Discrepanțele economico-sociale dintre comune ale județului Buzău devin din ce în ce mai elocvente. Disparități. Sunt realmente exemplificatoare pentru orice specialist trimis în teren să deslușească necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale. Intră în România inegală! În timp ce o comunitate se bucură că după o întreagă existență apa potabilă va curge la robinet probabil în 2022, o alta că s-a turnat asfalt pe străzile principale, la gata o sută de ani de viață ai ei, iar aici, la trei kilometri de orașul Buzău e la un pas de a apărea printre străzile asfaltate de ani buni rețeaua galbenă ce vine în același timp cu confortul, curățenia, o nouă hartă imobiliară și mai ales cu lipsa grijilor pentru ziua de mâine, în acest timp, se agravează discrepanțele.

Mărăcineni din județul Buzău se pregătește să devină excepția disparității buzoiene!   

GAZE= STANDARD DE VIAȚĂ RIDICAT

Concret. Real. Potrivit proiectului așteptat de 30 de ani de atâtea generații, dar care va ridica în final o întreagă comunitate buzoiană din punct de vedere economico-social. La Mărăcineni se fac diferiți pași pentru înființarea infrastructurii locale de alimentare cu gaze naturale, iar momentul acesta se apropie, spune clar primarul comunei Constantin Dumitru.

Pe cât este de dezvoltată comuna Mărăcineni, pe atât de dificil de mulțumt oamenii. Aici se conturează a fi o realitate, însă specialiștii sociologi o au drept bază a societății moderne ce beneficiază de toate utilitățile. Dacă până nu demult se spunea că există interese private și tocmai din cauza acestora nu va exista rețea de alimentare cu gaze naturale în comună, acum în vervă este subiectul costurilor pentru că se vede clar că gaze vor fi la Mărăcineni. De fapt, corect este să spunem că Europa toată dezbate acest aspect, însă de gaze naturale nu se va lipsi nimeni, mai ales că România are pungi uriașe, chiar greu de estimat cantitativ, chiar la 50 de km distanță de Mărăcineni, la Caragele-Luciu. L-am întrebat pe primarul comunei Mărăcineni care este feedbackul în comunitate. Iată răspunsul!

4.200 de case vor primi gazele transportate pe sub apa râului Buzău!

IULIE ȘI AUGUST, LUNILE CURĂȚENIEI ÎN ȘCOLI

De la gaze sau în jurul gazelor se învârte viața toată la Mărăcineni. Spre exemplu, este știut faptul că vacanța elevilor înseamnă de fapt muncă pentru administrațiile locale și pentru conducerea fiecărei școli în parte.

Unitățile de învățământ din Mărăcineni primesc sistematic mobilier nou, și v-am scris AICI despre acest aspect, dar și igienizare pe timpul verii, plus lemnele necesare încălzirii clădirilor peste iarnă. Și cum vara se face sanie, căci așa e vorba, în această comună deja s-a făcut aprovizionarea! Revine aici cu detalii primarul Constantin Dumitru.

Așadar, se speră ca această cantitate de lemne procurată pentru unitățile de învățământ din Mărăcineni să fie și ultima pentru care se face acest demers de către administrația publică locală.

Desigur, datorită rețelei de alimentare cu gaze naturale a cărei construcție ar putea să înceapă în minim o lună de zile, potrivit declarației de mai sus a primarului Constantin.

Școlile din această comună au parte însă și de clasica igienizare, astfel încât elevii să meargă la clasă în noul an școlar 2022/2023 în cele mai bune condiții. Primarul Constantin Dumitru.

APEL CĂTRE LOCUITORII DIN MĂRĂCINENI

Deși, plouă susținut de două zile și în județul Buzău, seceta instalată de ani buni și acutizată în această vară pe fondul temperaturilor extraordinar de ridicate, specialiștii din agricultură spun că este nevoie de ploaie în cantități ridicate timp de luni întregi astfel încât să fie recuperată apa din sol pierdută în condițiile menționate anterior. Tocmai de aceea se face apel mereu la consumul rațional al apei potabile. La Mărăcineni, prezența canalului de irigații este mană cerească pentru cele 420 de hectare de grădini cu legume.

În acest context, primarul Constantin Dumitru spune că a făcut apel la locutori să ude grădina exclusiv cu apă de irigații, apă ce le este la îndemână.

APLOMB

Nu este ca o pâlnie reportajul de azi, adică să înceapă cu esența și să curgă spre dovedirea ei, ci se încheie tot cu începutul. Discrepanțele economice și sociale se văd din ce în ce mai mult și la nivelul județului Buzău. Ne uităm continuu spre exemplificări către Cluj sau Timiș, însă și Buzăul are zone rurale ce se dezvoltă mult mai bine decât orașe întregi. Chiar așa, câte nume de localități buzoiene auziți frecvent? Da, în acelea se întâmplă ceva. Restul, marele rest?  

Articolul precedentTrei argumente pentru a vizita Bisoca pe 21 august
Articolul următor(P) Anunț public