Pe 1 mai 2018 i-am dat libertatii un nume si loc sa zburde! Aripile i s-au deschis intr-atat incat a putut cuprinde sufletul, oameni si locuri din judetul nostru fantastic in istorie si prezent, Buzaul Carpatilor de la Curbura! Un campion el insusi al frumusetii, dar si al neajunsurilor, al oamenilor calzi, harnici, idealisti si vizionari, dar si al celor indiferenti, fara coloana vertebrala sau chef de munca. In doi ani au trecut prin penita chibzuitii, unicii, nemaipomenitii, obisnuitii, hotaratii si am cautat sa ii izolam pe cei fara dorinta de a fi buzoieni adevarati.

buzaulinreportaje.ro a demonstrat ca si la Buzau se poate face un alt fel de jurnalism, unul ce porneste din documentarea in teren, trece informatia oficiala prin filtrul sateanului, dar mai presus de alte aspecte induce starea de bine, pozitivul, frumosul in sufletul romanului atat de pribegit de vremuri si conducatori. Nu ne dorim nicidecum mii de aplauze la fiecare scriere in parte, vrem sa fiti putini si sa cititi! Arta aceasta care sta sa-si piarda rabdarea de atata asteptare, cititul… Scriem pentru oamenii care citesc, care sunt curiosi sa afle ce se intampla in judetul Buzau si care doresc sa se bucure cand se misca motoarele locale. In acelasi timp, s-au selectat si marginalizat singuri putinii apasatori de like. Ii invitam sa mute like-ul catre cine are nevoie, noi marsam pe cititori, nu pe modernii retelelor de socializare ai zilelor noastre.

Ne-ati oferit inapoi lectia fidelitatii. Sunteti 500.000 de cititori stabili din 113 state ale lumii unde Romania are sau nu fii in cautarea viitorului mai bun. Nu am pus accent pe diaspora, ci pe noi, oamenii de aici pe care doar un virus nemaipomenit a putut sa ne diminueze alergatura spre munca.

Al doilea an de activitate a fost cel al calitatii si anvergurii. Am prezentat judetul Buzau cu scopul de a-i fi aflate evenimentele care ii marcheaza existenta. Spre exemplu, BuzauFest, festivalul judetului a devenit un fel de simbioza intre oamenii locului Monteoru si miile de buzoieni sau turisti plus mesterii ce dau de fiecare data valoare unor evenimente publice, iar Dragaica – targul dintre tari anulat se pare anul acesta, in 2019 a fost mai ales un concert in aer liber pe ritmuri diverse, insa seara populara a fost cea mai iubita de buzoieni. Sunt minim 300.000 de oameni care trec macar o data prin Dragaica Buzaului, in timp ce unele serbari populare de comuna au devenit atat de serbede incat nici macar batranii locului nu mai catadicsesc sa-si puna camasa noua si sa iasa in sat in acea zi speciala. De, exista si primari buzoieni atat de lenesi incat nici in precampanie electorala nu-si ridica avutia de pe scaun, daramite sa mai urneasca vreo investitie!…

Ehehei, daca ati fi jurnalisti si i-ati vedea in splendoarea neputintei ce ati face? Sunt cateva etape, insa finala este cea mai importanta: nimic. Doar ziua votului este capitala pentru multele rame politice ce impanzesc judetul!Ii sfatuiesc sa se uite in ograda vecina, in comuna de langa ei. Sunt si primari la polul opus. Cu greu te intelegi cu cei care efectiv sunt printre oameni la treaba indiferent ca vine sau nu anul electoral sa stai la discutii minim 10 minute! Fiecare primar pe care il voi exemplifica are formata o echipa intocmai cu comportamentul sau – de oameni dinamici, deschisi viitorului, dar mai ales oamenilor lor din comuna.

Prima dovada vine din orasul Buzau care se dezvolta pe alte parghii decat cele pornite in urma cu 22 de ani si mentinute 18 ani in sir. Muncipiul resedinta de judet marseaza puternic pe infrastructura rutiera – in 2019 au fost asfaltate strazi ce nu au vazut vreodata asfaltul, insa si cea rutiera este de apreciat. Constantin Toma este primarul care vine din mediul privat si isi pastreaza mentalitatea de dezvoltare a economiei Buzaului, semnul ultim fiind cel din plina stare de urgenta: Cosul verde de Buzau https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/cosul-verde-de-buzau/https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/cosul-verde-de-buzau/.

Anul acesta al doilea ne-a scos in fata primari atat de vizionari incat zici ca nu sunt din judetul Buzau. Sunt calculati si cu un pas inainte de nevoile comunitatii. Desigur, ma gandesc la edilul ungurean Ciprian Tirizica, pentru reporter uimirea intervalului de un an. In https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/casta-unguriu/ sau in https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/comuna-model-unguriu-in-regie-proprie/ va dati singuri seama daca la Unguriu se face sau nu treaba ca la carte. Este si ceva ce nu am scris niciodata despre comuna aceasta: pe strazile din zona nu am gasit, domnule vreun biet batran sau vreun tanar, ba si cu mofturi care sa spuna ca nu a fost primit de primar pentru a-i fi dat raspuns la problema!

Vine imediat si categoria conducatorilor de comunitati despre care chiar mama proprie raspunde la intrebarea ce ar trebui sa mai faca, sa mai gandeasca pentru oamenii din comuna? ea raspunde clar: mai mult! Am facut ochii mari si m-am gandit ca daca nici la Maracineni nu se misca atat de mult lucrurile inspre bine, pai atunci unde in alta parte din judet? Constantin Dumitru efectiv are nevoie de un partener de aceeasi cursa lunga si va exemplific desigur cu epopeea gazelor la Maracineni – proiect gata-gata langa borna de final https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/epopeea-gaze-la-maracineni-la-un-tunel-distanta-de-final/, dar si https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/2020-anul-gazelor-naturale-in-maracineni/.

Stiti ca uneori constanta este semnul harniciei? Va spun acum despre acei primari care tac si fac. Haideti, sus la Bisoca intre pinii negri! Florin Stemate a pus pariu pe utilaje astfel incat Bisoca sa nu mai ramana inzapezita ca prin 2009 si doua saptamani, sa poata face drumuri – iar zilele acestea din poteca de picior utilajele croiesc drumuri inspre Recea si Baltagari, iar Bisoca va ramane pentru reporter comuna frumusetii depline! https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/bisoca-statiune-la-cheie/

Raman pe axa montana si va invit la Nehoiu https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/orasul-care-a-scris-povestea-lemnului/ sau https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/satul-popicareselor/. In Satul popicareselor am demonstrat pe de o parte rolul primarului in viata comunitatii, iar Ionut Milea, primarul orasului Nehoiu s-a implicat rapid, pe de alta ca si jurnalistul poate sa-si aduca aportul in desfasurarea unor evenimente. Citind va dati seama ca presedintele Federatiei Romane de Popice a ajuns la Nehoiu la invitatia buzaulinreportaje.ro, iar primarul Ionut Milea a dispus ca zona de relaxare sociala din Chirlesti sa fie refacuta, ba mai mult are in plan o sala complexa de sport pentru orasul de la munte.

De putin timp am descoperit provocarea! Beceniul este comuna industriei, o zona axata pe dezvoltare economica puternica. Motorul de aici se spune ca in maxim un an va fi uimirea judetului, iar pe Laurentiu Constantin, primarul din Beceni il vad cum filtreaza totul prin prisma mersului inainte, al promovarii Beceniului ca si elixir economic si turistic la poarta Tinutului Buzaului.

Ei, da, saracul turism din judetul Buzau. In iulie 2019, buzoianul Iulian Tanascu, el insusi promotor al turismului, dar al celui national spunea ca in zona noastra aceasta ramura economica este zero. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/diferenta-in-turism/ Am combatut eu din patriotism local, insa documentarea in teren mi-a dovedit ca oficial putini sunt cei ce se zbat ca acesta sa existe si sa se dezvolte. Cenusareasa turismului buzoian, comuna Siriu, prin primarul Corneliu Dumitrescu a facut numeroase plecaciuni la autoritatile centrale pentru ca izvoarele termale de la coada Lacului Siriu sa fie exploatate. Dar ii pasa cuiva de la centru de Buzau?

Partea a doua din cel de-al doilea an de activitate a spus o realitate care prinde contur: ramanem fara apa de baut! https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/cand-se-termina-apa/. Semne clare sunt, seceta ne domina, iar anul 2020 este deja unul extrem de dificil.

A si inceput cumva anul acesta cu pandemia de COVID-19, pentru ca inca din februarie ne tine in chingi si probabil va dura pana dincolo de jumatatea anului. Numai ca in pandemie exista si normalitate!

In acest al doilea an am descoperit si in alt fel oamenii. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-despre-sanatate/medicul-dentist-si-englezoaicele-de-rasa-pura/ sau Mirela Negoita – medicul stomatolog din Buzau care pune pasiune in cresterea unor animale aparte. De asemenea, https://buzaulinreportaje.ro/articole/tatal-pomilor-din-romania-s-a-pensionat/

Petre Grivu – seniorul de la Pepiniera Istrita care ne-a invatat sa mancam cirese de Buzau a fost realmente supriza anului in curs!

Am lasat special spre final, tezaurul Manzalesti. De acolo, ies Baba si Unchiasul catre UNESCO https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-cultural/baba-si-unchiasul-de-la-manzalesti-calca-spre-unesco/, iar Meledicul isi asteapta dezvoltarea https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/frumosul-meledic/.

Peste 300 sunt in total. Descoperiti dvs. buzaulinreportaje.ro dupa doi ani de munca in teren in comunele dvs.!

Doua randuri am sa spun, promit: faceti diferenta intre cei ce arunca des cu pietre si le iese cate un rand de invective si jurnalistii care chiar pun penita si contureaza armonios cuvinte ce arata munca, informatie si frumos din judetul Buzau! Iubiti zona noastra asa cum ea va iubeste pe dvs., caci de ar fi fost altfel de mult s-ar fi amestecat pamantul si ne-ar fi dat lectii fara seaman si putere de aparare! Buzaul clocoteste de oameni speciali, de munca si inovatie! Noi gadim sa le fim parteneri celor ce pariaza pe munca de calitate! Vad aripile deschise, deschise…

Articolul precedentNehoiu – ritmul vietii in stare de urgenta
Articolul următorLinie telefonica speciala pentru locuitorii cartierului Posta

5 COMENTARII

 1. RESPECT ȘI ADMIRAȚIE!
  Mulțumim pentru că existați!
  Frumosul își găsește locul său!
  LA MULȚI ANI, OAMENI FRUMOȘI! 👏👏👏💐

 2. Tot respectul pentru oamenii harnici, inventivi și iubitori de frumos! Fie ca influența dumneavoastră să contamineze cât mai mulți buzoieni! Multă sănătate vă dorim!

 3. Inspiratie, profesionalism, calitate! La foarte multi ani, cu reportaje diverse, ca tematica si abordare, reportaje care nu contenesc sa te surprinda pe masura ce continui sa le citesti.
  Asteptam cartea!

 4. […] buzaulinreportaje.ro a demonstrat ca si la Buzau se poate face un alt fel de jurnalism, unul ce porneste din documentarea in teren, trece informatia oficiala prin filtrul sateanului, dar mai presus de alte aspecte induce starea de bine, pozitivul, frumosul in sufletul romanului atat de pribegit de vremuri si conducatori. Nu ne dorim nicidecum mii de aplauze la fiecare scriere in parte, vrem sa fiti putini si sa cititi! Arta aceasta care sta sa-si piarda rabdarea de atata asteptare, cititul… Scriem pentru oamenii care citesc, care sunt curiosi sa afle ce se intampla in judetul Buzau si care doresc sa se bucure cand se misca motoarele locale. In acelasi timp, s-au selectat si marginalizat singuri putinii apasatori de like. Ii invitam sa mute like-ul catre cine are nevoie, noi marsam pe cititori, nu pe modernii retelelor de socializare ai zilelor noastre… […]

Comments are closed.