Advertorial

Respect pentru elitele din invatamant

...un bal al elitelor din invatamantul buzoian. Sa vina primavara si sa primim impulsul ei de a onora cele mai cuminti si luminate minti ale judetului Buzau!

Sunt rare asa zile, dar sunt. La Buzau sunt atat de rare incat imi vine repede sa spun ca e singura zi din an in care este apreciat deopotriva si elevul, dar si dascalul care stie sa disciplineze si sa faca performanta intr-un sistem mereu in cautarea linistii, a echilibrului si a corectitudinii dupa 1989 pana in prezent. Vorbim despre sistemul de invatamant din Romania care naste in permanenta performanta, acea rabufnire a elitelor atunci cand te astepti cel mai putin. Totul insa in contextul in care insusi ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu este preocupat de schimbarea legii educatiei nationale si cere implicare din partea grupurilor consultative din tara. Si iarasi spun totul in contextul in care parintii lupta la unison cu profesorii pentru o balanta corecta intre educatie si implicare, intre educatie si influenta salii de spectacole si a lumii moderne.

Elitele din invatamant au fost dintotdeauna apogeul unui sistem greoi, sistem asemanator unui batran cu picioarele lipsite de viata si inima secatuita de puterea de a-si iubi fiii care scriu povesti de succes, dar cu reprize surprinzatoare si scurte de bucurie. Elitele s-au bucurat mai ales intre ele, iar publicul i-a cunoscut cu mare dificulate si tarziu. De cativa ani insa, judetul Buzau isi onoreaza performerii din “sportul” numit educatie!

Sala plina cu ochi luminati

Nu poti sa privesti acest tablou decat extrem de rar. Mai ales in judetul Buzau care nu-si aduce in prima linie elitele din invatamant decat iata, cu aceasta ocazie a premierii celor mai buni! Sala Gh. Filipescu a Consiliului Judetean Buzau a devenit repede neincapatoare nu pentru atata capacitate intelectuala cata pot dovedi impreuna 91 de elevi si 43 de profesori chemati de autoritatile judetene sa-si primeasca felicitarile de cuviinta in fata unei audiente alcatuita din elite in mod deosebit, ci pentru efervescenta evenimentului.

De obicei gazda a evenimentelor oficiale care ii are actori pe primari, consilieri judeteni ori directorii institutiilor din judetul Buzau, sala aceasta si-a dovedit dintr-o data utilitatea maxima: este plina cu ochi luminati. O lumina care spune ca se poate si in invatamantul acesta haotic al Romaniei, ca se scrie performanta cu si fara dotari de ultima geeratie in salile de clasa, ca elita inseamna disciplina, munca si poate cel mai putin noroc, spune un profesor. Am vazut in sala aceasta cei mai putin nelinistiti copii de varste pana in 15 ani, i-am vazut si pe acei tineri pentru care timpul parea ca se dilata in defavoarea lor: ar fi vrut sa se termine repede, nu cer admiratie publica,  si vor sa mearga langa o carte, la repetitie sau la o discutie cu prietenul de studiu. Am mai vazut si zambetul dascalilor care stiu ca disciplinarea copiilor in maniera obtinerii performantei este cheia prezentei lor in sistemul educational atat de amortit de atata vreme, dar care poate fi si print curajos si victorios daca isi doreste, desigur.

Victoria la Buzau este scrisa mai ales de catre profesori de la colegiile B.P. Hasdeu, M. Eminescu si Spiru Haret, scolile numerele 11 si 15, Liceul Sportiv Iolanda Balas Söter, Liceul de Arte Margareta Sterian, Seminarul Teologic. Daca nu am retinut si numele altei scoli din judetul Buzau ai carei campioni au fost premiati de catre presedintele Petre Emanoil Neagu la final de an, dar si dupa obtinerea unor rezultate deosebite la olimpiadele nationale si internationale imi cer scuze, insa in mod obsesiv chiar numele acestor unitati de invatamant s-a repetat!

Ramaneti in tara!

Cate 600 de lei au obtinut cei trei campioni internationali si sase dascali care i-au pregatit pentru a trece dincolo de Romania cu performanta. Si, anul acesta, cel mai bun dascal, daca apreciem  dupa ordinea acordarii premiilor – intai pentru olimpicii si profesorii cu rezultate la competitiile internationale – este Viviana Gaitanovici, dascalul de chimie de la Colegiul National B. P. Hasdeu care spune raspicat, insa cu mare blandete si dragoste pentru copii ca fara disciplina nu poti obtine nimic remarcabil. Atasez si partea audio si va rog sa dati ascultare mai ales partii de final a cuvintelor rostite de dascalul care a strans la piept cateva diploma pentru sarguinta si rabdarea de a pregati campioni in invatamantul romanesc.

Cu ochii la fel de luminosi si cu vorbe pline de talc, precum ale unui adult trecut bine de prima parte a vietii, una dintre olimpicele tarii la limba si literature romana vorbeste insa despre o Romanie care inca nu este corecta cu astfel de campioni ai sistemului educational romanesc. In Romania ei nu exista suficienta apreciere si nici ordine.

Poate ca un raspuns la ceea ce spune eleva olimpica la limba romana, prof. Gaitanovici arata ca daruieste timp si pasiune copiilor care aleg sa faca performanta la chimie si ca ii sfatuieste sa ramana in tara pentru ca Romania noua are multe oportunitati chiar si pentru sfera medicala in care acest dascal isi regaseste in mod continuu fosti elevi. Trecand de la dascalul care face performanta la chimie – o materie pe care putini elevi reusesc sa o iubeasca – la presedintele de Consiliu Judetean, Petre Emanoil Neagu – atat de surprins de vivacitatea si spontaneitatea, de deschiderea si deloc timiditatea elevilor olimpici – notez ca reprezentantul autoritatii publice judetene aduce acelasi sfat: ramaneti in tara pentru ca orice fenomen, precum si acesta al emigrarii va avea si partea de descrestere.

Presedintele CJ accentueaza si ca o astfel de actiune precum premierea elevilor olimpici este un demers menit sa arate aprecierea autoritatilor publice judetene si, totodata sprijinul acestora pentru cadrele didactice cumva in mod incorect lasate singure in fata parintilor si in fata elevului. Specialistii in educatie spun insa ca doar 40 la suta este educatie in sistemul de invatamant si din restul de 60 la suta mare parte de componenta se indreapta chiar spre parinti. Aspectul sustinerii familiei l-am identificat la Andrei Pertea – olimpicul coordonat de profesorul de limba si literature romana Luminita Cazacu desigur de la Colegiul Hasdeu. Dascalul spune ca este clar un exemplu de sustinere a familiei pentru copilul care poate lejer sa imbratiseze cariera de avocat.

Ridic o problema in discutia cu presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu vehiculata cu indarjire in toate mediile in perioada recenta: spaga din invatamant pentru care in mare parte tot parintele se face vinovat. Pentru ca el ajunge sa conditioneze actul didactic de cat ofera dascalului cu fiecare ocazie. Asa spun si specialistii din educatie si reprezentantii parintilor care au curaj sa spuna NU, dar si presedintele CJ care face diferentierea in partea audio.

Si trebuie neaparat subliniat asa cum au facut si autoritatile care au coorodnat premierea olimpicilor: avem dascali in judetul Buzau care an de an primesc un teanc de diplome pentru ca pun baza pe calitatea invatamantului fie el teoretic, fie practic asa cum este cazul profesorului Valcu de la Liceul cu Program Sportiv care strangea la piept poate zece diplome.

Romania unora dintre elevii olimpici din sala aceasta da semne de incorectitudine, de lipsa de perseverenta si de sustinere, de incredere si apreciere asa cum ar trebui pentru efortul lor de a deveni oameni mari, insa printre acesti copii sunt si cei care cred ca Romania aceasta se poate schimba, ca le poate oferi, asa cum spunea si prof. Gaitanovici, numeroase sanse de a performa, de a fi cineva intr-o lume frumoasa, curajoasa si putin mai corecta!

Si un prim semn vine la final de eveniment de la presedintele Petre Emanoil Neagu care a lansat o provocare: un bal al elitelor din invatamantul buzoian. Sa vina primavara si sa primim impulsul ei de a onora cele mai cuminti si luminate minti ale judetului Buzau! Si sa punem profesorul care pregateste elevi de aur national si international intr-un turn de fildes! In semn de pretuire pentru domnul Trandafir care exista inca in scolile Buzaului!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole