■ În cătunul Coita din comuna Bisoca șapte ( 7) urși au fost văzuți în același grup!

■ Comuna Bisoca are opt sate – fiecare sat are minim trei-patru urși care atacă aproape noapte de noapte.

■ Din toate satele, copiii vin inclusiv pe jos către școală. În această comună trăiește un om desfigurat de urs în urmă cu puțini ani.

■ Județul Buzău are câte un urs pentru fiecare 432 de locuitori! Adică 1.000 de animale sălbatice fără rival în păduri!

■ Vânătorii cer circuit mai scurt al actelor și colaborare între cei ce protejează mediul, ei și specialiștii din minister.

■ Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna află despre subiect și spune clar că aprobă pe baza solicitării AJVPS câteva relocări și mai multe extrageri de urși!

URSUL – PESTE TOT ÎN BISOCA

Se-arată timid primăvara cu câteva dintre bucuriile ei, dar și cu pericole pe care cei 2.700 de locuitori ai comunei Bisoca le trăiesc realmente cu groază deja an de an în fiecare februarie mai cald, martie și gata tot aprilie – animalele sălbatice atacă sistematic gospodăriile lor! Și sunt mai multe și mai adaptate mediului de trai al omului cu fiecare primăvară ce vine.

Oamenii se întâlnesc cu ursul și la apus când duc vaca la apă la izvor și în zori când ies de la o brumă de loc de muncă! Ursul intră în saivane și fură mai ales porcii, dar nu au renunțat nici la curcanii locuitorilor din Coita, zonă intens populată care a făcut gălăgie ca la stadion când a văzut ursul, însă sălbaticul s-a obișuit cu țipetele oamenilor, și-a îndeplinit misiunea și a fugit cu pasărea.

Despre acest subiect am scris de la fața locului și în acest reportaj! După acest material au fost câteva oftături și numeroase bombăneli, vreo câteva vizite în patria ciobanului Bucur – așa, mai ales pentru peisaj, nu că ar fi fost luate măsuri, și o goană. Goana a fost pusă la cale mai ales cu ajutorul jandarmilor ce i-au susținut pe administratorii unuia dintre fondurile de vânătoare. Pentru că autoritățile de atunci au luat decizii în folosul oamenilor cu încetinitorul sau deloc astăzi aducem subiectul în atenția celor care dau primele semnături pe actele ce arată că ursul este un pericol pentru bisoceni!

Readuc aminte că în comuna Bisoca trăiește un om care cu puțini ani în urmă a fost desfigurat de un urs în apropierea casei sale. Omul nu a depus vreodată vreo sesizare ce i-ar fi putut face dreptate.

Singurele nopți din ultimele săptămâni în care ursul nu a atacat în satele din Bisoca sunt marți și miercuri, 30 și 31 martie 2021.

Revenim în comunitate și discutăm cu primarul Florin Stemate care spune că pe 31 martie 2021 în comună a fost prezentă o echipă complexă alcătuită din specialiști ai Gărzii Forestiere Vrancea, Agenției pentru Protecția Mediului Buzău și ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău. Au evaluat paguba din gospodăria unui om din satul Lacurile – un porc mâncat de urs.

Iată ce spune primarul Florin Stemate despre despăgubirea localnicilor care au pagube produse de urs în gospodărie.

BISOCEANUL CARE A RIDICAT ÎN PICIOARE AUTORITĂȚILE ROMÂNIEI

Se numește George Ionașc. Nu locuiește în Bisoca, însă are casă și cele mai apropiate rude în Bisoca. Demersul acestuia a pornit pe 23 martie. În noaptea precedentă unul dintre mulții urși din Bisoca i-au atacat gospodăria și a luat un porc. Sălbăticiunea a devorat animalul domestic la circa 350 de metri distanță de casa lui George Ionașc. De reținut este că locuința acestuia se află cumva în zona centrală a comunei Bisoca, zonă dens locuită și intens circulată, aici fiind DJ 204C Vintilă Vodă-Sărulești-Bisoca.

Bisoceanul a făcut petiții peste petiții, inclusiv ministrul Mediului are pe masa sa povestea a ceea ce se întâmplă în această parte de județ Buzău. În curtea casei lui Ionașc a fost prezentă și una dintre cele șase comisii de evaluare din 2021. Iată ce spune despre acest aspect!

Ca de obicei, locuitorii, oamenii în general, direct afectați iau legea la citit și înțeles. De data aceasta, avem de-a face cu un cetățean care a lucrat fix cu legea. Oamenii ajung astfel să vadă ce spune legea că ar trebui să facă responsabilii în zona Bisoca astfel încât ursul să-și respecte teritoriul său și să nu mai iasă la atac în satele locuite. Ba, George Ionașc a oferit și exemple din vecinătate – zona Borzonț, județul Harghita unde există inclusiv un observator pentru urși.

VÂNĂTORII ÎI CER MINISTRULUI URGENTAREA DECIZIILO

Despre situația de la Bisoca e de discutat în detaliu inclusiv cu medicii sanitar-veterinari care trebuie să spună dacă nu cumva obiceiul urșilor de a ataca  animale domestice din gospodării este sporită de consumul, în pădure, a mistreților morți din cauza pestei porcine africane. Observația nu aparține jurnalistului, ci chiar unui oficial.

Vom verifica și vom reveni asupra subiectului pentru că atacurile, spune Dragoș Ștefănescu, director al AJVPS Buzău, administrator de fond de vânătoare la Bisoca, nu se vor opri până la jumătatea lunii aprilie.

Spunem că AJVPS Buzău a fost înființată în 1968, are 1069 de vânători și 578 de pescari și are drept obiective și atribuții principale “conservarea biodiversităţii şi protecţia faunei de interes cinegetic şi piscicol prin vânătoare şi/sau pescuit sportiv practicate în mod durabil, ca forme de odihnă activă şi recreere; reprezentare şi apărare a drepturilor şi intereselor membrilor asociaţi; gestionarea durabilă a fondurilor de vânătoare şi de pescuit sportiv contractate; activităţi competiţionale de pescuit sportiv, de tir şi chinologie vânătorească; organizarea de expoziţii şi alte manifestări cinegetice şi de pescuit sportive”.

Iată opinia lui Dragoș Ștefănescu despre situația de la Bisoca!

Ce este de făcut? Timid, pentru că fiecare conducere a Ministerului Mediului, până în prezent a amânat luarea unor decizii în favoarea oamenilor, vânătorii au remis acestui for decizional acte necesare pentru recoltarea/extragerea de la Bisoca a unui exemplar de urs, spune directorul Ștefănescu. Iată ce spune primarul Florin Stemate despre acest aspect – vânarea unui singur urs la Bisoca!

Directorul AJVPS arată că sunt numeroase discrepanțele între realitate și demersurile legale pe care le au de parcurs astfel încât localnicii să vadă efectele așteptate – urșii s-au întors în pădure ori sunt mai puțini!

BUZĂUL ARE APROAPE 1000 DE URȘI!

Interesant este să avem în față și informațiile concrete de la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău care arată într-un comunicat informativ solicitat de redacția noastră că în județul Buzău erau 968 de urși. Monitorizarea este efectuată în 2020. Chiar în această săptămână se finalizează monitorizarea aferentă anului 2021 privind populația de urs din Munții Buzăului. Numărul maxim de intervenție propus pentru sezonul de vânătoare 2020-2021 este de 56 de exemplare. Adică, numărul maxim de urși pentru care ar trebui să aibă loc recoltarea (vânarea) este 56.

Potrivit datelor remise de AJVPS către APM Buzău, în fondul de vânătoare 40 Vintilă Vodă, fond ce se întinde pe raza comunelor Vintilă Vodă, Bisoca, Sărulești și Mânzălești au fost identificați 34 de urși, propuși pentru recoltare 3!

În 2020, specialiștii APM au luat parte alături de reprezentanții Gărzii Forestiere Vrancea la patru evaluări ale pagubelor produse de urs în Bisoca, iar până pe 31 martie anul acesta, deja au avut loc șase astfel de acțiuni, deși în realitate atacurile au fost minim triple, reclamă chiar oamenii satelor din această zonă montană.

În 2019-2020, gestionarul fondului de vânătoare a obținut de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor autorizație de recoltare a doi urși, însă aceștia nu au putut și identificați și recoltați în perioada înscrisă pe autorizația emisă de APM Buzău.

Revenim acum la AJVPS. Dragoș Ștefănescu arată că a întocmit și remis la final de martie 2021 actele necesare recoltării a minim un urs din zona Bisoca. Directorul AJVPS spune în partea audio de mai sus că populația de urs a crescut foarte mult în pădurile Buzăului. Vă ofer datele oficiale furnizate de APM care spun că în 2019 erau 858 de urși, cu 38 mai mulți decât în 2018. În același timp, în 2020 sunt 970, deci cu … 112 exemplare mai mult decât în 2019, iar optim ar fi ca în județul Buzău să fie doar 162 de urși!

Despre reticență în aprobarea recoltării vorbea directorul AVPS și punem clar sub ochii dvs. situația cererilor de recoltare. AjVPS a solicitat MMAP și a fost respinsă recoltarea în 2020 a unui singur exemplar de urs în zona Beceni. În 2019 s-a obținut aprobarea și au fost vânați doi urși din arealul Rm. Sărat și Colți, plus cele două cereri aprobate, dar pentru care nu a avut loc recoltarea în timpul pentru că tocmai aprobarea a venit tardiv, la final de an și nu a mai existat timp fizic pentru vânarea urșilor.

Când povestesc despre întâlnirile lor cu urșii, bisocenii spun că ursul nu mai fuge de ei când aude gălăgie, când este alungat, ba se uită lung la om ori își vede de treaba lui. Oamenii cred că mulți dintre urșii ce se plimbă pe oriunde fără a fi stingheriți provin din zonele turistice consacrate ale României și în care au fost învățați de om să primească mâncare, deci merg pe ideea relocării acestora. În acest caz, directorul Ștefănescu d ela AJVPS ar trebui să știe dacă la Bisoca sunt sau nu relocați urși. Iată răspunsul!

Cea mai bună soluție, spune directorul AJVPS este ca protecționiștii să ia loc la aceeași masă a discuțiilor cu gestionarii fondurilor de vânătoare și cu reprezentanții ministerului astfel încât să se ia decizii coerente și corecte pentru oamenii din zonele populate excesiv și natural cu urs. Oamenii realmente sunt în pericol și nu trebuie așteptat ca un bisocean să moară în labele animalului fără rival în pădure și mai apoi să fie aprobate recoltări!

MINISTRUL MEDIULUI, TANCZOS BARNA ANUNȚĂ MĂSURI CE POT FI LUATE ÎN CAZUL URȘILOR DE LA BISOCA

Vânătorii vorbesc despre discrepanțe între ceea ce pot și au voie să facă ei în teren, ce spune legea și pasul de melc ori reticența cu care au fost date până în prezent aprobările de la ministerul de profil. În fapt, Direcția de Biodiversitate din MMAP este vizată, iar ministrul Tanczos Barna, contactat telefonic spune că în mod clar că știe despre ce este vorba și vor exista schimbări și aici, dar și legat de durata prea mare de timp de la remiterea unei cereri spre exemplu de la Buzău și până la aprobarea ei, în minister, la București. Iată declarația ministrului!

Pe de altă parte, ministrul Tanczos de la Mediu, fiindu-i prezentate doar câteva dintre informațiile ce privesc atacurile de la Bisoca a garantat că într-o săptămână maxim vor exista aprobări clare de relocări și extrageri de exemplare de urs de aici.

Tot Tanczos Barna a precizat în partea audio că în câteva zile va fi emis un ordin mult așteptat de vânători, cel prin care România are din nou cotă de vânătoare. În cazul urșilor, spunea ministrul cota este de 140 de exemplare, dar dacă citiți informația de la APM Buzău numai din Munții Buzăului ar trebui recoltați 56 de urși!

Am reținut așa de la reprezentantul numărul unu al domeniului din România – va fi scurtat circuitul documentelor, iar pentru Bisoca cel mai probabil vor fi aprobate și relocări, dar și extrageri de urs!

APLOMB

Un singur lucru este extrem de sigur – bisocenii sunt atacați sistematic, noapte de noapte și de mai mulți urși, nu doar de unul singur. Atacurile sunt mai ales asupra animalelor din gospodărie, iar oamenii au reușit până în prezent să scape la secundă.

Trebuie soluții rapide aplicate în pădurile de la Bisoca, altfel vom scrie peste câteva zile despre primul om omorât de urs în Munții Buzăului! Și nu vor fi vinovați, ca în orice tragedie românească!

O parte dintre fotografii apartin spatiului de socializare si au fost postate de George Ionasc si Ioana Horhocica. Multumiri!

Articolul precedent(P) Gabriel Avrămescu, PNL: În județul Buzău, sunt doar 8 creșe pentru copii!
Articolul următorSă reînvățăm să trăim fericirea!