Reportaj

Ritmul consolidării în Siriu, granița dintre Muntenia și Ardeal

Ce-a făcut timpul?A scris împreună cu oamenii locului cea mai frumoasă poveste despre a merge cu spor înainte. Dintre frunzele gata de putrezit se ridică aprige firicele de iarbă de un verde intens cât să bucure sufletul și să dea inimii puteri nebănuite. Buzăul își cântă singur nemurirea valurilor de-a stânga, parcă schimbându-și cumva și postura, dar și năvălnicia de râu într-un afluent de mâna a doua. Se aud clopoței de oi ținute în saivan, încă nu s-a ridicat plapuma de nori ca să fie lăsate libere să rupă colțul ierbii celeia noi. C-o fi dorința, c-o fi pofta … dar parcă s-ar auzi un linguroi trecut prin tuciul mare cu lapte de oi.

E deja rând la brânza de primăvară, la munte. Am prins început de zi pe coamele Siriului. Încă se ridică fuioare groase de negură peste masivul ce dă nume zonei acesteia atât de primitoare. Pasul munteanului este lecție de viață. Așezat cu toată talpa peste pământul care-l hrănește, îi păstrează echilibrul și-i făurește viitor. La femei pare mai legănat, semn al muncilor pe piept de munte, la strâns fân vara și la adunat prune, după aceea. Ce nu cuprinde microfonul, redă ochiul de jurnalist aflat pentru a … nu știm să spunem clar pentru a câta oară suntem la Siriu, dar azi soarele îi dă acea bucurie de a trăi viu, frumos, colorat. Siriul este o comună de munte ce împrumută destule caracteristici din cele ale micilor orașe de munte dinspre inima țării. Chiar așa, ce i-ar mai trebui Siriului ca să ceară statut de oraș?

METODĂ INGENIOASĂ DE COMBĂTUT GUNOIUL VAGABOND DE PE DN 10. Nici nu căutăm răspuns clar la întrebare. Siriului îi șade bine așa, comună în pas alert de dezvoltare. Vă detaliam în reportajul de AICI despre devenirea acestuia de la sat tradițional, la așezare inteligentă, potrivit normativelor noi ale Uniunii Europene.

Viziunea Smart Village face parte din noua politică a UE, satele devenind noii actori cheie ai erei digitale tocmai datorită aspectelor ce generează un nivel mai ridicat de trai potențat de domeniul high-tech.

Spania, Suedia, Finlanda au deja sate ce fac parte din Rețeaua Europeană a Satelor Inteligente.

În 13 aprilie 2018, la Bled – Slovenia, a fost semnată Declarația pentru Viitorul Inteligent al zonelor rurale din Uniunea Europeană.

În data de 8 octombrie 2018, la Gödöllő – Ungaria, a avut loc conferința organizată de Comisia Europeană și Parlamentul European privind satele inteligente .

5-7 februarie 2019, la Ellivuori – Finlanda – prima întâlnire a Rețelei Sate Inteligente  

România are nouă (9) sate inteligente încluse în această rețea. Principala caracteristică a acestui demers se referă la camerele video de monitorizare a traficului rutier, coroborate cu sistemele de gestionare a energiei și rețelele wi-fi. Satul inteligent și celebru al țării este Ciugud.

30 de miliarde de euro sunt alocați României prin POR, iar Asociația Română pentru Smart City a lansat serviciul Smart Finance prin care autoritățile locale pot obține fonduri pentru dezvoltarea armonioasă și în pas cu spiritul digitalizării satelor rurale.

Siriul Buzăului nu este chiar atât de departe de a îndeplini absolut toate caracteristicile unui sat inteligent, iar cei câțiva, puțini pași, pe care îi mai are de urmat ca să poată fi declarat sat inteligent, dacă va solicita de la nivel de autoritate locală – adică să aibă infrastructura socială și educațională dezvoltate fix pe filiera viziunii UE, iată că sunt în expansiune. Prima dovadă este unul dintre cele 13 proiecte de dezvoltare despre care am început să vă detaliem AICI. Continuăm incursiunea pentru că minunatul drum turistic 10 Buzău-Brașov aduce bucurie datorită valurilor succesive de nenumărați turiști ce poposesc la Siriu, însă aceste valuri lasă în urmă în continuare și gunoi vagabond. Tocmai pentru a nu mai exista această problemă a depozitelor clandestine de deșeuri menajere, intervine în prezentare primarul Siriului, Constantin Dragoș Voicu, unul dintre aceste proiecte se referă la montarea de camere video.

Farmecul DN 10, despre care am povestit mereu ca fiind la bază drumul oilor pentru că a fost construit la pas de către oierii de la munte pentru a urma traseele de transhumanță dintre Buzău, Brașov și Covasna, se soldează în prezent nu doar cu accidente rutiere grave, ci și cu problema aruncării la întâmplare a resturilor menajere.

Un proiect cu multiple efecte și pentru securitatea seniorilor și a copiilor din Siriu, pe de o parte, dar și pentru a limita aruncarea de deșeuri oriunde, dar mai ales în zona intens vizitată iată, din luna martie începând și până după vacanța școlară din luna octombrie a ultimilor ani. Vigilența cu care propun proiecte autoritățile locale din Siriu spun realmente cât de mult încurajează pe de o parte dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii rutiere – urmează asfaltarea tronsonului de drum comunal de pe Cașoca – și sociale, dar și a celei turistice, Siriul fiind una dintre puținele comune din județul Buzău ce pot trăi chiar și exclusiv din activități înscrise în HoReCa. Și, iată, că inclusiv gestionarea deșeurilor într-un areal turistic de importanță națională este factor determinant al viitorului.

PROIECTE DIFICILE, TERMENE DE PUS ÎN PRACTICĂ GREU DE ÎNȚELES. Pe masa primarului din Siriu, stivă de dosare, pagini desprinse din proiecte și alte pagini cu mențiunea URGENT. Siriul a avut o deosebită ambiție să obțină finanțări diverse, iată, 13 proiecte sunt în derulare în prezent, iar dacă este să raportăm la nivel județean probabil că este una dintre primele două comune ca și sumă a contractărilor financiare cu filieră europeană, dar și de la bugetul național.

Nu menționăm cu exactitate topul, pentru că nu ajută cu nimic la trecerea spre noi proiecte și pârghii de finanțare ce se vor deschide pe nenumărate axe pentru zonele cu astfel de devenire. Sat inteligent. Sună răspicat! Aceasta va fi cea mai probabilă mențiune cu care se va alege Siriul tocmai pentru coerența cu care au fost propuse, aplicate și acum dezvoltate proiectele. Normativele europene așa spun. Dar, care a fost primul proiect european dispus de la idee la acte de actuala administrație? Primarul Voicu nu zâmbește cu plăcută aducere aminte, ci intensifică vocea – de la idee la aprobare, sunt necesare două mandate de primar! Auzim.

Durează foarte mult proiectarea, durează foarte mult autorizarea și aprobarea, iar unele proiecte sunt aprig disputate. Spre exemplu Contractul de Lucrări nr. 4 din suma de zece proiecte derulare prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare de către Compania de Apă, de la nivel județean, și Primăria Siriu, local. Iată ce spune primarul Constantin Dragoș Voicu despre cel mai greu proiect al Siriului.

CARE ESTE CHEIA TURISMULUI DIN SIRIU? Întocmai face precizări AICI și directorul general al CAB, Simona Săvulescu. Pe 19  aprilie 2023, în sala Nicu Constantinescu a Primăriei Buzău a fost semnat acest CL4, iar în primele zile din luna martie a anului în curs a fost dată și autorizația de construcție, dar de la nivel comunal. Un fapt palpabil după gata 35 de ani de așteptare a canalizării la Siriu, știți, comuna din Cheile Buzăului. Reverberațiile acestui proiect finanțat prin POIM în sumă clară de 12,77 milioane de lei doar pentru această comunitate în care se construiește stație de epurare și 16,855 de kilometri de rețea locală de canalizare, reverberațiile spuneam, sunt multiple. Potrivit oficialilor de la Compania de Apă Buzău, constructorul se află deja în Siriu și organizează șantierul fiind la o decizie distanță față de prima lamă de excavator pusă în pământ. Perimetrul șantierului a fost deja marcat înainte de zona celebră a caselor ANL, construite în urma alunecărilor de teren din anul 2005. Mai mult, constructorul ar urma să aducă în șantier și primele materiale de construcție.

REȚINEȚI! CL4 vizează arealul Cislău-Bărăști-Scărișoara-Gura Bâscei-Puieșt-Nicolești-Dăscălești-Lunca Jariștei-Muscelușa-Cașoca-Colțu Pietrii și bazin de retenție la Rm. Sărat.

Iată, totuși de ce este importantă canalizarea pentru comuna Siriu, comună care se dezvoltă durabil și în turism, nu doar socio-economic. Primarul Voicu este obiectiv și vede rolul imediat al finanțării europene prin POIM, așteptată de-o viață de om.

Așadar, o comună montană la răscruce de … așteptări, totuși de scurtă durată. O dată așezat șantierul, urmează etapizat, și materialele de construcție și gând pe treabă! Este mai degrabă un îndemn pentru fiecare constructor în parte pentru că misiunea POIM este una remarcabilă în zona Siriu și nu are cum să se repete mai devreme de 50 de ani, spun specialiștii în infrastructura apei și apei uzate.

Tocmai de aceea, iată care este opinia primarului Constantin Dragoș Voicu în ceea ce privește cel mai greu, dar și și unul dintre cele mai importante proiecte pentru Siriu.

APLOMB. Rotim cuvintele. Soarele, și el după noi.

A urcat suliță până la mijloc de cer. Și zgomotele din natură, dar și cele făcute de oamenii Siriului se domolesc. La munte, viața are un tipic în fiecare zi. Poate în următoarea incursiune venim să vedem ce mai faceți pe Cașoca minunată și în așteptarea asfaltului pe drumul turistic spre cascada devenită în 2023 al doilea obiectiv turistic al județului după Vulcanii Noroioși, ca număr de vizitatori, peste 25.000 estimau voluntarii din ONG-urile de turism ce se ocupă de fapt de Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, sau poate urcăm spre Bonț, satul acela rupt din ilustratele de vacanță cu oameni care încă cioplesc pe scaunul de dogar și știu bine să definească cuțitoaia sau poate mergem după rețeta cașcavalului de Penteleu care de aici a pornit peste munți, în toată România!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole