La final de lună noiembrie 2022, Buzăul a fost gazda unei importante echipe de specialiști din domeniul apei din statul lider mondial în materie de producție a apei, la propriu, Israel. Delegația a fost condusă chiar de către noul ambasador al acestui stat în România, Reuven Azar, dar beneficiind și de prezența șefului adjunct de misiune Amir Sagron și a șefei misiunii economice Avigail Shtamler Paz.

Vizita are loc pe fondul premierei naționale pe care a propus-o primarul municipiului Buzău, Constantin Toma în perioada de secetă maximă din august 2022 – apa de epurare, circa 10 milioane de metri cubi anual, ajunsă în stația de epurare a orașului să irige peste 20.000 de hectare de teren agricol, situate la marginea Buzăului, din Verguleasa și partial din Țintești, cu mențiunea că se speră irigarea și spre Cilibia. Iată ce spune inițiatorul acestui demers ce poate deveni model national.

Proiectul pilot propus de către edilul buzoian a fost validat în luna septembrie 2022 chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea care a și efectuat o vizită de lucru în zona Buzăului. Mai mult, la nivel guvernamental, Nicolae Ciucă, prim-ministru al României, este de acord cu ideea de aici.

De data aceasta validarea și oferirea de ajutor vine din partea liderului mondial, Israelul despre ai cărui specialiști, primarul Constantin Toma scrie astfel pe pagina proprie de socializare: „Am făcut apel către specialiștii israelieni, iar Domnul Ambasador a reacționat imediat prin această vizită la Primăria Buzău. (…) Israelul este pe primul loc în lume, utilizând 70% din aceste ape pentru irigații. Tehnologiile israeliene pentru reutilizarea apelor uzate tratate răspund obiectivelor Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene, privind politicile de mediu, reprezentând în același timp o soluție eficientă pentru combaterea deficitului de apă și creșterea productivității agricole”, scrie Constantin Toma.

În același context al folosirii apei de epurare în agricultură, la mijloc de lună septembrie s-a aflat la Congresul Mondial al Apei directorul general al Companiei de Apă Buzău, companie ce are în operare activitatea Statiei de Epurare Buzău, plus alte 10 stații de tartare a apei aflate în funcțiune, în total fiind 51 cu peste 400 de kilometri de sisteme de canalizare dintre care aproape 150 de km doar în municipiul Buzău. Iată ce precizează directorul general al CAB despre discuțiile de la acest congres mondial important.

Minunea apei din Israel

Așa numesc israelienii ceea ce fac în domeniul apei de câteva zeci de ani, în acest moment fiind considerat statul cu cele mai ingenioase și performante sisteme de alimentare din lume. Cel mai important lucru pe care l-au realizat specialiștii acestui stat este că din zona deșertică și semiaridă au putut să producă rezerve de apă pe care nu le-a mai avut vreodată. Pentru că inovează continuu și pentru că produce tehnologii aferente, Israelul exportă la nivel mondial conceptele aplicate pentru propria populație. 70 la sută din apa folosită în prezent aici este și reciclată în scop agricol. Se întâmpla în anii 1980. Ulterior, în anii 1990, în Israel a început desalinizarea apei din Marea Roșie. Potrivit inginerului roman Vasile Meglei de la Iași, israelienii și iordanienii au propus soluții asemănătoare și pentru apa Râmnicului Sărat. Israelul desalinizează anual peste 600 de milioane de metro cubi de apă.

sursa foto www.digi24.ro

În prezent, Israelul este independent din punctul de vedere al consumului de apă sau indiferent de cât de acută este seceta. Era anul 2015 când această țară devenea independentă față de consumul de apă.

Experții israelieni compară reușita lor cu ceea ce s-a întâmplat în medicină privitor la tratarea bolnavilor cu SIDA. În 1990 nimeni nu credea că se poate trăi cu SIDA, acum nu mai este un miracol, ci un aspect obișnuit. La fel și cu minunea apei – în urmă cu 50 de ani, nimeni nu bănuia că se va putea produce apă, Israelul poate.

Pentru acest stat, următorul pas va fi producerea de apă potabilă și ecologic și cât mai rapid cu putință.

Mai au specialiștii din această țară o rațiune pentru care s-au aflat la Buzău și datorită căreia merg oriunde sunt chemați – vor să arate că producerea apei nu este o afacere pentru ei, ci le pasă cu adevărat de ceea ce se întâmplă la nivel planetar.

Pentru că au apă puțină, israelienii au un minister de sine stătător numit Autoritatea Apei, iar cea mai mare companie, Mekorot, este una guvernamentală, iar Gal Shoham este compania națională israeliană de apă.

Apa uzată din tel Aviv și alte 25 de orașe este stocată în rezervoare și tratată. 400 de mii de mc/zi. Apa vine din toalete și din industrie. Și ajunge în agricultură, după ce este tratată, nu trecută prin toate etapele epurării.

Dacă proiectul de la Buzău va fi unul de succes, autoritățile române vor să-l aplice la nivel national.

Articolul precedentPrimar, în acțiune la balastare
Articolul următorLa mulți ani, România! La mulți ani, români!