Probabil că o singură zi va avea mai mare încărcătură decât cea de astăzi – ziua în care efectiv vor fi folosite gazele naturale într-o gospodărie din Mărăcineni!

Un an maxim ar putea să mai fie, spun oficialii din comunitatea cea mai dezvoltată a județului Buzău!

Însă, la sfârșit de lună mai, gazele naturale vor ajunge în Mărăcineni!

Astăzi, 9 mai 2022, începând cu ora 9 și până spre seară, are loc probabil operațiunea capitală pentru acest megaproiect – lecție deschisă pe malul râului Buzău pentru orice primar buzoian care are curajul să vină aici pentru a observa foarte clar cum se lucrează în cel mai mare șantier din România, din acest moment, pentru înființarea unei aducțiuni de gaze naturale.

Companiile argeșeană și mureșeană care au contractat această lucrare au termen până la finele lunii mai ca să aducă gazele prin țeava de 821 de metri lungime pe raza comunei Mărăcineni, în stația de reglare-măsurare! Și azi au spus că da, gazele ajung în Mărăcineni până la final de lună mai 2022. Aspect cofirmat și de către primarul din comună, Constantin Dumitru care a stat minut de minut alături de specialiști pentru a le fi de ajutor cu utilaje sau oameni în caz de necesitate.

Concret, azi a avut loc subtraversarea râului Buzău! O impresionantă desfășurare de forțe specializate care au dus în șantierul deschis pe malul râului Buzău patru macarale de mare tonaj, utilaje diverse, dar mai ales oameni veniți din sudul și sud-vestul țării.

Toți s-au aflat pe 9 mai 2022 la Mărăcineni pentru ca țeava prin care vor curge gaze naturale spre comuna aceasta dinspre Vernești să subtraverseze albia râului Buzău de la 40 de metri adâncime și mai jos, au precizat specialiștii, spre 45 de metri.

Ceea ce au lucrat muncitorii firmelor contractante au supervizat specialiștii Transgaz.

Pentru că demersul a fost unul de anvergură, timp de 40 de minute traficul rutier pe DJ 203 K Mărăcineni-Lopătari, la ieșire din satul Potoceni a fost oprit pe ameble benzi. În acest timp, țeava imensă a fost retrasă din câmp spre localitate pentru ca la baza albiei râului Buzău, muncitorii să treacă la subtraversare.

Precizie și tensiune. Două coordonate ale celei mai mari acțiuni din ultimii ani din județul Buzău. Până la orele amiezii, jumătate din țeava de 821 de metri lungime intrase pe sub râul Buzău.

În acelasi timp, primarul din Mărăcineni, Constantin Dumitru a păstrat clară atenția la fiecare detaliu, dar și gândul la ceea ce va urma în megaproiectul de alimentare cu gaze naturale. Iată ce se va întâmpla chiar în zilele următoare!

De la marginea DJ 203K, primarul Constantin Dumitru arată unde va fi înființată stația de reglare măsurare. Chiar în spatele grădinii lui Cosmin Crăciun, tânărul care spunea anterior cât de important este acest proiect pentru cei peste 15.000 de locuitori din Mărăcineni. Iată cum explică totuși primarul Constantin.

APLOMB

21 de milioane de euro pentru proiectul de înființare a rețelei interioare de furnizare a gazelor naturale către gospodarii din Mărăcineni, plus prezentul din albia râului Buzău. Megaproiect! Unic în județul Buzău!

O realizare ce înseamnă că astăzi, la Mărăcineni, extrem de rar se mai vând terenuri cu 25 de euro metrul pătrat! Ceea ce nu este suficient însă. Înseamnă confort, siguranță și viață urbană!

Articolul precedent(P) Clasele de inspirație finlandeză, final de an școlar în prezența ministrului și a ambasadorului Akola
Articolul următor(P) Pasajul Metalurgica, închis traficului rutier