5 spre 6 februarie 2020.

27 spre 28 decembrie 2020.

Doua dintre cele mai dificile zile, duse chiar la extrema meteorologica, din viata comunitatii Bisoca in 2020. In prima dintre situatii, padurea de pin negru din satul Lacurile era pusa aproape in totalitate la pamant de vant, iar detaliile momentului februarie 2020 le aveti aici. In a doua situatie, in noaptea dintre 27 spre 28 decembrie 2020 a plouat cu galeata, cum spune poporul, iar specialistii: 30 de litri/mp, chiar ca intr-o zi torida de vara. Prapad a fost peste zapada asezata zilele anterioare!

Asadar, ultimele zile din 2020 pun in mare dificultate locuitorii comunei alpine Bisoca. In 26, 27 si 28 decembrie 2020 a plouat in aceasta zona, situata la peste 900 de metri altitudine,  de altfel cea mai mare altitudine din judetul Buzau in care locuiesc  oameni, a plouat precizam mai sus, cat nu a plouat in lunile de vara, spune primarul Florin Stemate.

Potrivit locuitorilor, “s-au activat toate paraiasele uitate de seceta”, iar de dis-de-dimineata satul Plesi nu mai detinea principala cale de acces auto.

Viitura produsa pe raul Rm. Sarat, in nordul comunei Bisoca, a distrus podul din tuburi din aceasta zona, precizeaza detaliat primarul Florin Stemate.

Ploile puternice au distrus la Bisoca intr-o singura noapte 100 de kilometri din totalul de 250 de km de cai de acces comunal si satesc. O paguba ce urmeaza sa fie estimata in teren, in zilele urmatoare de catre specialistii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta “Neron Lupascu” si cei ai Institutiei Prefectului Judetului Buzau.

Primarul Florin Stemate arata ca s-a incercat interventia cu utilajele pe care Primaria Bisoca le are in dotare si care sunt performante si de mare capacitate, insa nu a fost chip in calea viiturilor de mare amploare produse pe raul Rm. Sarat, la Plesi.

Exemplul vine si din punctual Lungari, sat Sarile unde viiturile au surpins si blocat un autoturism de teren.

Una peste alta, intre 6 februarie 2020 si 28 decembrie 2020 exista in mod evident o legatura ce tine de asezarea comunei Bisoca in piemont – forma de relief aparte intalnita extrem de rar in Romania, spun meteorologii care au definit ceea ce s-a intamplat in padurea Lacurile la inceput de an.

Pentru locuitorii din satul Plesi – cel mai frumos sat alpin al judetului Buzau, cel deasupra caruia se afla masa lui Bucur – obiectiv turistic invaluit in cea mai exuberanta legenda cu aur, haiduci, dar mai ales cu ciobanul Bucur care stapanea odinioara tinutul – viiturile incetinesc si mai tare decat pandemia de COVID-19 viata montana, insa autoritatile locale tin sub monitorizare ceea ce se intampla si daca situatia o permite intervin prompt.

1 COMENTARIU

  1. Albu Stela: „Ilinca Moise
    felicitari dna Ilinca cine nu crede sa pofteasca sa vada ….sint peste 15o km drumuri comunale si satesti.Plesi..Sarile 30 km..si restul intre cele 8 sate si in interiorul.satelor zeci si zeci de km. Nu socotim 24 km drum judtean 2o4 c care are 25 km ..catastrofali”.

Comments are closed.