sterg aprig stropii de ploaie de oriunde: din gand, de pe haina, din fata ochilor. Prognoza citita si recitita ieri imi arata ca astazi gata, s-a zis cu ploaia, insa in fapt ploua lent, ca de toamna cuminte si recenta, sprintara si deloc vinovata. Dar stropii acestia sunt reci. Strang ghem sufletul si il dau inapoi in camaruta calda. Caut in zare ceva linistitor, acompaniat de soare… ei, da! Rasar coamele blande de pe la Poienile de Patarlagele. Si dincolo, la un lat bun de drum, cam de la Chirlesti in sus este soare cat sa stai cu sufletul la gura: o fi si cald?

Nu e deloc cald. Si la un moment dat il intreb pe primarul Ionut Milea, pe care il intalnesc in jumatate de ceas, aici cand vine vara? 6 grade C erau la mijloc de saptamana la Nehoiu.

Orasul prin ochii lor

Trec la pas. Mai ales doi cate doi. 12 minute ii privesc din curtea Catedralei Vaii Buzaului – Catedrala din orasul Nehoiu. Ascunsa bine de poarta, privesc spre orasenii cuminti. Putini dau de-a fuga! Din patru, doi sunt seniori. Fiecare duce cate o sacosa tinuta fedeles pe o mana care sta sprijinita de cealalta la spate. Din cand in cand se opresc, se intorc fata in fata si unul ridica mana intr-o directie. Explica, rad si iar cativa metri pana la magazin. Dinspre blocurile centrale, domnul Dutu, fost om al muntelui pana la pensie, a iesit singur sa cumpere paine. Nu e abatut, ci priveste spre bannerul de la bloc: pe 11 si 12 mai la Nehoiu se petrece, sunt Zilele Orasului Nehoiu!

Ies repede din curtea Catedralei din Nehoiu pentru ca primarul Ionut Milea vine sa luam pulsul strazii impreuna, sa discutam despre o zona care la 30 de ani de viata in randul oraselor clocoteste de tronsoane in lucru: ba si de strazi in asfaltare, lampile de iluminat sunt inlocuite cu unele grozave finanatate de elvetieni, la fostul camin Foresta inca este santier, in fata Casei de Cultura vreo zece oameni planteaza flori… e sau nu miscare in Nehoiu?

Ii spuneam zilele acestea lui Sorin Carjan, primarul din Rm. Sarat ca este incorect sa spuna ca el conduce o comuna mai mare. Poate e o relaxare sa gandesti asa sau poate asa mai pierzi din responsabilitate? Pe Ionut Milea nu l-am auzit dand vorba inapoi vreodata spre ideea de comuna! Nu, nehoienii vor sa fie oraseni cu drepturi depline si sa traiasca intocmai.

Au ei oamenii acestia o mandrie aparte! Stiu foarte bine sa se coalizeze atunci cand trebuie sa duca o misiune la indeplinit, iar acum scopul este prezentarea in fata lumii mari cu prima sarbatoare proprie a acestui oras dupa foarte multi ani de lipsa. Constanta Doman, doamna in mainile careia sunt cartile unei intregi urbe vorbeste cu mare mandrie!

 

 

Ce dimineata rece astazi la Nehoiu! Oamenii de aici nu-si strang atat de tare hainele in jurul trupului precum fac eu si trec mai departe. Statiile centrale de autobuz se aglomereaza dintr-o data. Foarte multi tineri. E ora de plecat la scoala. Merg cu primarul Ionut Milea pe strazile centrale din Nehoiu, de la Casa de Cultura spre zona din care batea pana in 1989, iau si eu acest reper cu valoare istorica,  batea, spuneam, inima insasi a orasului: zona Foresta. Oamenii fac popas si isi saluta primarul, iar el ii invita la prima editie a sarbatorii orasului in varsta de 30 de ani.

Initiere in sarbatoare

Cel putin asa se doreste a fi ziua de maine, dar si duminica imediata in acest oras inconjurat de paduri si spre care vine din plin aerul cel mai bun din Romania: aerul din Gura Teghii. In fapt, imi povesteste primarul urbei buzoiene de la munte, in 2018, la mijloc de toamna, s-a facut o proba a capacitatii si dorintei de distractie si petrecere a nehoienilor si a fost organizata o sarbatoare a forestierilor despre care au si pomenit oamenii de pe strada. Desigur, locuitorii, iubitorii si turistii de Nehoiu au venit cu miile la eveniment. De data aceasta, spune edilul Milea pentru ca s-au implinit 30 de ani oras pe 25 aprilie 2019, iar buzaulinreportaje.ro a scris despre eveniment https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/la-multi-ani-nehoiu/, este altfel. Iata detaliile lui Ionut Milea.

Continuam drumul prin inima Nehoiului atat de montan pentru mine – oraseanca de Buzau care bate zilnic strazile unui oras devenit deja prea aglomerat cu oameni prea grabiti si parca din ce in ce mai indiferenti. Mergem spre stadionul orasenesc. E cale lunga. Printre blocuri se vede soarele. Umbrit totusi de norii pasageri. Si aici se lucreaza. Este freamatul atat de placut al unui oras care pune umarul la propria-I crestere. Si daca va aduceti aminte de cetateanul Arbeit, centenarul din Pietroasele care spunea ca el nu poate sta locului, ca trebuie sa munceasca, sa produca ceva pentru ca daca produce pentru el si tara inflreste, ei bine asa vad si aici. Oameni asistati, angajatii Primariei Orasului Nehoiu, dar si cetateni simpli care vor pur si simplu sa vada ce si cum se intampla cu putin timp inainte ca petrecerea de pe stadion sa inceapa sunt in acest spatiu.

 

Orasul forestierilor renaste!

Sa punem pariu ca vremea tine cu nehoienii si cel putin duminica, in ziua cea mai incarcata de evenimente din cadrul Zilelor Orasului Nehoiu sa urcam la munte, la acesti oameni faini acasa pentru a petrece la prima editie a sarbatorii unui oras in varsta de 30 de ani care trece prin ample schimbari economice pe care le vom detalia in curand intr-un reportaj amplu. Daca aveti copii nu ezitati sa-i luati la petrecere chiar si sambata. Este ziua in care personajele din lumea animata a taramului magic numit copilarie poposesc la Nehoiu. De retinut este ca sunt primiti si chiar invitati la eveniment  si micutii care au costume speciale pentru astfel de ocazii.

Timpul suficient de mult petrecut in strada, in zona centrala a orasului Nehoiu nu mi-a aratat decat o fata in crestere a urbei montane. Nu am avut nicicum senzatia ca orasul acesta moare sau ca vrea sa redevina o comuna cu peste 11.000 de locuitori! Va redau in continuare o declaratie aparte a tanarului primar Ionut Milea si am sa va rog sa ascultati dincolo de cuvinte.Uneori ele spun mai multe decat cuvintele insele!

Nu spun emotionant, ci mai degraba de suflet. Sunt sunete lasate intentionat pentru a-i auzi si zambetul!

Cat timp am stat impreuna pe stada a vorbit doar cu zambetul pe buze: este orasul natala care devine incet-incet un oras care isi identifica o identitate aparte fata de restul judetului Buzau.

 

Articolul precedent1 an de buzaulinreportaje.ro!
Articolul următorANUNT