Pe 21 iulie ajunge acasa. Il asteapta, desigur, mama cea mereu iubitoare si cu dorul mare cat muntii care ii stau de veghe in
In memoriam nea Mitica Popa
Drumul pana sus, la Bisoca este unul de poveste pentru tanarul care a trait jumatate din viata acasa si cealalta jumatate in Scotia. Mai punem cativa ani pana la varsta lui si recunoastem studiile in tara, dar tot departe de Bisoca. Mirosul ierbii de acasa si frumusetea locurilor pe unde alerga odinioara impreuna cu sora lui ii dau inca fiorii iubirii care ii cuminteste sufletul in clipele dificile.
Pe Ionut Popa l-am cunoscut la cativa ani dupa ce nea Mitica, in fapt Dumitru Popa, a trecut in galeria ingerilor!, devenise un interlocutor obisnuit. Imi povestea despre o fata care si-a intemeiat familia aproape de orasul Buzau si despre un baiat care a invatat mult, inclusiv master a terminat in Romania la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, dar care lucreaza in Scotia. Tinea mereu telefonul mobil lipit de buzunarul drept sau sus, la camasa, sa nu cumva sa-l sune Ionut si el sa nu auda! Batranul ofta si isi strangea ghem sprancele cand vorbea despre cat de putine lucruri fac autoritatile pentru acesti tineri invatati, nevoiti sa plece pentru a le fi apreciata si cartea, dar mai ales munca depusa. La putin timp dupa ce nea Mitica a plecat in oastea ingerilor inca suparati pe autoritati, dar ingaduitori cu oamenii, acasa la Bisoca era Ionut. Mi-a aparut inca de atunci ca un tanar prea cuminte, modest in prezentarea propriei munci, iubitor de acasa si chiar cu un mic gand despre o posibila investitie a muncii de 12 ani in Laurencekirk, Scotia.
Primele nopti in Scotia: s-a depus gheata pe ecranul telefonului
Ionut are 33 de ani acum. Dupa ce a terminat Inginerie Economica la USAMV profeseaza la Castleton Farm ca manager de irigatii. Imi spune astazi cand il intreb retrospectiv ca atunci a plecat din tara : ” in dorinta de a capata experienta in domeniul agricol si de a vedea locuri noi impreuna cu alti cinci colegi. Perioada de contract in ferma fiindu-ne considerata practica de catre facultate si ni se oferea posibilitatea de a da examenele la intoarcere dupa sase luni la o data separata pentru studentii plecati in perioada verii. Prima data am plecat in Scotia in martie 2006 la ferma Castleton Farm, din nord-estul Scotiei, unde am continuat sa ma intorc an de an. Este o ferma de fructe moi. Mai exact capsuni, zmeura, afine si din 2010 cea mai nordica ferma ce produce cirese la nivel de supermarket.
Scriu cu gandul la mama lui Ionut care zambeste si face gesturi scurte si ferme din maini cand vorbeste despre el,
Acum imi aduc aminte zambind cum au fost primele zile aici neputand munci din cauza zapezii cazute atunci si a frigului pentru o perioada de apriximativ 10 zile in care ne bucuram doar de zapada si ca aveam bilet dus-intors la avion. In primele nopti fiind atat de frig in caravanele in care locuiam incat noaptea cand m-am trezit… a trebuit sa razui de gheata ecranul telefonului sa pot vedea cat este ceasul, dar usor usor indarjirea de care am dat dovada sa rezistam in acea perioada mi-a fost apreciata si treptat- treptat au inceput sa apara munci mai placute, dar in acelasi timp raspunderea a crescut foarte mult acum fiind responsabil de irigarea prin picurare a aproximativ 100 de ha. Intotdeauna fermierul mi-a apreciat ideile ce l-au ajutat sa se extinda cu investitie cat mai mica, faptul ca am fost mereu dornic de a evolua si de a invata lucruri noi, mai pe scurt ca am muncit ca pentru mine, nu ca pentru un angajator.
Cum sa-l convingi ca poate reusi si aici?
Daca citim cu atentie raspunsul anterior ajungem sa intelegem extrem de usor cum reusesc sa evolueze ei investitorii straini cu ajutorul romanilor destepti. Si mai putem intelege de ce nici un Brexit sau embargou nu are cum sa limiteze accesul romanilor intr-o comunitate sau alta: romanul este destept, muncitor, fidel, se adapteaza, dar mai ales stie sa indure. Anii de communism ne-au calit rezistenta si ne fac inegalabili la acest capitol, desi sunt si alte populatii de pe glob prigonite in acest moment!
Aflu de la Ionut ca timpul petrecut acasa s-a oprit la varsta de 12 ani. Cat de inainte-mergatori si luminati la minte au fost parintii scotianului din Bisoca sa-si trimita copilul care invata foarte bine la un liceu in orasul Buzau! Si mai apoi sa-l sustina pentru terminarea unei facultati! Sta in fata mea si inca povesteste despre cum se lucreaza in ferma de afara, cat de productivi sunt strainii, ce munca faina fac ei acolo si imi mai spune ceva stand asa cu mainile crucis si ascunzandu-si parca ochii de soarele care ii bate zdravan in fata: Ma gandesc la tata cat a muncit! Daca nu a batut toate coastele astea, a crescut zeci, ce zeci, sute de animale, a cosit munti intregi, a plantat pomi si a adunat zeci de ani fructele de la ei, deci a intretinut hectare de pasuni si fanete. Si acum? Baietii tineri de aici nu mai dau bani prea multi pe locurile acestea, e greu sa le muncesti… pleaca toti incotro vad.
Bisoceni, peste tot in lume
Am cautat si eu sa aflu unde s-au oprit cu cautarea binelui bisocenii. Ii gasesti usor pe grupurile de pe Facebook. Sunt in Australia, multi in Danemarca, Olanda, Suedia, Germania, in tari precum Ucraina si Rusia, Maroc sau Canada si SUA. Le e dor de acasa si vor sa se intoarca, insa deja pun conditii!
Scotia nu are … imbratisarea familiei
Batrana mama aude si ridica un colt de basma la gura sa-si ascunda zambetul fericit, ba rade de-a binelea! Nu spune vorbe in plus pentru ca are incredere in Ionut ca-i va aduce fata in casa! Si, maine, Ionut ii va aduce si vestea si fata! Am scris cu mare placere acest articol. Ca el am scris putine in anii multi de presa, dar sa si primesc asa o veste in timp ce pregatesc scrierea finala… Bucurie reala! Nu fac urari alese, ii doresc mamei sa-i rabde Domnul plecarea la nea Mitica pentru ca poate vine repede si nepotul, iar pe Ionut zic sa-l reintalnesc intr-o zi, roman fericit, acasa, la Bisoca – acea zona care poate rivaliza cu Valea Prahovei, iar el sa fie omul cu ideile inovatoare!
E genul de om in fata caruia nu trebuie sa intervii cu argumente contra pentru ca e pragmatic tot ce spune. Atat de rupt din realitate incat propriile sacrificii devin mici si dispar! Nu te oboseste discutia cu el si nici explicatiile cu exemple concrete despre productivitatea muncii din afara! V-am spus povestea scotianului din Bisoca in semn de respect pentru tatal sau, nea Mitica – sursa mereu vie de adevar, vorba buna si calda, dar si datorita calitatii romanului care ne face sa fim mandri de el! Incerc eu sa inchid ochii pentru ca mi se pare dificila intrebarea si ii cer sa-mi defineasca acasa in conditiile in care 12 ani a stat acasa la Bisoca si inca 12 in Scotia: Acasa incepe sa aiba mai multe definitii, dar in principal locul unde m-am nascut si am crescut in spiritul crestin de la munte, dar si Scotia, care dupa toti acesti ani imi ofera relaxare si liniste, dar din pacate nu imi poate oferi imbratisarea familiei.
Esti superb si vorbesti cu atata gingasie incat trezesti focul si ardoarea din mine de a ma alinia pe acelasi front cu Tine(semnat MANOIU DANIEL)
Comments are closed.