Pandemia de COVID-19 care aduce Romaniei prima stare de urgenta dupa mineriada si pana in prezent pare sa intre in prelungiri. La fel si starea de urgenta. Oamenii aflati in izolare impusa de autoritati sunt cei care strang din dinti si vor sa treaca sanatosi perioada care reaseaza efectiv intreg mapamondul, care ne induce necesitatea altor prioritati menite sa ne dezvolte viata si ne redefineste iubirea, sentiment ce trebuie musai sa includa oameni. Pandemia duce si la nasterea unor manifestari extreme: comportament egoist si nu rareori panica. Dar, a renascut in noi cel mai important sentiment – solidaritatea ca sa contracareze neajunsurile anterioare. Nu doar o lacrima cazuta pe furis din colt de ochi inseamna astazi solidaritatea, ci efectiv ajutorare sociala, medicala, emotionala. Romania are un lot olimpic de voluntari cu care poate castiga lupta contra a ce a gandit umanitatea vreodata ca ar fi mai rau.

In tot acest tablou, judetul Buzau inca este o zona cuminte, care cumva ar vrea sa dea in clocot, dar s-ar si abtine cat sa treaca necazul abatut asupra oamenilor si mai apoi poate ar mai adauga cativa bolnavi din intamplare. Numaratoarea se opreste si astazi la 13. Uneori tindem sa credem ca ar fi ceva in neregula, ceva ascuns si in teritoriul de la Curbura Carpatilor cuprins intre Vrancea care are deja si decese inregistrate din cauza COVID-19, la fel si Covasna, plus Braila care pedaleaza din urma strans si Ialomita dezastrului inspre Tandarei, alteori credem informatiile si pariem efectiv pe cumintenia buzoienilor care stau in case pana trece furia noului coronavirus.

Numai ca statul in casa afecteaza deja persoanele vulnerabile social si medical. In doar cateva localitati ale judetului Buzau, birourile primarilor sunt goale pentru ca ocupantul primului scaun din comunitate se afla printre oameni. Majoritatea edililor … dar sa vorbim despre primarii care bat la usa locuitorilor realmente aflati in dificultate in perioada starii de urgenta.

Daca ar fi sa adaug si cifra statistica a Google care spune ca 80 la suta dintre buzoieni au respectat izolarea impusa si au ramas la domiciliu, in mod firesc ar trebui sa spun ca solidaritatea de care trebuie sa dam dovada este macar jumatate proportionala. Primarul cu care am discutat telefonic a raspuns primei intrebari cu un oftat lung si cuvinte razlete semn ca dupa trei zile de mers printre satenii sai nefericita povara psihica este in crestere: oamenii au nevoie de ajutor! Iar la Beceni vine ajutorul de 15 zile!

Pandemia ca lectie de viata

Batranii care bat suta de ani vorbesc despre diverse perioade in istoria lor care au fost ingenunchiate de pandemii. In acele vremuri le-au murit copii, parinti si chiar mare parte din sat in anumite cazuri. Neputinta sistemului medical in fata unei boli noi este prezenta din vremuri greu de precizat. Noul coronavirus SAR-CoV2 care da boala numita COVID-19 reface intregul sistem al vietii oamenilor care pareau sa nu mai aprecieze viata insasi. Astazi primim lectia de viata in plina pandemie de la Beceni – comuna de la mijlocul Vaii Slanicului care are menirea sa impinga economia intregului areal asa cum a facut-o in ultima suta si ceva de ani. Desi segmentul cel mai prezent in viata comunitatii este cel al oamenilor de 45-54 de ani, Beceniul are varstnicii, plus locuitori ai ei bolnavi sau neputinciosi. Pentru a veni in sprijinul lor, conducerea locala a demarat Campania “Impreuna daruim ajutor!”.

Apelul lui Laurentiu Constantin, primarul Beceniului a fost lansat in partea a doua a lunii martie 2020. Pun una dintre putinele campanii locale din judetul Buzau, daca nu cumva una din doua pe care le stim a fi publice, tot pe seama solidaritatii de care trebuie realmente sa dea dovada o comunitate in impas social si medical si inteleg din explicatiile primarului becenean ca in mod rapid au aplicat la campanie si agentii economici locali, fie ei mai mici sau mai mari. Si tot dupa putinta economica fiecare a adus in timpul scurs alimente de baza ale traiului de zi cu zi.

 

Deja dialogul cu primarul Constantin arata si partile bune ale perioadei pandemice si sa nu ni se para greu de acceptat ideea pentru ca de, romanul trebuie sa gaseasca si aspectul pozitiv in orice rau care ii e dat sa i se intample. Solidaritatea muntenilor, in general este una aparte, iar la Beceni prind sa inteleg ca nu se striga des sau in zadar dupa ajutor, iar atunci cand este dat acest semnal intreaga comunitate spune “prezent”. Mai mult, prevederile ordonantelor militare, opt la numar pana in prezent, sunt litera de lege pentru locuitorii comunei de la mijlocul Vaii Slanicului, spune primarul Laurentiu Constantin.

 

Gratuit: masti si dezinfectanti pentru satenii din Beceni

Revin detaliat la ideea de campanie de solidaritate intr-o perioada in care Romania “frige” la propriu, la baza fiind ratiunea medicala, insa cu efecte nenumarate mai ales sociale si economice si pe termen lung. Demersul sustinut de a oferi ajutor propriilor locuitori atunci cand exista maxima urgenta are loc deja la Beceni de 15 zile. Voluntarii tineri care s-au alaturat conducerii locale din Beceni au fost dascali ai informarii populatiei in varsta cu privire la prevederile ordonantelor militare, dar mai ales cu privire la siguranta propriei sanatati in context social. Primarul Laurentiu Dumitru spune ca in mod neasteptat s-au alaturat campaniei tinerii.

 

Oamenii satelor din comuna Beceni au primit masti – toti membrii familiei, dezinfectanti, alimente si medicamente uzuale, dar si declaratia pe propria raspundere. Fiecare pachet a fost personalizat de catre voluntarii campaniei Impreuna daruim ajutor in functie de nevoile fiecarei familii in parte. Laurentiu Constantin spune ca in total 1500 de familii din comuna Beceni au primit ori urmeaza sa primeasca ajutor institutionalizat din partea administratiei publice locale pana la jumatatea saptamanii viitoare.

 

Campaniei din Beceni i se pot alatura si companii din afara comunei

Deci nu are punct final imediat ce vor fi terminate de luat la pas gospodariile celor 1500 de familii aflate in dificultate sociala si daruite acestora pachete alimentare si medicale, plus declaratia pe propria raspundere, spune primarul Laurentiu Constantin care adauga ca va continua cel putin pana cand starea de urgenta va fi ridicata la nivel national. Asadar, in cazul in care exista companii care isi desfasoara activitatea in judetul Buzau ori la nivel national si vor sa faca donatii pentru oamenii acestei zone, desigur ca nu sunt respinse bunele intentii.

 

Nu i-as spune nicicum lauda, ci normalitate intr-o comunitate care merge inainte spre orizonturi ce reflecta valoare economica din trecut si care pot fi potentate rapid. Comunitatea Beceni primeste astazi un dar numit ajutor chiar de la conducerea ei si de la micii sau mai marii agenti economicic pe care ii vede traind alaturi ei! Modelul ar trebui sa urce pe Valea Slanicului si sa se raspandeasca in toate comunitatile care de obicei stau intr-o cumintenie sora cu nefiinta.

Credinta in Dumnezeu, binecuvantare a sperantei

Nu am cum sa nu aduc vorba buna la final de prezentare a unei campanii de solidaritate.

Ea vine cum este firesc de la preotul care conduce comunitatea Beceni, pr. Adrian Luca, despre care insusi primarul Laurentiu Constantin spune ca s-a implicat direct in campania de solidaritate. L-am contactat pe preotul Luca, iar bunavointa si bucuria au venit in valuri de cuvinte. Domnul acesta pe care astept sa il cunosc se afla in comunitate – dintr-o donatie a unui fiu al satului a cumparat medicamente si alimente unor seniori trecuti de opt decenii de viata. Langa acestia incerca sa masoare ritmul vietii in noile conditii.

 

 

Nu am de ce sa nu privesc inainte. Spuneam la inceput ca in istoria omenirii au fost numeroase pandemii. Multi, cei mai multi au trecut cu bine de nefericirea bolii. In doar cateva zile ne inaltam sufletele si privim lumina Invierii drept un semn al scaparii, al supravietuirii, dar si drept rasplata pentru solidaritatea pe care o manifestam in zilele care au ramas pana la sosirea Pastelui pentru a face un bine, rau e de gasit infinit. Il rog, asadar pe preotul Adrian Luca sa aduca mesajul cel bun atat locuitorilor comunei Beceni, cat si dumneavoastra, celor care ne cititi reportaj de reportaj intr-un numar extraordinar de mare! Tineti minte cuvintele parintelui Luca: inimile noastre de credinta negandita sa fie umplute!

 

 

Articolul precedentEste reglementata activitatea de tip taxi in Buzau
Articolul următorCosul verde de Buzau