Este de fapt cea mai frumoasă poveste din lume. O rescriu an de an sute de mii de copii de pe pământ și îi dau forma dorită astfel încât și noi, adulții să nu ne pierdem credința că Moș Crăciun există și chiar le îndeplinește o parte dintre vise micuților care abia prind să afle literele ori care știu bine să socotească.

Are Moșul acesta ceva al lui greu de prins în cuvinte și izvorâtor de fericire, încredere, ne face mai buni, concretizează speranțe clădite un an întreg.

Tragem azi covor de frig peste zilele din urmă ale lui 2021. Punem chezășie bucuria și nutrim la bunătate. Doar vântul din Bărăgan ne devine tovarăș de drum. E insistent. Ba, îmbrățișează suflarea. Din când în când, taie scurt drumul câte un grup de părinți care se îndreaptă spre școală. La unii zăresc costume speciale de serbare școlară. Zic și eu în gând cât de dor mi-a fost să iau parte la așa un eveniment… deh, pandemia năprasnică de COVID-19 a rupt în două umanitatea însăși – suntem o gloată de temători și o alta în care zvâcnește puțin curaj, suntem unii contra altora și mai înverșunați decât am fost vreodată. Cilibia, comuna de pe malul drept al râului Buzău, cu peste 1.800 de suflete și o istorie axată pe comerțul pe calea ferată cu cereale și brăzdată de prezența celebrului matematician Gheorghe Țițeica are azi o zi specială de povestit.

Merg după părinții grăbiți. Mă uit lung în urma lor pentru că mai toți ies din gruparea de case locuită exclusiv de etnici romi, deși în statistici doar 6 la sută dintre locuitori se declară că sunt etnici, urmași ai celor ce făureau cărămidă la cuptor vara, în spatele liniei drumului județean ce trece prin Cilibia și-și caută sfârșit tocmai la Poagoanele. Cuptorul o mai fi dincolo de case, dar cărămidă n-aș paria să mai coacă vreunul chiar și o dată pe an! Azi, copiii merg la școală, iar părinții lor vor ca ei să învețe carte.

Haideți, la serbare! La Cilibia lui Țițeica!

Matematicianul Gh. Țițeica

COLINDĂTORII FĂRĂ VÂRSTĂ AI CILIBIEI

Am să explic pe îndelete subtitlul de reportaj. Întâi să intrăm în școala în care visele devin cele mai prețioase realități ale copiilor din Bărăgan. Holul este neîncăpător, copiii au făcut horă în jurul personajului principal care tocmai ce a ajuns și aici, la Cilibia ca să dăruiască emoție, bucurie, praf magic de visare și mai ales, cadouri. Moș Crăciun s-a așezat glumeț în mijlocul prichindeilor și-i provoacă să colinde, ba îi mai iscodește și despre cam cum a fost la școală în perioada aceasta dificilă, ce note au și ce materie le este mai dragă! Din când în când, Moșul aruncă un ochi pe cutiile de cadouri pe care este înscris numele câte unui copil. Îl rostește întrebând țâncul câte ceva din școala lui.

Mereu pregătit să sară în ajutorul copiilor sau poate cel mai mare copil dintre copiii din școala Cilibia, Ion Enache, primarul comunității, stă vigilent printre elevii satului.

Ochii trec rapid de la un mic cilibian la altul să nu care cumva să existe copil fără bucurie în suflet, dar și în brațe.

Primarul Ion Enache spune clar – nu a dorit care cumva ca vreun copil care vine la școală să fie trist de Crăciun, iar magia aceea adusă de Moș să nu fie trăită și de el. Pe scurt, copiii nu trebuie să afle greutățile prezentului, ci să-și făurească vise și când aceastea ar fi mai greu de înscris în realitate.

Am reținut și că demografic, 2021 nu a fost un an de declin pentru Cilibia, ci mai degrabă un spor neașteptat dă putere comunității din câmpia Bărăganului.

Pentru că este vremea colindelor, iar în Bărăgan se cântă altfel, ba merg până la antifonie, semn de vechime incontestabilă a acestora în zonele cu lanuri de cereale, îl provoc pe primarul Cilibiei la aducerea în prezent a amintirilor propriei copilării.

Din holul școlii răzbate un colind clasic, primarul Enache vorbește cu lumină în priviri despre Neațalaș.

Vacanța care a început pe 23 decembrie ar trebui să fie prilej de start al colindatului. În copilăria sa, primarul abia aștepta momentul, dar acum cum este?

În școală la Cilibia glasurile copiilor înveselesc, iar bucuria cu care strigă atunci când primesc de la Moș Crăciun un dar este dovada pură că mai avem speranță.

CEL MAI FRUMOS ORĂȘEL AL COPIILOR

Ar trebui să fiți aici ca să vedeți deopotrivă oameni mari și oameni mai mici, părinți și copii, care se bucură și de serbarea de sfârșit de semestru școlar, dar și de darurile bunului Moș. Un alt dar, de care se pot bucura pe toată perioada sărbătorilor de iarnă este micul orășel ce luminează peste și spre Cilibia, dar și către Movila Oii, sat component al comunei. Ieșim din casa diversității de emoții, Școala Cilibia, și primim informații despre orășelul copilăriei din sat.

Primarul Enache se așează lângă renul care trage sania Moșului și povestește.

Lumini și culoare. Feerie. Orășelul copiilor din Cilibia. Printre copiii care își fac selfie aici se strecoară și spiridușii care au terminat de participat la serbarea școlară. Cară în brațe cadouri mari și mici.

Aflăm imediat despre ele, așa că revenim în școală, iar gazda noastră spune povestea cadourilor inedite din acest an – unele procurate de ajutoarele Moșului din Primăria Cilibia, altele primite de la copiii școlii private din București, Aletheea în cadrul unui proiect interesant, EduNetwork și în care copiii școlii buzoiene au scris scrisori copiilor bucureșteni pe care aceștia să le ducă bunului Moș Crăciun. Azi, au daruri și de la București în holul în care ne aflăm.

Lăsăm copiii să se bucure de ceea ce în orașe aproape că nu este băgat în seamă de țâncii avizi după tablete și telefoane creatoare de lumi inexistente… Aici e altfel, se simte, se trăiește, lumina colorată dă aripi să creadă în ei în primul rând copiii cilibienilor.

NOUA MATERIE OPȚIONALĂ DIN ȘCOALA GH. ȚIȚEICA, DIN CILIBIA CERUTĂ DE ELEVI

Aici, firul roșu de povestire ce venea continuu dinspre această palmă hrănitoare de Bărăgan se rupe – nu mai avem lângă noi la serbarea școlară copii ai cărămidarilor pentru că nu mai sunt cărămidari.

Dana Guțeniuc, directorul Școlii Cilibia și o veste nemaipomenită!

Am înțeles așa – în primele zile din decembrie 202 aici, la Cilibia, la școală a fost prezent un elev de excepție pasionat de robotică. Prin prezentările sale, Robert Brezoaie și voluntarii Asociației TAB le-au inoculat această pasiune și elevilor de la clasele a VII-a și a VIII-a, iar din noul an școlar 2022/2023 la Cilibia se va învăța robotică, spune directorul Dana Guțeniuc.

Pregătim copiii pentru un mâine care cu siguranță va fi digitalizat!, așa a precizat directorul școlii care intră într-un nou an școlar cu alt nume! Este interesant să ascultați deopotrivă opiniile primarului Ion Enache, dar și pe cea a directorului Școlii Gh. Țițeica din Cilibia pentru a afla în fapt scopul tuturor demersurilor educaționale pentru mâna de copii de aici – căci, nu abandonul școlar este misiunea aici, în prezent, ci conturarea unei culturi a acestei unități de învățământ, iar susținerea pe care o demonstrează conducerea Primăriei Cilibia pentru educație este specială și vitală.

Îmi doresc trecerea din fața cuptorului de cărămidă către o altă lume! , este credința copilului de odinioară care azi, în prag de Crăciun colinda în câmpie, însă în prezent vorbele acestea spuse de primarul Ion Enache sunt deziderat social pentru vatra Cilibia ce se făcea cunoscută în urmă cu peste 20 de ani mai ales ca fiind zona de unde poți cumpăra cărămidă autentică. Primarul privește spre viitorul cu auspicii grozave pentru patria sa locală. 

LOC DE JOACĂ ȘI ATELIER DE CREAȚIE PENTRU COPIII DIN CILIBIA

Spre zona în care se creionează viitorul copiilor din sat mergem și noi acum. Moș Crăciun mai are de stat la vorbe frumoase și de ascultat poezii și colinde spuse de către elevii claselor de gimnaziu, deci forfota nu s-a domolit în Școala Țițeica.

Ion Enache este ghid. Haideți să vedem unde ajungem!

10 calculatoare, parc de joacă pentru școlari și preșcolari, atelier de data aceasta pentru creații specifice Crăciunului… o comunitate ce începe să se susțină extrem de stabil spre dezvoltare durabilă. Mai punem la socoteală și finalul informației furnizată de primarul Enache – la Cilibia, în acest centru pentru școlari și preșcolari au fost cumpărate muzicuță, nai, vioară, clarinet – instrumente muzicale, căci proverbul  lac să fie, broaște-s destule va însemna că în maxim un an, și aici e pariu de reporter, în această buză de Bărăgan se va înființa și prima formație de copii care aduc tradiția dinspre Mărgineanu spre comuna hangiței Cilibi.

APLOMB

Moș Crăciun strigă câte unul, câte unul elevii de gimnaziu din școala Gh. Țițeica. Din când în când se aude un nou colind sau unul clasic în altă versiune. Din sălile de clasă ies alți elevi cu zâmbet pe buze – merg acasă cu brațele pline și sufletul înălțat prin simple gesturi. Aud mame vorbind între ele – copiii lor vin cu drag să învețe carte, nu mai fug la joacă și nici în alte părți nu doresc!

Cilibia apare astăzi ca o amintire bună și blândă, profundă și pură, o revenire prin povestire la anii când Neațalașul aducea vestea prin glasul de copil că o mare sărbătoare bate la ușa creștinilor. Cu mâinile și obrajii roșii de gerul zilei, copii din Cilibia au mers azi din nou cu colindul. Și dacă în decembrie 2022, în școala diversității din Bărăgan este aceeași atmosferă ca acum și ca în urmă cu doi ani, nicidecum nu mai avem motiv să spunem că nu există speranță și acolo unde drumul educațional pare mai dificil. Aici, asul din mânecă stă la autoritatea locală care susține demersul didactic și pariază pe o comunitate puternică la capătul celor opt ani de studiu acasă pentru a exista minim alți patru în licee din oraș, mai apoi.

Cilibia, Moș Crăciun a adus în sac anul acesta o poveste despre a dărui aripi copiilor și despre a trezi amintirile ca fiind tradițiile tale de odinioară! Acum nu-ți rămâne decât să pariezi pe tine și pe comunitatea frumoasă care reformează zona aceasta de Bărăgan! Îi pune pe stemă viitor frumos!

Crăciun fericit, comună minunată!

Articolul precedent(P) Marcel Ciolacu – urare de sărbători pentru buzoieni
Articolul următorLocuitori ai comunei Pănătău, sărbători fericite!