Inghit de cateva ori in sec. Respir si mai inghit de siguranta. Varful limbii da sa usture, desi este prea de dimineata ca sa fi mancat ceva si mai ales din deliciosii nostri. Si gura nu sta locului din plescait. Dau sa indepartez din minte gustul acesta nemaipomenit pe care chiar nu ai cum sa-l uiti vreodata dupa ce apuci sa infuleci bine carnatii haiducilor de odinioara, astazi europeni din galeria de lux a continentului, produs cu staif care te invata si gastronomie, dar mai ales aduna in ei istoria unei regiuni despre care se spune ca este poarta de intrare, zona de influenta sau de tranzit. Ma ridic si deschid usa frigiderului. Sunt buzoianca: in permanenta in frigiderul familiei mele se afla un carnat de Plescoi, de obicei din cei uscati. Rup o bucata mica sa-i dau liniste gurii care s-a inundat de la atata plescait. Nu-i suficient. Ma ridic din nou si scot tot carnatul. E prilej de pauza.
Toate bunatatea Buzaului sta in acest delicios europenizat in fapt o data cu expatii nostri care l-au luat in geamantan si au plecat in cautarea binelui. Rand pe rand simt carnea putin uscata, apoi pe varf de limba apare samanta de ardei iute, iar usturoiul vine puternic sa completeze, numai ca ultimul si parca cel mai placut mie este cimbrul fara de care carnatii de vaza ai Buzaului nu ar fi devenit poveste!
De minim zece ani tot culeg informatii despre drumul lor spre Europa. Le-am simtit nesiguranta, convulsiile, abandonul suferit, reluarea drumului, asteptarea, si iar un abandon, in fapt o cadere de la poarta Europei mari pentru ca in final sa vad triumful! Tin ultima bucata de carnat de Plescoi in mana si ma gandesc: dupa triumf trebuie sa urmeze exclusiv consolidarea triumfului!
Asa e pe toata valea. In sus pana pe la Cernatesti si in stanga pana la intrare in Berca. Casa langa casa. Fiecare familie produce carnati de Plescoi. Pentru cei din casa. Si excesul l-au vandut ani de zile. In timp a devenit unica sursa de existenta. La baza, carnea de oaie din animale crescute pe pieptul de deal sarat din arealul Vulcanilor Noroiosi. Cimbrul era cultivat in bazinul legumicol Maracineni-Matesti impreuna cu ardeiul iute, iar usturoiul venea pe drumul national 2 dinspre Ramnicelu.
Fabrica lui Ghita, sanctuarul carnatilor cu aspect haiducesc
Doi angajati echipati asa cum cer procedurile in domeniu sunt de fapt macelarii care stiu sa aleaga bucata corecta de carne pentru sortimentele de produse pe care fabrica Valmar 05 le produce in Plescoi. Vad insa doar o parte din carne. Deja pe sectii se lucreaza intens. Primirea IGP a sporit comenzile, iar consumatorii inteleg si accepta calitatea si mai ales carnea mai putin prelucrata in cazul acestor deliciosi.
Ei, da! Deja imi place foarte mult! Miroase a usturoi, vad bucati de ardei iute si, domnule apar carnatii ce ies meticulos dintr-o masina speciala
Valentin nu tace deloc! Eu imi rasfir gandurile care se bifurca instantaneu si dau sa nu le pierd. Merg mai ales inainte, caci ma aflu intr-un loc si intr-un moment aparte al spatiului buzoian. Rar ii este dat jrunalistului sa observe curatenia in care se produc asa carnati, deschiderea spre comunicare si mai ales varietatea produselor. Carnatii insa sunt baza! Valentin deschide afumatoare si imi spune ce inseamna acest procedeu.
Mi-aduc aminte de unul dintre primele targuri de turism ale Romaniei, in cei 30 de ani considerati ca fiind perioada moderna. Judetul Buzau era reprezentat in premiera. Presa a facut parte din delegatia Buzalui. Pe masa standului erau acesti carnati crud-uscati si afumati. Produsi, vad
Camara fericirii
Ocol, ocol, ocol, dar am nimerit in camara cu bunatati, cum ii spune inginerul ghid de astazi Valentin Dascalu. Zic si eu in felul meu: camara fericirii! Zic sa dati atentie celor ce veti auzi in urmatorul insert audio. De aici puteti invata si ce sa cumparati, si cum trebuie sa fie produsele si ce asteptari sa aveti! Argumentez: in fiecare produs din fabrica lui Ion Ghita este imens de multa manopera, se lucreaza manual si la carnati, si la pastrama, si la muschiuletul afumat.. dar nu e mai bine sa zica inginerul Dascalu?!
Ce mancati astazi? E retorica intrebarea mea, nu-i asa?
La cum a putut sa explice inginerul Dascalu nu avem decat o solutie: sunam in fabrica si rezervam carnati de Plescoi ori dam fuga si cumparam.
In camara fericirii, desi nu gust simt aromele! Mirosuri si forme! Cantitati apreciabile, insa nu exagerate asa cum mi-a fost dat sa vad candva intr-un anumit loc semn ca deja industrializarea este la baza! Aici la baza este omul care migaleste sa taie muschiuletul in feliute numai bune de pus in pungute, zaresc si o bucata mai lunga de pastrama pe care sa o desfaci si sa o arunci deasupra jarului in serile astea lungi de toamna spre iarna, ba bucati perfecte de alt tip de pastrami stau intocmai ca rufele la uscat, stiti, rufele despre care povestesc localnicii.
Sa mergem si spre livrare?
Curaj, respect pentru consummator si calitate
Vi se pare cumva ca bat moneda pe niste aspecte oarecum demonetizate in piata romaneasca? Nicidecum. Doar dupa ce mancati din produsele acestei fabrici aveti cum sa va pronuntati! Mai rar sa se respecte reteta admisa la nivel european si mai rar consumatorul sa fie cel de care sa se tina cont din start cand se umplu carnatii de Plescoi aici, in fabrica lui Ion Ghita. Domnul acesta este atat de calm, tonul jos impune respect si seriozitate, este convingator si nu simt sovaiala nicidecum. Vorbeste despre obtinerea IGP ca fiind un succes comun al celor patru producatori si accentueaza rolul aprecierii europene pentru un produs ce detine acum propriul areal in care se poate produce.
Dar ce se intampla de astazi inainte? Si aici aduc in atentie curajul. In fapt, acea doza de putere de a pastra calitatea in fata consumatorului de oriunde din Europa.
Nu pot sa inchei. Ma preocupa in mod clar viitorul celei de-a sasea marci a Romaniei care primeste IGP: carnatii de Plescoi, iar Ion Ghita vorbeste clar despre o posibila extindere.
Aplomb
Este nota mea. Tusa de final, caci pasiunea mea este pentru insusi judetul Buzau! Iar buzaulinreportaje.ro ii apreciaza si promoveaza pe cei care chiar aduc mandrie judetului Buzau! Pledez pentru calitate si reprezentativitate! Si le-am gasit fara sa-mi fie indicate in fabrica lui Ion Ghita din Plescoi, zona prin care in vara lui 2018 au trecut peste 80.000 de turisti spre Vulcanii Noroiosi, iar numarul acestora creste anual cu 20 la suta, spun expertii nationali in turism.
Nu caut astazi doar gustul si aroma, caut carnatul de Plescoi demn sa ne stea langa bucata de mamaliga si sarmaua de Craciun! Eu am gasit demnul delicios caruia ii sta de veghe indicatia geografica europeana ca semn al calitatii si aprecierii in spatiul continental! Sarbatorilor care stau sa vina in casa de romani am sa le dau farmec traditional cu o portie imensa din carnatii de Plescoi produsi chiar in Plescoi, la Ion Ghita, stiti deja, domnul cuminte care priveste in primul rand spre orizont pentru a oferi respect consumatorului!
Dau sa ies din fabrica. Mirosul ma insoteste pana ce parasesc insasi comuna Berca. Inghit in sec! Gandul este cel initial: varful limbii da sa usture, e gust protejat la nivel european!