De-un cot s-a ridicat astazi soarele pe cer si arunca bucurie peste oamenii campiei. Nu simt tristete. Tocmai de aceea, astazi scriu cu condescendenta. Imi ridic din cand in cand fruntea sa vad veterana, manoasa, atat de buna campie care are grija de atatea zeci de mii de buzoieni. Imi apare frageda, gata sa primeasca oamenii care ii sunt tovarasi de munca peste an. Le sta la picioare si ii obliga sa nu o lase singura in bataia vantului de Baragan. Nu zaresc ciulini in partea aceasta de judet, semn ca oamenii isi aduc prinosul si muncesc! Nu si-ar lasa ei Baraganul nelucrat pentru ca el e cel care le da si boabe, dar si viata! De-a stanga si de-a dreapta unui drum national care intra pana in inima Brailei stau de veghe loturi surde de campie. Apar rar oameni. E prea devreme. Sunt arar carute care culeg din jurul vreunui copac crengi rupte de vant sau aduna garduri daramate de pardalnic. Merg cu mari asteptari pana la Cilibia.
Nu vin fara scop in zona aceasta celebra mai ales pentru caramidarii, ce-i drept din ce in ce mai putini, dar si pentru gazele naturale care tasnesc cand si de unde te astepti mai putin! Le place lor, localnicilor din patria domnitei Cilibi – pare-se turcoaica nemaipomenit de frumoasa – sa spuna ca stau pe o perna de gaze. Si perna e lunga cam cat Baraganul inchis in Braila. Pentru prima data incerc sa vad daca doar de la turcoaica Cilibi vine numele acestei comunitati. A cilibi, spune dictionarul explicativ al limbii romane inseamna a ferchezui, a gati manifestand o grija exagerata fata de exterior. Nu comentez, zic precum Ion Enache, primarul din campie, numele comunei vine clar de la domnita hangita care s-a oprit in zona plina cu flori de camp si s-a indragostit atat de tare incat a ramas.
Primarul care modeleaza comunitatea
Accept si eu provocarea si iau parte la o altfel de actiune. Una care nu este deloc specifica oricarei comunitati buzoiene si pe care prin excelenta rar o gasim pe la munte, zone in care oamenii au trait si mancat mai bine.
110 ani cu petrecere sa fie!
Maria Ceaus. 13 martie 1919. Gavanesti. Casatorita la 19 ani aici, in Cilibia. De aici incepe povestea. Flori, tort, sampanie cu foita de aur din partea primariei si mai ales vorbe calde care vin din partea primarului Ion Enache.
Imi plac astfel de evenimente pentru ca oamenii uita de functii si vezi in ochii lor si o lacrima care umezeste, simti caldura vocii si auzi altfel de cuvinte. Ion Enache devine dintr-o data un fiu care are in fata un model de mama care venereaza viata si pentru care scrierea de dincolo de noi a spus ca nu e timpul sa plece. Incurajat de postura Mariei Ceaus si de puterea de a rezista la suta de ani detinuta in picioare minute in sir, primarul din Cilibia vine cu indemnul ca la 110 ani de viata ai femeii, aici, in curtea ei sa fie o mare petrecere!
Frumoasa povestea scrisa astazi in Baragan! La indemnul lui Ion Enache, Dana Guteniuc, directorul scolii din comuna a adus zece copii minunati care sa o inveseleasca putin pe bunica Maria. Nu ca ar fi trista, nicidecum!
Vicepresedintele cu gand la sanatate
Chiar te pune pe ganduri in mod real cum de ajung atat de putini oameni la remarcabila varsta de 100 de ani!? Statisticienii au realizat recent un studiu care coroboreaza sapte factori precum rata somajului sau salariul mediu net si care plaseaza judetul Buzau departe de podium la speranta de viata cu 75,27 de ani. Putin! Sunt judete care au ajuns deja la 79 de ani sau trec de 80 de ani. Totusi avem si noi sapte centenari in judetul Buzau. Pe unul il celebram astazi, iar vicepresedintele Consiliului Judetean Buzau Petre Adrian Robert a privit intreg momentul festiv cu zambetul pe buze si din cand in cand cu o figura grava. Am sa aflu imediat de ce a aparut si momentul de tristete: trebuie sa tinem cont de sanatate noastra in contextul social actual!
La 80 de ani aveam vaca!
Maria Ceaus si-a pregatit singura saptamana trecuta ciorba de pui. Isi face focul si curat prin casa. Pana nu demult ingrijea de gradina si chiar avea o vaca de grija careia trebuia sa poarte. Simte insa ca nu o mai lasa puterile, dar sufletul ar vrea. Ma asez pe pat langa venerabila centenara a Baraganului care a tinut la un moment dat si ritmul cantecului copiilor de la Scoala Cilibia. Langa noi, primarul Ion Enache pe care astazi il vad pentru prima data in alt fel. Ocrotitor si dornic sa afle din povestea localnicei.
Toate epocile istorice care au tranzitat suta de ani a Mariei Ceaus i-au fost bune! Nu a resimtit vreodata ca fiind o povara vreo schimbare politica sau restristea comunista! A dat nastere la trei copii. Doi dintre ei sunt astazi alaturi de mama, al treilea a plecat printre ingeri. Vin de la Brasov si se uita in ochii femeii care le-a dat nastere cu dorinta de a merge inainte. Si ei se apropie sau au trecut de 80 de ani. In spatele lor, nepotii si stranepotii par sa vada in Maria Ceaus implinirea celui mai putin accesibil vis: sa bata suta! Asa o fi zis si batrana care astazi sta dreapta, putin sprijinita intr-un baston. Numai ca divinitatea are o programare diferita pentru fiecare dintre noi.
Fac ochii mari si bag de seama ca la un moment dat, primarul Ion Enache strange strasnic mana batranei. Revin la imaginea fiului pe care astazi il vad oferind flori, sampanie, tort si o mie de lei din partea intregii comunitati senioarei numarul unu a comunei.
Primim cu bucurie vantul printre raze de soare. In curtea casei Mariei Ceaus pamantul negru pare pregatit sa vrea bogatia verde. In zare, imi arata fiul de la Codlea, batrana avea gradina si o muncea pana de curand. Si acum iese afara, dar nu mai poate munci! Lasam familia mare sa-si felicite bunica responsabila pentru o viata cu fir rosu rabdarea si il rog pe primarul Ion Enache sa se aseze cu fata spre comuna care se intinde si dincolo de liniile de cale ferata. In spate este o reala istorie si dovada ca se poate, in fata este aspiratia, viitorul!
Plec din comuna domnitei Cilibi! Ramane in sat soarele si vantul bland! Dar si oamenii care merg mai departe catre un orizont european despre care povestim data viitoare cand intram si in casele caramidarilor, dar si ale celor care pariaza pe educatie si dezvoltare!
Preluarea informatiilor din acest articol se face in limita legala si cu specificarea sursei buzaulinreportaje.ro!