Patru zile. Atat au putut petrece buzoienii la festivalul care le este dedicat anual, Buzau Fest! Autoritatile de la nivelul Consiliului Judetean Buzau le-au dat motiv, ocazie si posibilitate de a petrece si orasenilor, dar si celor care au o data pe an nemaipomenita sansa sa vada statiunea fanion a judetului Buzau, Sarata Monteoru. Nu le spun patru zile de pomina, ci mai degraba patru zile de simbioza intre turism si urban, intre mesteri si artizani pe de o parte si gladiatori si daci pe de alta parte. Simbioza dintre chefii bucatari care s-au prezentat in primul rand, in premiera in acest an, la Buzau Fest si painea traditionala de Rusetu, cea care calatoreste la fiecare eveniment al judetului Buzau.

Simbioza Buzau Fest intre cotidian si sarbatoare, intre bucurie si speranta ca si la noi se poate!

Buzau Fest pentru 3.000 de copii

Posibil sa fi fost mai multi, insa capacitatea Salii Sporturilor Romeo Iamandi, spun reprezentantii sportului buzoian este de 2.200 de locuri. Pe 30 mai, de la orele 14.00 si 17.00, in sala au intrat in mod sigur peste 3.000 de copii si minim o mie de parinti. A fost spectacolul bucuriei in prima zi a festivalului menit sa-i uneasca pe buzoieni. Potrivit obiceiului, artistii plini de voie buna din Gasca Zurli i-au antrenat pe copii sa danseze, sa rada, sa se bucure si sa-si promita nu doar pupici cu sclipici potrivit varstei copilariei, ci sa socializeze intr-un alt fel de spatiu. Vizibil emotionat, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau a salutat multimea zglobie din sala cea mai mare a judetului Buzau si i-a rugat sa-si pastreze bucuria pe care doar in copilarie o au in stare pura!

Si chiar bucuria a definit ora si cateva minute peste petrecuta de copii prin cantec si dans cu membrii Gastii Zurli care stiu bine cum sa ridice un copil de pe scaun sau cum sa-i aduca zambet pe fata si celui mai morocanos tanc!

Pe 31 mai, vremea a intors pe dos si programul de desfasurare al Buzau Fest! Nu a mai fost de la ora 21 parada cu torte de pe strazile centrale ale orasului Buzau, ci s-a tinut cont de avertizarea meteorologilor care au anuntat ploi severe in zona Buzaului. Si asa a si fost!

Buzau – torte urbane, Sarata Monteoru – casa Buzau Fest

Fapt pentru care Buzau Fest a continuat pe 1 iunie chiar in inima statiunii balneoclimaterice Sarata Monteoru, dar sip e strazile orasului Buzau cu parade cu torte din care nu au lipsit pe langa locuitorii urbei, gladiatorii romani, dacii liberi sau trupele de romani care reinvie prin prezenta lor pagini de istorie apuse de multa vreme. Un spectacol urban la care asista anual sute de buzoieni manati efectiv de ideea aparte a acestei parade.

Batrana doamna a turismului romanesc implineste pe 1 iulie 2019 fix 124 de ani de existenta. Autoritatile judetene, prin Petre Emanoil Neagu, presedintele CJ Buzau, isi doresc ca ea sa primeasca rang de statiune de interes national, iar la eveniment ar fi trebuit sa ajunga, potrivit informatiei oficiale, insusi ministrul Turismului Bogdan Trif. Poate isi programeaza o vizita de sine statatoare in care sa vada gradul de dezvoltare al infrastructurii turistice din statiune si sa promita acordarea atentiei necesare pentru bijuteria turismului buzoian care a reusit sa invinga efectiv timpul!

De la ora 10, pe stadionul din Sarata Monteoru s-a dat start petrecerii si sarbatorii judetului Buzau din are nu au lipsit sportivii de ocazie participant la crosul de dimineata, ba chiar si Paula Ivan, atleta medaliata a Romaniei, mesteri populari, 17 artizani care au adus produse handmade, gladiatori romani si daci liberi, copii care au cantat dar si mii de turisti si localnici dornici sa ia parte la spectacolul Buzau Fest!

Rand pe rand, in zona numarul unu a festivalului au intrat oaspetii, curiosii, turistii care si-au facut un obicei sa vina la sfarsit de luna mai aici pentru a celebra ce are judetul mai frumos. Pe poarta Buzau Fest au intrat din start acei vizitatori dornici sa cunoasca pe viu mesterii populari ai Buzaului – atat de putini ca numar si asiduu combatuti de intrusii in arta mestesugului traditional romanesc.

Cateva trepte mai jos, pe stadion, chefii bucatari Cristi Dobre si Florin Vechiu s-au prezentat in premiera la Buzau Fest cu midi si carlan la protap. Chef Vechiu a dat foc sub ceaun inca de la ora 10 a diminetii, iar buzoienii si-au curmat repede pofta de bucate alese. I-am vazut la festival pe producatorii de vin din Crama Mocanu din Pietroasele – batranul domn radicand spre slava succesului un vin el insusi simbioza dupa cum ii spune Petre Emanoil Neagu intre Merlot putin amar si rosu si Tamaioasa sublima din podgoria Pietroasele.

Pe seniorul Mocanu il vad des in evenimentele judetului cu vinul sau devenit brand “cu pelin”. Trec rapid la Dan Cucu, localnicul din Cislau care ziua este paznic si in sezonul estival artizan popular. Domnul acesta aduce bucuria copilariei si confectioneaza casute din lemn, dar este de luat in serios in galeria mare a acestui tip de artisti cand ii analizam plosca de mire si nas pe care odinioara o foloseau tinerii insuratei. Mirele si nasul mergeau cu cateva zile inainte de nunat prin sat sa invite consatenii la eveniment si ii serveau dupa dorinta cu vin sau tuica pe acestia.

Nu am cum sa nu fac popas la rabdatorii si talentatii elevi ai Liceului de Arte Margareta Sterian din Buzau care an de an ies in natura splendida de la Monteoru pentru a face facepainting pentru copii. Le-am vazut bucuria de a arata ca isi doresc sa devina artisti. Dar am vazut si un dascal atent la modul in care lucreaza elevii sai si la veselia pe care le-o daruiesc copiii mai mari celor mici care vin sa le fie pictat un fluturas pe fata. Georgeta Hlihor, dascal al elevilor prezenti la editia a III-a a Buzau Fest la Sarata Monteoru vorbeste despre o necesitate a noii generatii de artisti ai judetului: aceea de a primi consideratia publica.

2020

Sa spunem ca buzoienii isi doresc sa se identifice in acest fel an de an sau ca ideal este ca organizatorii de la Consiliul Judetean Buzau sa poata sa cuprinda cat mai multi buzoieni talentati in acest eveniment?

Ambele sunt concluzii reiesite din discutiile cu turistii si locuitorii zonei noastre veniti special pentru acest eveniment ce potenteaza la inceput de sezon estival turismul din statiunea balneoclimaterica Sarata Monteoru. Simbioza BuzauFest 2019 naste aspiratii spre complexitate in 2020!

Articolul precedentAl saselea oras
Articolul următorANUNT PUBLIC