■5,7 milioane de euro într-un singur an!

■Proiecte de dezvoltare turistică și socială cât pentru câțiva ani buni de muncă!

■Pas alert spre intrarea legitimă în topul celor mai dezvoltate comune din România!

■În desfășurare sau în proiect, încă o sumă bună de proiecte!

Puține comunități buzoiene pot spune clar că se termină unul dintre cei mai buni ani din istoria lor! Cum de s-a putut, în mod sigur ține de numeroși factori coroborați în cele 12 luni de muncă și care au dus la așa o bucurie, plus oamenii care dețin primele funcții din zonele respective și care și-au îndeplinit misiunea așa cum cer rigorile sociale din prezent.

Urcăm pentru câteva paragrafe de text tocmai la capăt de județ Buzău, pe DN 10 Buzău-Brașov, până în Cheile Buzăului, la Siriu! Comuna aceasta stă tare mândră pe un bulgăre verde numit patrimoniu natural destinat turismului de bună calitate, însă se dezvoltă pe diferite capitole- sociale, economice, dar și educaționale!

Ca să aflăm despre 2022 în Cheile Buzăului, la Siriu, Dragoș Voicu, tânărul primar din areal spune că se scrie istorie – fondurile europene care au fost aduse în comunitate prin proiectele depuse în acest an însumează 5,7 milioane de euro! Record! Dar auzim imediat detaliat întâi despre anul care a dat bătăi de cap altor comunități, nu și Siriului!

Despre Siriu s-a vorbit continuu în 2022. Pe de o parte în perioada de maximă activitate în domeniul turistic pentru că există sus, la Cheile Buzăului o salbă de pensiuni agroturistice și turistice, dar și chalet-uri, vârfuri de lance în acest domeniu, extrem de căutate de către turiștii străini și români. În același timp, Lacul Siriu și Cascada Pruncea sau Cașoca, cascada haiducului Gheorghilaș, cum îi spun vizitatorii, rămân la concurență și în 2022 ca și număr de vizitatori cu Rezervația Vulcanii Noroioși, ce beneficiază totuși de promovare în cadrul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului. Siriul își dezvoltă cu accente distincte și infrastructura socială – dispensar uman nou, refacere termică a blocurilor din colonia Cașoca … însă îl lăsăm pe Dragoș Voicu, primarul Siriului, din ce în ce mai mare, să detalieze despre anul istoric al comunei de lângă viaductul Stânca Teherău.

Nu e sfârșit de an dacă nu ne gândim la semenii noștri, la oamenii care pun umărul la dezvoltarea armonioasă în comunitate. Așa este și în cazul Siriului, o mână zdravănă de munteni care se strâng împreună și în acțiuni de ecologizare, și în altele de valorificare a talentelor copiilor lor sau când se pune problema deciziilor de mare importanță în comună.

Primarul Dragoș Voicu revine pentru a treia oară doar pentru a transmite gândul de mulțumire și de mers înainte alături de oamenii Siriului și în 2023, anul creionat deja de către 2022! Îi ascultăm mesajul!

Spuneam la un moment dat despre tineri care fac deja cinste Siriului și vă lăsăm mai jos o părticică din viața muntenească ce dăinuie, iată și în prezent, deși influențele high-tech ar putea fi un dușman feroce al acesteia. Victoria e a costumului popular la Siriu!

Siriului din Cheile Buzăului îî urăm și noi deopotrivă să scoată în prima linie doar oamenii buni care pariază pe devenirea lui excepțională! La mulți ani, munteni ai Siriului!

Articolul precedent(P) Cine nu separă gunoiul, plătește
Articolul următor(p) Cristea: „Crăciun fericit!”