Pledoarie pentru rafinețuri! Nu facem noi multe nazuri când vine vorba despre rafinețuri, deh!, avem sânge de român încă aflat la capitolul explorare atunci când stăm în fața farfuriei. Și ne place tare mult să explorăm bucătăriile țărilor cu care ne înrudim, potrivit filei de istorie. Ne-am rafinat și gusturile și alegerile, ba și comportamentul față de mâncare! E timpul pentru un regal gastronomic adus din peninsulă la Buzău! Avertismentul spune că după ce veți citi și viziona,  papilele dumneavoastră gustative vor da năvală afară și veți fi obligați să apelați 0743/349.827 pentru a sfârși războiul!

Așa că, marșăm pentru a patra oară să gustăm cu ajutorul cuvintelor și scriem în paginile www.buzaulinreportaje.ro , la rubrica deja căutată de cititorii fideli și numită ASTĂZI MÂNCĂM LA ANTICA ROMA!, fiind vorba desigur, despre restaurantul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 12, din Buzău!

Îngăduiți-ne înainte trei rânduri măcar! A fost magistrală primirea la masa cu pește și fructe de mare gândită de lady chef Andreia Pascu de la Antica Roma! Lumină suficientă pentru un miez de zi, parfum de flori proaspete pe sala principală a restaurantului și masa, masa, dragilor, atent așezată și dominată deja de cinci platouri cu rafinețuri ce au dezvoltat aprige invidii între poftă și așteptare!

Italienii pun preț pe respectarea cu strictețe a rețetei și pe respectarea calității și prospețimii ingredientelor! Întocmai și lady chef care a studiat și lucrat în cucina italiana- bucătăria italiană timp de 20 de ani!

Arome aparte sar de pe platourile albe și întinse fix ca la un festin! Păi, masă premium este cea de azi cu pește și fructe de mare! Iar în Buzău nici că ai să găsești așa ceva! Am face pariu, dar nu suntem adepți! Mai bine vizionăm împreună!

Antipasti sau gustări reci ori clade sunt primele care dau bir cu papilele agitate de atâtea mirosuri și culori, iar lady chef Pascu a oferit ca deschidere pentru masa cu pește și fructe  de mare insalata con frutti di mare – salată cu fructe de mare, insalata polpo e patate – salată de caracatiță cu cartofi, salmone marinato con sale e zucchero –  somon marinat în sare și zahăr, tartar di tonno con pomodore e risso basmati  – tartar de ton cu roșii și orez basmati, până aici preparate reci, bacala in pastella  – merluciu pastelat și impetata di cozze con vino bianco e pane brucato – midii în sos de vin alb cu pane prăjită, două preparate calde! Regal!

Pentru că masa aceasta pregătită în stil italian la Antica Roma, pe Bdul. 1 Decemrie 1918 a nr.12 în Buzău, este pentru patru persoane și este un prânz are și fel doi, dar și fel trei. Așadar, potrivit specificului peninsular nimerit este să te bucuri de oamenii alături de care servești așa preparate speciale, să râzi și să te bucuri de fiecare minut din viață!

Felul doi vine din nou pe platouri, dar unele și mai mari, și mai aspectuoase, și mai apetisante! Pasta alla chitarra con frutti di mare – paste chitarra cu fructe de mare, fel de mâncare la care italienii spun de fiecare dat că este Dragoste pură! fiind pe gustul lor de fiecare dată! Pe al doilea platou se află risotto con gamberi e zucchini – orez cu creveți și dovecei!

Zăbovim preț de frittura di gamberi e calamari ­ ­- o friptură de creveți și calamari pregătită de lady chef în premieră la Buzău, deși în Abruzzo, zona italiană în care a gătit 20 de ani o servea clienților din propriul restaurant chiar și zilnic!

Regal! Pește și fructe de mare în Ținutul Buzăului – patrie a iuților cârnați de Pleșcoi care fac și aici casă bună cu rafinețurile peninsulare, dar și a ciorbei de foi cu lapte rătăcită zilele acestea la coasă, pe la munte, în blide din pământ, cum se spune! Și nu este doar o simplă masă aceasta de la Antica Roma, ci este o demonstrație de măiestrie, de gusturi diverse, dar și de educare a noastră, cei care acceptăm, desigur, noi cei de aici, de prin Buzăul minunat, când vine vorba despre a găti altfel creveți, caracatiță, sepie, ton, somon, midii mai ales, calamari, paste și orezul special al italienilor!  

Lady chef Pascu ține cont de excesiva căldură de afară și la finalul mesei cu pește și fructe de mare oferă spre răcorire o celebră panna cotta cu mure și aronia … de Buzău însă!

Poposim, mâncăm, ba și învățăm și ne obișnuim cu rafinețuri aici, acasă la Buzău!

În galeria foto respectăm ordinea de servire la astfel de masă specială!

Articolul precedent(P) 37 de blocuri din Buzău intră în valul renovării
Articolul următor(P) În sfârșit! E 85 va avea patru benzi între Buzău și Oreavu!