◙Record 2022 pe malul râului Buzău, la Mărăcineni – peste 270 de hectare sunt cultivate cu legume, mare parte cu ceapă de apă.

                    ◙ Conducerea Primăriei Mărăcineni a coordonat inventarierea și igienizarea tuturor șanțurilor prin care apa de irigații ajunge la grădinile din areal.

                    ◙Probele pe canalul de irigații au loc pe 1 aprilie în prezența conducerii ANIF Buzău.

Clar, nu ne permitem să facem glume în condițiile în care câteva sute de legumicultori din bazinul Mărăcineni-Mătești stau zilnic în așteptarea lichidului vital, apa, pentru plantele de la care așteaptă rod dincolo de miezul verii 2022. Una dintre cele mai frumoase zile de martie reliefează îndrăzneală, abnegație și muncă, plus perseverența de a crede că de la un an la altul fiecărui fermier în parte îi va fi mai bine, va avea spor și poate chiar ajutor când vine vorba despre a vinde recolta sau chiar la munca pământului. În 2021, kilogramul de ceapă de apă s-a vândut de la Mărăcineni și cu 3 lei.

Dacă până acum vedeam pe malul râului Buzău la treabă mai ales seniorii, care oricum simțeau că sunt datori pământului să-l îngrijească până dincolo de putință pentru că el este cel care oferă hrana, spun și azi așa oamenii, de data aceasta, martie 2022  ne spune că grădinile au intrat în grija tinerilor. Tineri și sub 20 de ani erau în grădinile mărăcinarilor astăzi la muncă, frați și părinți deopotrivă.

Mărăcineni, comuna care se dezvoltă în pas urban, are în acest an probabil cea mai mare suprafață de grădini cultivate cu ceapă de apă, ne spune primarul Constantin Dumitru, coordonatorul din partea primăriei din areal al echipei de lucru care are de verificat, inventariat, decolmatat, igienizat și pus realmente în funcțiune fiecare bucată de șanț ce derivă din canalul mare de irigații al comunității străvechi legumicole.

Utilajele primăriei Mărăcineni trec pe lângă fiecare zonă cu șanț, lărgesc zona de trecere a apei și întotdeauna cineva strânge resturile din plastic sau resturile vegetale. O muncă zi-lumină între satele Mărăcineni și Potoceni astfel încât vineri, pe 1 aprilie 2022 să se facă proba la apă pe un canal de irigații curat. Detaliază primarul Constantin Dumitru.

Deci, pe 1 aprilie 2022 probabil și în prezența lui Claudiu Carpen, șeful Administrației Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, filiala teritorială Buzău, se dă drumul apei de irigații pe canalul celebru care pornește din Mătești și ajunge în Mărăcineni. Interesant este că istoria arată că aceste canale multiplicate la fața locului de șanțuri erau curățate de resturi de lemne și vegetație chiar de către proprietarii de terenuri și grădini din vecinătate. De data aceasta, pe canal, utilajele și oamenii Primăriei Mărăcineni.

Atenție însă, spune primarul Constantin Dumitru primele trei zile de curs apă pe canal sunt importante! De ce?

Reținem așadar că vineri, 1 aprilie 2022 se dă drumul apei de irigații pe canalul de la Mărăcineni, dar și că fiecare legumicultor care a însămânțat deja ceapa de apă are misiunea de a întreține curățenia pe acest canal.

Articolul precedent(P)Lungu:”România are nevoie de un plan amplu de stabilizare”
Articolul următor(P) Romașcanu, onor pentru actorul Constantin Codrescu