Introducerea în subiect este realizată chiar de către directorul general al companiei care a reușit să trezească interesul, ca și când acesta era cumva absent, interes al unei întregi comunități de zeci de mii de locuitori cu privire la un serviciu de securitate națională – apa. S-a întâmplat după o singură noapte fără apă potabilă, în Buzău. Cumva, așa ne-am dat seama și noi, buzoienii cât de important este acest serviciu pentru orașul de la Curbura Carpaților și, posibil că așa am și făcut diferența între ce lucrează fiecare dintre companiile publice din Buzău, în sensul ce servicii asigură fiecare în parte. Spunem acest aspect deoarece din punctul de vedere al unei mase importante de locuitori a Buzăului, înlocuirea sistemului de canalizare este realizată de angajații de la … Urbis, iar toaletarea copacilor de pe domeniul public este făcută de către angajații Companiei de Apă…. Eronate sunt ambele afirmații. Ni se pare greu de înțeles, dar chiar avem buzoieni care spun și cred așa.

Revenim pe un subiect despre care în mod considerabil vom mai scrie până la finalizarea lucrărilor pe acest contract de lucrări realizat cu finanțare europeană, Contractul de Lucrări nr. 1, pentru simplul fapt că privește mediul urban cel mai aglomerat al județului Buzău, municipiul reședință de județ. Un șantier imens ce trece treptat prin tot orașul! Lasă în loc, spune unul dintre intervievați, inginerul Luiza Begu, de la compania Euskadi din Timișoara, companie cu șase subcontractori în prezent, în Buzău, lasă în loc, arătam, un oraș nou!

Despre noul oraș discutăm astăzi.

ȚEAVA DE ÎNALTĂ CALITATE

Înainte de a cita întocmai un comunicat de presă, spunem cu subiect și predicat că vorbim despre lucrările de refacere a rețelei de furnizare a apei potabile, dar și a sistemului de canalizare din municipiul Buzău, dar și despre evenimentul care a trezit comunitatea – noaptea de 19 spre 20 octombrie când a avut loc cea mai amplă lucrare de pe raza urbei. Iată ce spuneau specialiștii biroului de presă al Companiei de Apă Buzău pe 17 octombrie 2024:

                                                                                                             17.10.2023

                              COMUNICAT DE PRESĂ

COMPANIA DE APĂ S.A. BUZĂU anunță că progresul lucrărilor de reconfigurare a rețelelor de distribuție a apei potabile în Municipiul Buzău din cadrul Contractului de lucrări nr. 1 – “Rețele de alimentare cu apă în localitatea Buzău și canalizare în localitatea Buzău” (POIM) este de peste 40%.

În ceea ce privește lucrările realizate pe Bulevardul Unirii menționăm că, în noaptea de joi spre vineri, respectiv 19.10.2023-20.10.2023, în intervalul orar 23.00-05.00, vom interveni pentru conectarea rețelelor noi de distribuție de pe Bulevardul Unirii (cu diametrul de 200 mm.) la magistrala din Bulevardul Bălcescu (cu un diametru de 400 mm.). În acest interval orar se va reduce semnificativ presiunea apei în rețeaua de distribuție a Municipiului Buzău, iar pe anumite segmente de timp este posibilă oprirea completă a furnizării.

Aceasta este ultima lucrare pe Bulevardul Unirii a Companiei de Apă S.A. Buzău, astfel încât de luni, 23.10.2023 să înceapă asfaltarea zonelor pe care s-a intervenit în carosabil.

Deoarece la reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibilă modificarea turbidității pe o durată scurtă de timp, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere până la limpezirea completă.

Sperăm că utilizatorii noștri vor înțelege necesitatea acestei intervenții.

 Vă mulțumim anticipat și vă reamintim că lucrările la infrastructura de apă și canalizare au ca scop creșterea calității apei și a serviciului de canalizare în Municipiul Buzău.

Așadar, comunicatul de presă arată că în noaptea de 19 spre 20 octombrie 2024, potrivit lucrărilor prevăzute în contractul de lucrări numărul 1 din finanțarea obținută prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare în valoare de 130 de milioane de lei doar pentru acesta, despre care am scris AICI, urma să aibă loc conectarea rețelelor noi de distribuție a apei potabile de pe bulevardul Unirii la magistrala de pe bulevardul N. Bălcescu. Timpul de lucru prevăzut în comunicat este 19 octombrie, ora 23 – 20 octombrie, ora 5.00. Lucrare realizată, disconfort trecut deja de către buzoieni.

Să nu vi se pară o știre depășită temporal, șantierul merge mai departe, desigur discutăm despre acest moment al conectării rețelelor noi, dar și despre cum se desfășoară lucrările în șantier cu Simona Săvulescu, directorul general al Companiei de Apă, instituția ce are de fapt în desfășurare în total 10 astfel de contracte cu finanțare europeană, valoarea lor depășind 300 de milioane de euro, dar și cu șeful de șantier ing. Luiza Begu, de la compania ce a adjudecat acest CL1, Euskadi, Timișoara. Intrăm în subiect. Iată ce opinează inginerul de pe Bega despre stadiul lucrărilor în mediul urban buzoian.

Nu avem cum lucra, dacă nu le băgăm în pământ, spune Luiza Begu și începe derularea povestirii concrete a ceea ce se întâmplă în imensul șantier pe care lucrează zeci de muncitori pentru a realiza în premieră de la înființarea acestui sistem, în mare parte din oraș, sau pentru prima data după anii 1970, pentru o altă parte din Buzău, un oraș nou.

Adică, spune directorul general al CAB, Simona Săvulescu, orașul, pe Zona Industrială a sa, nu va mai fi inundat, apa de ploaie nu necesită depurare și ajunge, așadar în râul Buzău. Subiectul de la care am pornit este conectarea noilor rețele de distribuție a apei potabile realizată pe marea arteră Unirii în noapte de 19 octombrie. Iată ce au găsit muncitorii în subteran, în această etapă.

Două ore a durat doar tăierea unei țevi dintr-un material de înaltă calitate. Țeava aceasta este din anul 1970 și este folosită pentru a distribui apă potabilă, spune directorul general al CAB care și adaugă detalii în partea audio pe care e bine să o ascultați!

Așadar, un produs foarte bun ce va fi păstrat în pământ, iar în 2024, specialiștii CAB spun că au deja programată identificarea porțiunilor din fontă, a celor din oțel sau a altor tipuri de material din care ar putea fi produsă țeava, dacă ar exista. Însă este tehnic acest aspect, a explicat deja directorul general al CAB.

O întârziere cu două ore a reluării furnizării apei potabile către populația orașului Buzău care are un important aspect pozitiv – a fost identificată o țeavă c,e distribuie apa, țeavă produsă dintr-un material de înaltă calitate și care poate rezista în funcțiune alte câteva zeci de ani. Au spus-o specialiștii prin ing. Luiza Begu care revine la momentul conecatării noilor rețele. Iată cum relatează!

Un singur aspect devine important pe lângă vorbele așezate ale inginerului din vestul țării care a lucrat fix pe astfel de șantiere de apă și canalizare în Oradea, Pitești, Reșița sau Borșa, aspectul este subliniat imediat de Simona Săvulescu, directorul general al CAB.

ORAȘUL CU 200 DE KM DE REȚEA DE APĂ

La început de reportaj notam trezirea interesului locuitorilor orașului Buzău vizavi de existența unui serviciu prin care ne este furnizată non-stop apa potabilă și sistematizată canalizarea. Continuăm să facem o actualizare a demersului făcut de către cele șase companii coordonate de către Euskadi, în teren pentru a grăbi lucrările pe cât este posibil tehnic, preciza ing. Begu. Iată explicația Simonei Săvulescu, director general al CAB despre durata acestei conectări de amploare pe care noi, ca simpli utilizatori nu avem cum să o apreciem dacă nu suntem realmente specialiști în domeniu. Ascultăm!

O SUMĂ APRECIABILĂ DE CLIENȚI AI CAB VOR PRIMI DISCOUNT, LA APĂ

Pentru că au ales calea oficială, cea care contează, și au apelat numărul de telefon al dispeceratului CAB, 0238938, pentru a anunța turbiditate a apei în cursul dimineții de 20 octombrie 2023, imediat ce apa potabilă a revenit pe rețeaua tocmai modernizată, o sumă apreciabilă de clienți ai CAB vor primi discount pe perioada cu dificultate, spune directorul general al CAB.

De dimineață și până seara, buzoieni care locuiesc pe străzile Napoca, H. Rădulescu, Constituției, Răscoalei, Transilvaniei, Viitorului, H. P. Bengescu, Bistriței – bloc 3 și Cercului au apelat numărul de call center 02389238 și au precizat că apa este tulbure, ca atare lor li se aplică discount la factură despre care revine același director general al CAB cu explicații.

Surpriza abia acum vine și pentru dumneavoastră, cititori ai ziarului www.buzaulinreportaje.ro dacă ați păstrat ritmul și ați citit materialul ce conține deja 1379 de caractere. Imediat aflați tot de la Simona Săvulescu, director general al CAB.

Toți clienții CAB care locuiesc în arealul străzilor menționate anterior vor primi pentru perioada disconfortului această reducere la factura de apă potabilă. Directorul general al CAB a menționat distinctiv că este suficient ca o singură persoană de pe o stradă, să apeleze numărul dispeceratului CAB 0238938, informația să fie probată în teren de către echipele companiei și toată lumea din zonă să primească reducerea, potrivit legii.

VOR MAI URMA CONECTĂRI

Informația este relatată la unison de ing. Luiza Begu, de la firma constructoare, și de către directorul general al CAB, Simona Săvulescu în contextul în care CL1 pentru municipiul Buzău este jumătate realizat în acest moment.

Interesant este și aspectul care arată comparativ modalitatea de lucru din 19 spre 20 octombrie 2023, în zona centrală a municipiului Buzău cu alți operatori din țară care au ori au avut exact astfel de lucrări de modernizare a rețelelor de apă potabilă și canalizare. Iarăși este tehnic, deci revin directorul general al CAB și inginerul Euskadi.

Fiecare operator își ia o marjă de întârziere. La Buzău au mai avut loc astfel de conectări chiar în șantierul de lucru al acestui contract de lucrări.

Ca atare, arată mai departe directorul general al operatorului regional de apă și canalizare din județul Buzău, la următoarele conectări vor fi luate intervale mai mari de timp și, anunțate, evident către consumator.

Una peste alta, Buzăul cunoaște o etapă de modernizare și în mediul suprateran, dar și în subteran. Le-am întrebat în final pe coordonatorul principal al acestor contracte de lucrări cu finanțare prin POIM, directorul general al CAB, Simona Săvulescu, dar și pe șeful de șantier al CL1 de pe municipiul Buzău, ing. Luiza Begu care sunt termenele finale pentru acest proiect.

APLOMB

Sunt câteva tinere din mediul academic, administrativ, corporatist, antreprenorial și al asociațiilor care tocmai au lansat un produs ce ne recomandă să marșăm pe un pas cătinel. Cumva au dreptate. Ne grăbim în tot ce facem și spunem. Nu verificăm informația de fiecare dată. Probabil că puținii buzoieni care au sunat pe call center sunt azi mulțumiți de reacția avută la un disconfort combinat – întârzierea furnizării apei potabile cu turbiditatea acesteia la momentul revenirii – disconfort pe fondul lucrărilor de amploare ce au loc în orașul Buzău până maxim în octombrie 2024 pentru a moderniza rețeaua de distribuție a apei potabile și a sistemului de canalizare. Aici a fost prezentat superficial un subiect pe care îl vom dezvolta curând.

Articolul precedent(P) Se stabilesc noile taxe și impozite locale
Articolul următor(P) Cum se închiriază o bicicletă?