Am o deosebita atentie de fiecare data la primul cuvant din reportaj. El imi influenteaza aproape intreaga descriere bazata pe munca din teren, Astazi este ziua curajului. A oamenilor deosebiti care izbandesc prin munca proprie. A oamenilor frumosi care stiu sa imparta frumusetea sufletului si a ceea ce fac cu cei din jurul lor. Este ziua faptelor care ne umplu sufletul si ne fac sa trecem peste cate doua-trei etape din viata o data astfel incat sa ne implinim misiunea pe care uneori nu stim ca o avem! Am in continuare atentia pe verbul din cap de paragraf si ii caut semnificatii in povestea de astazi. Pentru ca tanara pentru care zabovesc pe verbul a avea scrie nu doar cu mainile, dar mai ales cu dragoste si pasiune o poveste despre ceea ce putini detinem, dar pe care multi, daca nu cumva toti l-am avut in copilarie.
Am un singur prieten: gustul. Caut sa-i dau de cap pe varful limbii. Lupta cu nasul care isi aroga din responsabilitati. Rotesc o bucata mica in gura special ca sa pot nota cat ma pricep, nicidecum mai mult: are din pufosenia prajiturilor de calitate, printre fasiile mici care se desprind prin rotire se identifica si blandul gust pe care il pot defini simplu: copilarie, dulcele nu omoara nicidecum prin cantitatea exagerata de stafide sau bucati de rahat, iar peste toate, va rog, simtiti?, vine povestea despre traditie.
Am sa va spun clar. I-am dat destule valente verbului cu care astazi descriu o tanara despre care nu as fi banuit sa aiba atata daruire, curatenie, creativitate si harnicie, daca nu as fi avut ocazia sa stau langa tavile cu deliciosi suficient timp incat sa ma gandesc si acum ca oamenii daruiti este bine sa iasa din rand, sa se prezinte in fata noastra si sa ridicam palmele in ropote de aplauze. Merita incurajare precum un pianist care reuseste studiile transcedentale ale lui Liszt sau o balerina care vrea sa devina impecabila precum Sylvie Gulliem. Desigur, nu fac comparatie intre un tanar cu maini de aur si celebritati mondiale, ci pun doar pariu ca din oameni obisnuiti pot creste reale surprize care sa ne faca fala! Cei sortiti sunt la distanta de o incurajare puternica! Ma uit si in ochii copilului blond din capul mesei care efectiv isi adora mama care face magie si dintr-un rulou de coca pregateste un cozonac perfect!
Curatenie si atentie la detalii
Asadar, haideti! E timpul sa vedem la lucru, la noua kilometri de orasul Buzau, in satul Matesti, o tanara care in curand va implini 31 de ani, mama a doi copii, Alex si Maia, pasionata efectiv de bucatarie si rafinata in ceea ce priveste etapele de realizare a prajiturilor. Am zis ca o zi de joi nu prea pare sa fie propice framantarii deliciosului si am pornit la treaba cu gandul putin rezervat sa nu care cumva sa iau parte la cateva ore normale de gatit in bucatarie. Mi-am pus mintea la treaba in fel si chip cum sa fac sa vad joia ca pe o sambata de mare sarbatoare, insa s-a dovedit a fi ziua perfecta pentru lectia cu dor.
Ma va urmari pe parcursul orelor urmatoare aceasta atentie pentru curatenie si pentru detalii, nu a mea, ci a Mariei: laptele nu trebuie sa fie decat caldut, faina bine cernuta inainte de a o folosi caci, de, si ei comerciantii mai scapa cate o neatentie in punga. Ouale au fost cu migala spalate ca intr-un ritual de maxima igienizare… Ma uit la copilul, sincer, un copil vad in fata mea si cred ca imi trebuie inca mult timp sa spun ca doamna aceasta are propria familie si 31 de ani gata, doi copii si poate dovedi inca destule, caci o si descos in timp ce supara faina si o aseaza la linistit intr-un lighean mare, pe oua le separa si mai apoi le bate de zic, gata, bezele adevarate, dar de unde era doar prima faza urmata de galbenusuri frecate cu sare. Dar stati sa ascultati, Maria spune mai bine.
O observ in tacere cum le vine de hac galbenusurilor in transformarea lor sub asediul catorva grame de sare in culoarea aceea de aur care binecuvanteaza in final cozonacul. Povestim pentru ca bezeaua mea sta cuminte, iar galbenusurile mai au
Aluat impaturit in cruce
Si imi tot spune ea, draguta doamna, despre dorul cu care scrie fara sa fi gandit povestea de astazi. E dorul de copilarie al copilului pe care il am in fata. Parca imi si imaginez doua fetite, Maria are si o sora, dar si un frate, tinandu-se de manute si
Pe bunica mea mi-o aduc aminte ca tot rupea marunt din buze cand framanta cozonac si ma ruga sa tac, inchina cozonacul. Maria ia mereu coca in forma crucii si aseaza parte peste parte ca intr-o inchinaciune perfecta. Este mereu zambitoare si sigura pe maini. Mai apoi pare ca ii face masaj bunului de el. Asa era si in hora bunicutelor de langa cuptorul de altadata, de sus, v-am spus, de la Manzalesti.
Fetita cu ochi albastri
E vremea sa ne cumintim si sa asteptam ca intr-o facere binecuvantata sa creasca minunata coca atat de indemanatic framantata de Maria, fata cu privire senina si vorba ba calda, ba apasata ca a muntenilor din rasa carora se trage. Si sa
Au venit cei doi copii de la scoala. Exact cand deliciosul se odihneste cat sa creasca doar pufos! Aaaa, miroase ca la Craciun!, spune Alex, baietelul familiei care isi lasa rapid ghiozdanul din spate si arunca privirea direct spre ligheanul care cerea sa fie lasat in propria odihna. Fetita cu ochi albastri s-a furisat pe o usa si s-a schimbat cat ai zice peste, si-a prins parul si si-a spalat mainile. Mai apoi si-a suflecat manecile intocmai ca o gospodina matura, semn ca multe sunt sesiunile de ajutor date mamei la masa aceasta. O vad asezandu-se cumintica in cap de masa.
Randuri de pufosi
Maria nu sta locului. Desi a avut grija ca Maia sa nu cumva sa se aseze cu hainele de la gradinita in jurul mesei de pregatit cozonaci, a scrutat rapid si etapa urmatoare: coca sta la dospit, aseaza mai multe castroane pe masa. Invat, sa stiti! Cacao, nuca macinata, zahar vanilat… dar de ce sa ma bag eu…
Reporterul invata si noteaza. Invat asa.. sa nu spun vreodata ca nu as avea notiuni, nu ca m-ar indemna palmele sa le pun la framantat pufos cu parfum de nuci, rahat, ba poate si migdale, oua de un galben ireal de frumos si proaspete si cate altele care impreuna dau acel gust unic pe care doar aceasta prajitura il poate exprima. Miroase clar si a bunica din copilarie care
Cat timp am notat eu detaliile acestea, mainile Mariei au scris mai departe pe blatul nou asezat special pe masa. Stafidele, nucile macinate si alte savori asteapta cuminti sa innobileze coca de cozonac. Tanara doamna are masura, semn ca nu este pentru prima data cand prepara deliciosi: cate trei linguri la foaia intinsa cu mana intr-o repetitie aproape perfecta.
Prima vine partea de cacao, nuca si zahar vanilat, se aseaza triumfal bucati asortate de rahat si boabe de stafide, totul este rulat si impreunat fix ca dimenisuni cu foaia geamana. Ei, ia ziceti cate dintre dvs. stapaniti tehnica? Pentru Maria Lovin, dupa gesturi, e obisnuinta, pentru cine scrie e lucru aparte.
Ta-da-dam! Ies primii cozonaci care ne aduc bucurie! Maria scoate din tava si aseaza pe masa de lucru, oprind in acest fel asteptarea copilului, marturisesc si a mea si rupe. Abur cald si inmiresmat de familie, munca, daruire, calitate, curatenie si mai ales pasiune. Toate s-au adunat intr-o bucata de cozonac a carei poveste este scrisa in mod inedit de Maria Lovin, o tanara pe care ar trebui sa o aplaudam de cate ori o intalnim, careia ar trebui sa-i lasam loc in bucatarie, la masa de lucru, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa-si ocupe locul pe care il merita si sa-i comandam sa ne pregateasca din cand in cand o bucata de magie!
Asa imi spune si Maria Lovin: are gustul celui facut de bunica! Greu il obtin, dar daca vreau si am rabdare si folosesc ceea ce trebuie, il obtin!
Scriu si langa mine nu este nicidecum vreo felie de cozonac, insa vin arome de esenta de rom, lamaie rasa cu cateva minute in urma si o caldura care aduna in ea toate bunatatile puse astazi de doamna cozonacilor cu gust de copilarie, Maria Lovin!
Sursa foto cuptor traditional calatori in jurul lumii – wordpress.com.