Sunt deja cinci ani de când susținem demersul județului Buzău prin scrieri documentate și detaliate în paginile ziarului www.buzaulinreportaje.ro de a se ralia patrimoniului mondial, în primul rând cu Geoparcul Ținutul Buzăului, cu oameni de o inestimabilă valoare culturală și, mai nou, cu obiceiuri unice ce caracterizează definitoriu o comunitate. Exemplul este cel al Babei și Unchiașului, joc-teatru popular de la Mânzălești, dar și cel al brâului de la Bisoca jucat într-un stil unic precum floarea din lemnăria caselor muntenilor de aici sau modelul înscris pe cămașa populară.

O ladă de zestere a județului Buzău pe care am deschis-o alături de Madlen Șerban, secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO din aprilie 2021. Ocazia a fost prezența la Buzău, la Consiliul Județean Buzău, la primul workshop international organizat de UNESCO în țara noastră din 8 și până pe 11 noiembrie 2022.

Delegații UNESCO de la workshopul desfășurat la începutul lunii trecute la Buzău au fost primiți de către autoritățile județene în cadru festiv unde le-a fost prezentat unul dintre puținele dansuri populare autentice din zona Buzăului, unul atât de vechi și special precum zona din care provine – Bisoca. Ascendența brâului de la Bisoca este în UNESCO, iar noi am scris despre această intenție AICI.

Pentru că din grupul dansatorilor de la Bisoca fac parte și în acest moment, deja de zeci de ani, dansatori vechi, dar și unul dintre puținii instructor de dansuri populare din anii 1980, și anume Cosntantin Moise, bisocenii vor să alcătuiască repede dosarul cu care să aplice la Comisia Națională UNESCO.

Fapt pentru care am profitat de prezența la Buzău a lui Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a UNESCO pentru a discuta despre dorința bisocenilor, mai ales că oficialul UNESCO a avut privilegiul de a vedea dansul în același timp cu oaspeții străini la primirea de către reprezentanții județului Buzău.

Exemplul din interviul cu Madlen Șerba este, desigur, cel al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului care se dezvoltă excelent datorită susținerii financiare a Consiliului Județean Buzău și științific datorită specialiștilor din Asociația Ținutul Buzăului, dar și voluntarilor prezenți al fiecare demers din geoparc – voluntari fiind oamenii locului respective sau specialiști națioanli care se raliază unei acțiuni. Despre voluntari, secretarul general al UNESCO România spune așa:

România are două geoparcuri, Țara Hețegului și Ținutul Buzăului. Înainte de a reveni la brâul bisocean, ideal este să urmărim modelul celor două geoparcuri care se dezvoltă armonios. Revine Madlen Șerban cu detalii!

Așadar, voluntariatul este un as pe care Comisia Naționala a UNESCO îl va aplica și la obiective din patrimoniului mondial aflate în România, nu doar în cele două geoparcuri, așa cum se întâmplă în prezent. Voluntarii sunt cei care vorbesc cel mai convingător, spunea secretarul general al Comisiei Naționale a UNESCO România, despre faptul că UNESCO este despre oameni și despre minunile la care ei își aduc aportul.

Întocmai cu Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și brâul de la Bisoca are nevoie de o carte de vizită, dar și de suport local și national, spune Madlen Șerban.

Trebuie să iasă în lume precum România a făcut-o în urmă cu 30 de ani. Secretarul general al Comisiei Naționale a UNESCO arată că pașii trebuie temeinic făcuți – vizibilitate la nivel județean, apoi la nivel national.

Pe scurt, îi ajutăm pe bisoceni să ducă brâul lor special în UNESCO? Răspunsul vine clar de la Madlen Șerben, secretar general al Comisei Naționale a UNESCO.

La un asemenea răspuns un singur lucru este de adăugat – să înceapă munca de promovare și de prezentare a brâului bisocean cum altul nu-i prin zona județului Buzău! De menționat este faptul că la primirea oaspeților UNESCO la Buzău, ansamblul dansatorilor de brâu de la Bisoca a fost condus chiar de către primarul Florin Stemate, ceea ce înseamnă susținerea pe care acesta o are față de promovarea unui joc popular ancestral, dar și față de dansatorii bisoceni cu care iese în lume ori de câte ori sunt solicitați să prezinte obiceiul minunat demn de însuși județul Buzău.

APLOMB

UNESCO este acronimul pentru Organizașia Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Este un organism al ONU înființat în 1945 și care are sediul la Paris, în Franța. UNESCO se dedică exclusiv ajutorării națiunilor de pe mapamond să își conserve resursele natural și culturale, fiecare oraș să se dezvolte frumos fără a-și pierde identitatea în panorama lumii. Pe lângă instruirea cadrelor didactice în acest sens, a doua misiune UNESCO este construcția și echiparea școlilor, apoi păstrarea patrimoniului cultural și promovarea libertății de exprimare.

Programul are sprijinul a 184 de țări, printre care și România. În lume sunt 890 de situri numite de UNESCO drept patrimoniu mondial, iar Italia este țara cu cele mai multe dintre situri, 44 la număr.

Preambulul Actului Constitutiv al UNESCO arată așa:”Dat fiind că războaiele iau naștere în mintea oamenilor, în însăși mintea oamenilor trebuie clădită pacea!”

La originea înființării UNESCO stă dorința unor țări de a redobândi sistemul lor de educație înainte de a se fi sfârșit Primul Război Mondial.România a aderat la UNESCO pe 27 iulie 1956, moment în care a fost constituită și Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO. Pe lista acestei organizații mondiale se află 33 de situri dintre care două geoparcuri – Țara Hațegului și Ținutul Buzăului.

Așa cum a spus la Buzău Madlen Șerban, UNESCO e despre oameni!

Mulțumim www.haintv.ro și Aurelian Ivan pentru editarea video!

Articolul precedentVIDEO. Preotul Milea și-a scos elevii la restaurant, la Antica Roma
Articolul următor(P) PUG-ul Buzăului, în discuții până pe 31 ianuarie 2023