Parca ar mirosi a bostan copt si apoi presarat cu nuca sau cu alune… Mi s-o fi parand mie sau chiar toamna isi lasa bine de tot amprenta pe starea noastra si pe roadele din gradini si campie? Fermierii din targul Toamna buzoiana spun ca nu e vremea bostanului copt in cuptor felii – felii si mai apoi servit ca desert, dupa ce cade prima bruma peste bostan devine el magnific in serile de toamna sau chiar ca mic dejun pentru copiii mai slabuti si cam fara dorinta de joaca. Pai, daca tot am intrat din nou in cea mai mare gradina urbana din sud-estul Romaniei ar cam trebui ori sa-mi agonisesc muraturi pentru camara ori sa stau de povesti cu oamenii acestia cu mainile batatorite de atata amar de munca!
Am intrat astazi din nou in targ sa vad daca “Toamna buzoiana” este realmente un prilej de prezentare a harniciei fermierilor din diversele ramuri ale agriculturii, dar si moment benefic pentru buzoienii care inca mai gospodaresc sa-si puna in camara cate un borcan din bunatatile aduse de acestia in casutele din lemn. Grozava zi!
De serviciu, directorul
Cea mai frumoasa expozitie, cea langa care fiecare vizitator isi face ori selfie ori fotografiaza indelung este a Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau. Buzoienii sunt realmente atrasi prin varietatea coloristica a legumelor, iar cercetatorii si tehnicienii coordonati de secretarul stiintific Floarea Burnichi au aranjat in acest an legumele in asa fel incat atractia este deosebita. Dovleceii sarpe sau castravetii teposi, eu le spun dupa cum ii stiu eu, fel si fel de soiuri de tomate … va uitati dumneavoastra cu atentie cate alte soiuri au adus pentru prezentare acesti specialisti care fac excelenta in legumicultura! Si, in zi de sambata, la stand erau prezenti tanarul inginer Alexandru si directorul SCDL dr. ing. Constantin
Cosurile care achita creditul
Domnul acesta are o poveste frumoasa rupta din realitatea prezentului. Spune ca face parte dintr-o familie care in mod traditional se ocupa la Mierea de impletit rachita in cosuri fel si fel asa cum cere piata. Pe Adrian Guloiu l-am intalnit si in 2018 la Toamna buzoiana si este in mod clar nimerit sa ne spuna cum este acest targ, ii ajuta pe producatori sa se prezinte?
Adrian Guloiu ramane intr-o anumita cadenta: nuia impletita pe sub o alta nuia, invartit cosul, iar nuia impletita pe sub alta nuia… si daca stai sa te uiti la omul care impleteste cosur, isi tine doi copii la scoli si isi achita si creditul la banca din vanzarea acestora simti ca lumea are si alte
Fresh de la Vulcanii Noroiosi
Este timpul sa merg spre o casuta din lemn.
O doamna atat de emotionata incat nici nu mai stie pe ce sa puna mana, pe pahar sau pe catina, zambeste larg si ma invita sa gust din freshul cu antibioticul acesta natural cules din cultura spontana care imbraca dealurile de la Vulcanii Noroiosi.
Doamna Dumitrescu ramane cu zambetul pe buze, in mirosul placut al catinei care nu se afla inca la apogeu, dupa cum spun cunoscatoarii, insa este suficient de buna. Se pare ca si ei, catinei, tot o bruma buna ii trebuie si mai apoi ar fi excelenta de cules si de folosit in freshuri sau cu miere si mancata dimineata lingurita cu lingurita, imi spune cu mare delicatete Adriana.
In prisaca familiei Bratila
Ia sa ma intorc eu printre producatori, ca despre suparare nu e bine sa scriu intr-o zi de sambata si seara! Si Adriana Bratila discuta atat de frumos cu vizitatorii si le explica atat de bine despre miere!… Prisaca acestora este al doilea stand minunat al Toamnei. Nu fac eu nici un top, insa ochiul si eleganta gospodarilor, cum le-a spun insusi ministrul Petre Daea la deschiderea din 18 septembrie 2019 fac diferenta.
Legume din ce in ce mai greu de cultivat
Pentru mine ei deschid si inchid targul care ne pune la loc de cinste dorinta de a munci! Domnul din fata mea vine de la Florica. Aduce muraturi si goosari. Culturi de solar, mai ales pentru ca in camp este riscant. Stim pentru ca ei, legumicultorii ne spun propria lor experienta an de an. Ii cer dovada ca el cultiva aceste legume frumoase: palmele. Ah!, parca-s batatorite cu coada sapei minut de minut! Si chiar asa sunt.
Curaj pentru 2020
Si pare sa fie preferata multora dintre vizitatorii de seara ai targului Toamna buzoiana!
Interesant ar fi daca am reusi sa ne prezentam la Toamna buzoiana 2020 cu cat mai multi producatori
Gradina urbana de la Dragaica este deschisa si pe parcursul zilei de duminica, 22 septembrie 2019! Ce-ar fi sa treceti si sa serviti un delicios de Plescoi ori sa puneti in cosul din rachita de la Adrian Guloiu un borcan cu ghebe de la Bisoca ori miere, ori legume, ori pastrama ori… e Toamna buzoiana!