Ce se intampla atunci?
I-as da acestui soare o palma sa ma tina minte. I-as da doar, caci nu am cum in fapt. Ma chinuie aprig si s-a tintuit cu o putere grozava pe ceafa. Desfac cu mana tremuranda aprig primul nasture de la camasa si scrutez zarea: ce n-as da pentru o palma de umbra daramite pentru un salcam. O mogaldeata cat un punct negru vine dinspre linia orizontului. Are mersul sacadat. Parca i s-a terminat apa, imi trece aiurea prin minte. Se apropie din ce in ce mai repede de mine. Este o batrana care duce pe umar o sapa cu o coada scurta. Gumarii din picioare sparg bucati de pamant atat de uscat incat zornaie. Stau sa ajunga langa mine. Ii dau binete si ii intind un mar. Ai, mama ce bun e, ca si asa nu mai aveam apa…! Batrana a citit pe cer ca ar fi gata mijloc de zi si se retrage acasa sa bea apa rece, in camp nici picatura!
Batalia pe apa la nivel mondial
Apa este un lux la nivel mondial si a ajuns sa fie cotata intocmai ca aurul! Romania noastra nu este atat de ocolita de criza apei! Ce-i drept mai avem ani buni de risipa a apei de baut!… Stim ca Romania este patria celor 2.500 de izvoare cu apa si a 60 la suta din apele minerale din Europa, un bazin hidrografic care duce aceasta criza a apei intr-un orizont de maxim sapte-opt ani, arata specialistii in ape din tara noastra in fiecare raport pe care il intocmesc in luna ianuarie.
Buzoienii simt setea
Un sfert dintre oamenii pe care ii cunosc in timpul documentarii reportajelor in teren nu pot fi prezentati efectiv la momentul scrierii materialelor. La capat de rand, doar 12 kilometri distanta de orasul Buzau inspre Baraganul ars la propriu in ultimele veri, o batrana isi aseaza palmele lucioase si innegrite peste bucata alba de branza prinsa intr-un coltuc de paine. Si-a asezat trupul rapus de dat cu sapa inca din zori si serveste masa de pranz. O intreb daca are apa? Sa-i aduc? Nu, mama ca fantana aia pe care o vezi la mijloc de rand nu are apa buna, eu am aici sub mine o sticla, dar o tin de baut! Pe la 11 asa e fierbinte deja.
Tablouri diferite. Agitatia unui mijloc de zi in fata unei scoli din zona de mijloc a Vaii Slanicului. Patru baieti dau fuga la strada sa vada cine coboara din masina straina cunoasterii lor. Au in mana un corn strans bine de degete printre care se vad dare negre, ba spre mov ar fi? Le intind un servetel umed sa se stearga si imi replica rapid ca astea-s pentru bebelusi, bun, dar apa aveti sa va spalati? Apa ar fi, la o chiuveta unica asezata in capatul coridorului din scoala, dar nu au timp sa se mai spele, sa si manance si sa mai traga si o runda de joaca in pauza de zece minute.
In primul caz stiu ca nu este apa potabila la indemana. Baraganul deja tipa dupa apa de baut, in al doilea as mai adauga lipsa de educatie si civilizatie si un semn al dascalilor care nu au chemare pentru actul didactic si educatia completa din clasa. Totusi, sa tinem cont ca doar 69,4 la suta dintre romani au acces la apa, spun statisticienii nostri, iar doi din trei romani de la sat nu au acces la apa si, cuplat cu mediul urban, unul din trei romani nu are apa si nici locuinta racordata la canalizare. Eu v-as mai spune din judetul Buzau si despre oameni din zona de podgorie care cara si azi apa cu magarii sau carutul de la distanta mare de casa, si despre muntenii din tot nordul nostru aproape care nu au avut sansa sa-si capteze izvoarele in propria locuinta si care agonisesc apa buna de baut cu bidonul chiar si de la 20 de km distanta de zona de domiciliu.
Totul pentru ca judetul Buzau, cel cu un bazin hidrografic impresionant, si de suprafata si in profunzimea pamantului, incepe sa se agite din cauza apei de baut. Iar eu nu v-am povestit si de localitatile buzoiene care vara primesc apa cu portia ori de cele precum Amaru in care apa nu e buna nici de spalat pe maini.
Din ce in ce mai pretioasa si in judet!
Si merg in continuare pe ideea care ma pune pe ganduri cam de doua luni: riscam sa ramanem fara apa mai repede decat arata specialistii romani si straini! Zic sa discutam in mod clar subiectul rezervelor de apa potabila din judetul Buzau. Nimerit si responsabil este sa discutam cu reprezentantii operatorului din cele 33 de localitati buzoiene dupa ce in reportajul CASTA UNGURIU https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/casta-unguriu/ am aflat punctual cum este administrata local apa potabila intr-o comunitate norocoasa. Argumentele mele sunt inscrise deja in ultimile cinci paragrafe din reportajul de astazi. Ca atare, fac popas de dezbatere serioasa la sediul central al Companiei de Apa Buzau. Simona Savulescu, directorul general al CAB si Dragomir Vasii, directorul economic pun la dispozitie in primul rand informatii pe care nu le pretuim decat atunci cand calculam pe factura recent primita cata apa am consumat si cat ne costa. Dar atunci cand risipim lichidul vital ne aducem aminte de cat platim la apa? Cu dus-intors este raspunsul. Vointa poporului este ca apa sa fie gratis, extrem de buna calitativ si peste tot. Nu este nicidecum asa in contextul bataliei mondiale pentru picatura datatoare de viata!
Si am adus in atentie subiectul care ne da frisoane fix pe sira spinarii. Asa am simtit eu cand am aflat ca, desi la nivel national perspectivele sunt inca bune, Buzaul are el nesansa sa fie campion si apare intr-o analiza a European Data Journalism Network realizata pe date meteorologice din 558 de orase europene, peste un milion de informatii. Buzaul intra direct pe locul 36 european, dar este primul din Romania: cu 1,5 grade C este mai cald orasul Buzau decat anul 2018 si devine cel mai fierbinte oras romanesc urmat de Bucuresti si Craiova. Totul se coroboreaza, este clar! Incalzirea rapida si seceta excesiva duc la diminuarea rezervelor de apa potabila.
Apa cu portia. Directorul general al CAB pune in context judetean informatia si o amplaseaza in timpul verii: lectia de rationalizare a apei se aplica deocamdata numai in lunile extrem de calde ale anului. Deci, cand se termina apa incepe si la noi setea.
Poienile, satul cu rezerve minime de apa
Exemple concrete primite explicit de la conducerea CA Buzau care arata ca lipsa apei este deja conturata in judetul Buzau. Nu punem piciorul pe acceleratie, insa nici nu putem lasa la relanti o problema care framanta omenirea, ridica semne de intrebare si in Romania, iar noi sa stam efectiv si sa asteptam? Dar, iata ce spune un primar al judetului Buzau: Ion Gherghiceanu, edilul orasului patarlagele.
Ion Gherghiceanu recunoaste insa ca intr-una dintre localitatile orasului Patarlagele, in satul Poienile, apa potabila curenta este o problema din ce in ce mai sacaitoare si care dateaza de ani buni. Asa imi aduc si eu aminte: nu intelegeam de ce in urma cu vreo 15 ani era gloata mereu pe la porti in Poienile, iar doua-trei femei vorbeau agitat despre cum cara apa cu bidoanele. Acum nu ar mai fi asa, dar nici bine nu este.
Ma intorc la edilul patarlagean, Gherghiceanu, care explica detaliat despre situatia din urbe, in mod clar de la Poienile, unde apa nu mai este de ajuns.
Am mai adus in atentie acest subiect al aductiunii din barajul Siriu intr-un material anterior: https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/barajul-siriu-singura-sansa-a-unui-pret-mai-mic-la-apa/, dar iata ca un primar in functie de ani buni spune ca este un subiect itinerant si face parte din fiecare epoca sociala sau politica tranzitata de buzoieni per ansamblu. Si conducerea Companiei de Apa vorbeste despre un cost mai mic al metrului cub de apa doar daca s-ar face aductiunea in cauza din barajul Siriu, explica atent directorul economic Dragomir Vasii. Numai
Orasul Buzau poate vinde apa!
Partenerii mei de dezbatere scot la iveala un adevar minunat strict valabil doar pentru cei peste 115.000 de locuitori ai municipiului Buzau.
Surpriza frumoasa despre orasul Buzau, cel cu 59 de foraje active si 92 in conservare este placuta! Insumam insa si spunem doar ca este de tinut minte: apa din judetul Buzau incepe sa se termine ici-colo deocamdata!
Investitii, pret si presiune sociala
Punem presiune sociala si ne lasam influentati cand apreciem pretul metrului cub de apa. Capacitam atentia astfel incat sa instigam pana si bunul simt impotriva ideii de plata a apei pe care o bem. Nu am cum sa ma scot singura din grupul celor care au gandit ani de zie incorect despre acest aspect extrem de delicat la Buzau. Si iarasi subliniez: la Buzau, adica in orasul Buzau, caci judetul spune in variate feluri despre a plati apa, iar in alte orase ale Romaniei este normalitate. Daca ati ascultat ce a precizat mai devreme primarul Gherghiceanu, in acest moment sunt buzoieni care transeaza clar problema: platim oricat, dar vrem apa potabila curenta! Ideal ar fi ca natura sa ne ofere o lectie despre aprecierea apei si pe oras si mai apoi sa facem un sondaj despre cine mai sare sa spuna daca e sau nu scumpa apa! Zic sa se intrerupa cateva zile apa asa cum s-a intamplat din 5 februarie si pana in 7 sau 8 februarie anul curent cu alimentarea cu energie electrica din cauza vantului extrem de puternic! Ei? Dumnezeu e dragut insa cu buzoienii! Dar, trec peste camionul cu pietre pe care le lansati deja si ii dau cuvantul directorului economic Dragomir Vasii.
Cititi pana la capat reportajul astfel incat sa intelegeti cat costa apa in judetul Buzau! La final de decembrie 2019, CA Buzau a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finantare pentru „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Buzau, in perioada 2014-2020, un proiect imens de 292 milioane de euro, finantat rin Programul Operational Infrastructura Mare, fonduri europene nerambursabile. Una dintre conditiile obligatorii pentru primirea finantarii pentru implementarea proiectului o reprezinta aplicarea Strategiei de tarifare din 2020 si pana in 2025, parte a analizei cost-beneficiu. Asadar, in fiecare an la 1 ianuarie tarifele sunt ajustate atat cu inflatia, cat si cu cresterile in termeni reali. Tabelul provine de la specialistii CA Buzau.
STRATEGIA DE TARIFARE | Tarif iniţial | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
RON/m3 | % | % | % | % | % | % | |
Tarif apa | 4,64 | 6,00 | 0,50 | 13,20 | 9,00 | 6,50 | 3,10 |
Tarif canalizare | 2,60 | 30,00 | 10,00 | 19,60 | 0,50 | 0,75 | 2,70 |
In 2020, ajustarea se face incepand cu 01 februarie, adica buzoienii vor plati cost marit al apei o data cu factura din luna martie. Decizia in
Dincolo de cifre si mai ales tinand cont de presiunea sociala am intrebat-o si pe Aura Langu, sefa Consiliului Concurentei din Buzau daca aceasta institutie se poate autosesiza sau daca este cazul sa se dea curs atentionarii de la nivel social privind pretul apei. Telefonic, Aura Langu a spus ca nu, o data ce exista proiect ce conditioneaza finantarea europeana, dar si avizare ANRSC. O solicitare catre forul national al Consiliului Concurentei este in asteptare de raspuns detaliat in acest caz.
Pretul de la Buzau, in tabloul national
Revin acum la masa discutiilor cu directorul general Simona Savulescu si directorul economic Dragomir Vasii. Pentru ca pun in discutie pretul apei de baut la Buzau interesant este sa aflu direct de la domnul care stie bine calculele daca o mie de litri de apa are sau nu un pret scump.
Nu sunt si nici nu ma erijez in specialist in domeniul apelor, vreau insa sa inteleg totusi costul apei pe care in mod clar o consum zilnic de la chiuveta din casa si in mod automat o platim. Mi-am propus sa stiu acest lucru astfel incat sa nu cad in capcana presiunii sociale din orasul Buzau – si as zice ca doar in orasul nostru exista agitatia pe pretul apei, in nici un alt oras nu am identificat atata suparare – sau poate din contra, ar trebui sa ii inteleg si pe cei care cracnesc impotriva dezvoltarii? Nicidecum, pentru ca in cazul Buzaului vorbim despre investitii europene conditionate de ridicarea pretului apei. Totusi, ii intreb pe interlocutorii mei care este cea mai scumpa apa din judetul Buzau. In insert auziti ca nu am gresit exprimarea.
Si cea mai ieftina? Trebuie sa fie si acest aspect ca in orice demers economic. Directorul general Simona Savulescu raspunde clar ca vorbim ca fiind apa ieftina produsa in judet despre apa care curge gravitational.
Mergem pe exemplu pana la Beceni. Comunitatea care marseaza pe dezvoltarea industriei consuma apa, ca aproape toata Valea Slanicului, din acumularea Ciresu – colmatata dincolo de 70-80 la suta, spun oamenii zonei Manzalesti. Primarul Laurentiu Constantin din Beceni vorbeste despre un aspect nou: apa este scumpa, insa aproape toate gospodariile sunt racordate, fapt nemaipomenit!
Nu pierd aspectul nou si il intreb pe directorul economic de la CA Buzau care este gradul de conectare in cele 33 de localitati deservite, incluzand si orasul Buzau.
Din analiza preturilor si tarifelor tuturor operatorilor regionali se remarca in partea de sus, cu preturi si tarife peste medie, companiile care au semnat contractele de finantare pentru proiectele depuse prin POIM si au inceput implementarea strategiilor de tarifare, precum: Raja Constanta, Compania de Apa Turda, Compania de Apa Buzau, Acet Suceava, Apa Canal Ilfov, Apa Canal Galati si altii, dar si companii care nu au semnat contractele de finantare si implicit nu aplica strategiile de tarifare, dar care practica preturi/tarife apropiate de cele actuale ale CA Buzau, precum: Aquavas Vaslui, Compania de Apa Neamt, Ecoaqua Calarasi, Apa Prod Deva, dar si altele.
Nu ma indur sa inchei demersul meu fara sa impartasesc cu dumneavoastra, daca ati avut rabdare sa ajungeti la pagina aceasta, ceea ce mi-a spus Dragomir Vasii despre apa pe care el insusi o consuma.
Mai notez doar rabdarea pe care Simona Savulescu, director general si Dragomir Vasii, director economic de la CA Buzau au avut-o in a desface firul in atat de multe parti musai de stiut de catre buzoienii platitori ai apei potabile pe care o consuma in propria locuinta. Interesant ar fi daca noi insine am intelege ca apa intr-adevar costa si nu am mai risipi-o dupa bunul plac! Abia atunci am avea voie sa spunem ca apa este scumpa!
Ajutor pentru buzoieni sa-si plateasca apa
In documentarea acestui subiect am discutat cu numerosi specialisti romani din domeniul apei, dar si cu primari din comune buzoiene care fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara si au serviciul de apa gestionat de CA Buzau. Ba, am intrebat si primari care au ales sa-si administreze singuri acest domeniu si livreaza populatiei apa la 3,5 lei/mc sau peste 4 lei/mc, dar nu mai mult de 5 lei/mc. Acestia din urma spun ca inca reusesc sa faca fata acestui serviciu. Exista insa o cantitate mare de edili fara directie clara si pentru care apa potabila in locuinta satenilor nu este o prioritate, ci un fapt divres pe care il trateaza in gluma sau ironic ce, apa le trebuie lor?!
Am mers cu provocarea “ dvs. ce apa beti?” si la Constantin Toma, primarul orasului Buzau si iata ce a spus acesta.
La nivelul orasului Buzau, in luna ianuarie a acestui an a fost aprobata o hatarare de consiliu local pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si canalizare prin care se acorda ajutoare lunare persoanelor singure si familiilor care au media veniturilor nete lunare sub salariul minim garantat in plata, in limita unui consum de 75 l/persoana/zi. Mentionez ca acest aspect mi-a fost extreme de clar precizat si de catre specialistii bucuresteni in domeniu care au aratat ca inca din 2008 se practica acest lucru in diverse orase lae tarii si ca la Buzau a existat la un moment dat in aceeasi perioada un indemn neluat insa in seama de nimeni.
Inițiativa Primariei Buzau are rolul de a proteja categoriile de persoane cu acces limitat la resursele economice, concomitent cu ajustarea preturilor si tarifelor de catre Compania de Apa, reprezentand o recunoastere a necesitatii majorarii pentru implementarea investitiilor si o protectie a categoriilor devaforizate. In acest context legal, Primaria Buzau va putea finanta un consum mediu lunar de circa 6,75 mc, in conditiile in care consumul mediu actual pe gospodarie in municipiul Buzau este de 6 mc/luna. Tin cont si de faptul ca suntem in an electoral cu asteptari ca de fiecare data, insa il intreb pe edilul Constantin Toma daca in agenda sa de candidat in alegerile locale domeniul apei exista si sub ce forma.
Cutezanta
… Ii dau binete si ii intind un mar. Ai, mama ce bun e ca si asa nu mai aveam apa! Batrana a citit pe cer ca ar fi gata mijloc de zi si se retrage acasa sa bea apa rece din fantana la final de putere si ea. In camp nici picatura de apa! Scot din masina sticla mea cu apa plata. Se uita lung la ea si da sa ma refuze. Nu-i buna, mama, nu are gust! Ma duc sa arunc galeata in fantana mea pana o ajunge si la noi teava! Clar imi este ca si la noi, buzoienii, apa se va termina la un moment dat.
Preluarea informatiilor se face in limita prevazuta de lege!